News Wine

Påskevin – det trenger ikke være dyrt for å smake godt

Blodig påske. Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt, skriver matprat.no. Her finner du oppskrifter.

Skjermbilde 2021-03-25 kl. 14.15.28

Påsken nærmer seg altså med stormskritt, men det trenger ikke være rødt som blod, det du har i glasset, så i år har jeg lyst å slå et slag for de hvite. Her er noen rimelige vintips til deg fra meg, for det trenger ikke være dyrt for å være godt.

Det har seg nemlig slik at etterspørselen etter lyst og lett øker stadig og salget av hvitvin på polet økte 4% i januar, mens rødvin økte med 1,5%. Hvitvin på boks fra Chile økte med hele 10% i samme periode. Rimelig og godt er nemlig en god oppskrift på det meste. Chile er forøvrig et paradis for vinmakere og chardonnaydruen trives meget godt i landets kjøligere områder. Så hvorfor ikke prøve?

Concha y Toro Chardonnay bag-in-box – til kun 318,90. Vinen fremstår som frisk og fruktig med aroma og smak av pære, eple, sitrus og tropisk frukt. Godt balansert med en behagelig fremtoning. Er perfekt til solveggen på hytta, i sofaen hjemme eller til pasta med litt krutt i, til parmaskinke eller krydret mat som tapas og taco, eller fisk og skalldyr. Og husk at det er nå på denne tiden av året at sjømat er på sitt beste.

Ønsker du et rødt alternativ kan du prøve Concha y Toro Cabernet Sauvignon på boks. Vinen gir dufter og smak av plomme, mørke bær og mørk sjokolade. Middels fyldig med god balanse mellom frukt, tanniner og syre. Myk og behagelig fremtoning, dog med ryggrad. Frisk syre og mild sødme i ettersmaken, med andre ord en skikkelig kosevin. Passer utmerket til påskens lammelår eller en god kjøttgryte, eller bare til kos.

Miljøbilde-Turvin_DSF7077

Vandre Turvin er en rødvin spesiallaget for å ta med seg på tur eller nyte i friluft. Vinen passer til det meste av turmat og kommer i en lett og resirkulerbar plastflaske med skrukork, skriver importøren, og jeg må si meg enig – for dette er en fruktig, frisk og passe fyldig vin som er lett å like. I denne sør-franske sjarmøren finner vi druen Carignan som gir en fyldig, rund og frisk vin med smak av røde og mørke bær, og et streif av krydder og urter. Vandre Turvin er ukomplisert og passer til pølser fra bålet, matpakke eller til gryteretten som putrer på primusen. Eller foran peisen på hytta eller i solveggen. Just saying. Pris 109,90.

Josef Dockner Grüner Veltliner Oberfeld 2015. Det familiedrevne vinhuset Josef Dockner i Kremstal lager noen av Østerrikes aller beste viner av Riesling og Grüner Veltliner. Oberfeld 2015 har en frisk og elegant munnfølelse, med en lang mineralsk ettersmak. Nyanser av grønn paprika, urter og krydder gjør den til et originalt, men svært velfungerende valg til det meste av mat med litt krutt i, og blant annet til østers om du liker det.

Og visste du for eksempel at østersproduksjonen i Norge var på sitt høyeste på slutten av 1800-tallet og at vi i dag produserer bare en brøkdel av de ca 15 millionene østers i året man dyrket på det meste den gang? Det visste ikke jeg, før nå. Norske flatøsters er fremdeles i verdensklasse og fortjener noe ekstra godt i glasset – og påsken er tid for det meste, også god sjømat. Vinmonopol nr. 668701 – Pris 169,90

Château de BLIGNY Blanc de Blanc brut. Denne hadde jeg med meg til Beitostølen, og vet dere? Vi digget den! Med sitt mineralske preg er Château de BLIGNY Blanc de Blanc brut, som altså er laget på 100% chardonnay – en skikkelig delikat og herlig boblevin!  Frisk syre og lett frukt gjør den også til en ypperlig velkomstdrink, eller til å bare nyte i det fri. Vinmonopol nr. 2032101 – Pris 324,60


Gustave Lorentz Riesling Reserve 2016 er en hyggelig kar fra Alsace i Frankrike som også fikk bli med til Beitoslølen. Dette er en herlig Riesling som tilbyr konsentrert frukt, et livlig syrebilde og et meget flott preg av mineraler og sitrus. Jeg må vel innrømme at Riesling er min hvite favorittdrue etter Sauvignon Blanc. Med sin friske syrestruktur passer Gustave like godt til salt lammekjøtt som til fisk og sjømat. En fin vin å ha på bordet, også i påsken. Vinmonopol nr. 5823701 – Pris 149,90


Tommasi Valpolicella DOC 2016. Dersom du ønsker rødt i glasset, kan det lønne det seg å gå for en vin med bløte tanniner og et fruktig preg, og som er litt allround i stil. Denne valpolicellaen er fra området Valpolicella, og er lagret kun 4 måneder på ståltanker og 2 måneder på slavonske eikefat. En godt balansert og fruktig vin med moderat sødme fra kirsebær, gjør Tommasi Valpolicella DOC til et godt valg for deg som ønsker en litt rustikk rødvin til påskeferien. Vinmonopol nr. 3053301 – Pris 149,90

Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2016, er laget på 100% Montepulcianodruer og er fra Montepulciano d’Abruzzo. Denne skjønne vinen har gjennomgått temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker og fremstår like sjarmerende som produsenten selv. Fløyelsbløt, innsmigrende, uhøytidelig, morsom, elegant og delikat. Aromaer i retning modne mørke bær, urter og litt lakris. Ung og bløt i stilen, og frisk ettersmak. Da jeg produserte Norges første vinprogram På Druen, besøkte vi denne vingården og programmet kan du se herVarenummer 4513001 – 149,90.

Da er det vel bare å ønske en riktig fin påske. Spre kjærlighet og glede!

Og ps, vil du lære om musserende vin, kan du laste ned GRATIS kompendium her.

Mine digitale vinkurs finner du her.

Artikler om vin finner du her.

Innlegg om litteratur og mine bøker finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

……….@………..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.