Bestemorhuset – en perle på Helgelandskysten

Magisk nordlys og vakker midnattssol, høye fjelltopper, kritthvite strender og krystallklart hav. Nå kan du leie mitt lille paradis på Helgelandskysten
#uforglemmelig

TRUDE HELÉN HOLE er en prisbelønnet kunstner, journalist, foredragsholder og Norges morsomste forfatter og sommelier, ifølge de som kan slikt… og gårdeier – og nå kan du leie hennes lille paradis på Reipå, Helgelandskysten!

Ønsker du en uforglemmelig og opplevelsesrik ferie?

Da er Bestemorhuset ala Château Reipå på Helgelandskysten noe for deg enten du er 5, 25 eller 50 år eller mer. Du vil merke hvordan den salte lukten av rent hav og deilig havbris kiler deg i nesen, mens dine øyne hviler mot gamle værbitte brygger som fortsatt holder stand mot vær og vind. Inntrykkene er mange; høye, bratte fjell svever over turkis, grønt og blått hav og kritthvite strender, mens det fantastiske lyset gjør fargene skarpe og klare. Til og med dine egne tanker blir klare og tydelige. Du vil med andre ord kunne oppleve en ytre og indre reise, for den nordlige magien kan føles langt inn i sjelen – så en reise nordover blir ikke bare uforglemmelig, den kan bli ganske så romantisk – så hva venter du på?

Les også; Etablerer Helgelandskystens Montmartre. Trude Helén Hole har kjøpt gårdsbruket etter sin bestemor på Reipå og sitter med store planer for eiendommen. – Jeg vil fremme visuell kunst! Artikkelen står i Kulingen.no.

Bo idyllisk og landlig – og opplev en indre og ytre reise

Du kan leie Bestemorhuset hele året, for dette lille paradiset byr på like gode opplevelser enten du ønsker å oppleve midnattssol eller det magiske nordlyset høst og vinterstid i vakre Meløy. De kritthvite strendene er åpen 24/7, og du kan bade i havet hele året, eller surfe! Så hvorfor ikke la deg overraske av denne landsdelens fantastiske landskap og mange muligheter?

Om Bestemorhuset eller Château Reipå om du vil; Bestemorhuset er et tidligere gårdsbruk som ligger usjenert og solrikt til like ved Reipås store perle – Reipå elven som renner mellom de majestetiske fjellene i bygda. I det idylliske hovedhuset som er under oppussing og forventes ferdig i løpet av 2023, finner du foreløpig 4,5 sengeplasser fordelt på tre deilige soverom og det planlegges to sengeplasser ala glampingstyle på låveloftet i 2024 for de som ønsker det litt kult og unikt. På loftet finner du Syd-fløyen med to enkeltsenger, og det midterste rommet har en enkelt seng. På kammerset finner du en liten dobbeltseng på 1,20 med plass for to.

Ute på tunet finner du både utedusj og badekar, og du blir ikke mer cowboy enn når du senker seg ned i et deilig varmt i villmarken med en whisky i hånden, mens elgen beiter like ved! Les mer og se bilder her. Drømmer du om det enkle liv, det deilige jordnære og «back to Nature» finner du en herlig utedo i låven – intet er bedre enn å sitte i fred og ro på do med døren på vidt gap og nyte vakker nordlandsnatur. Det er faktisk ren luksus det også. Og med luksus mener jeg ikke gullbelagt armatur og krystallkroner. Jeg snakker om den følelsen du kjenner spre seg i kroppen din når sjelen din er lykkelig! #glede

PS! Det er foreløpig IKKE dusj i huset, men det er eget koselige toalett-rom i første etasje er utstyrt med vaskefat og kanne, samt bio-toalett. Innendørs bad bygges høst/vinter 23/24.

Både stue og kjøkken er nyoppusset, noe som vil inspirere til gode matopplevelser fra frokost til kvelds. En rykende fersk morgenkaffe nyter du stille og rolig ute på den sørlige steintrappen omkranset av idyllisk natur mens resten av verden våkner til liv. En bedre start på dagen får du ikke.

Blir det regn, fyrer du opp i peisen i den koselige stuen og leser en god bok, kanskje en av utleier og forfatteren selv. Hennes populære bøker om Lotte-Marie, Norges svar på Harry Hole og Varg Veum, finner du i huset – og ps, heltinnen Lotte-Marie er oppvokst i Bestemorhuset!

Har du barn kan de boltre seg i låven blant mange gamle skatter og lage sin egen lille eventyrverden fri fra dataspill og SOME, eller snekre seg et fuglehus.

På låveloftet etableres to sengeplasser ala glampingstyle i 2024, og i låvens underetasje planlegges en hyggelig lounge/saloon hvor du kan nyte medbrakt. På sommeren kan du nyte et glass vin eller en iskald Nordlandspils og kanskje en deilig sigar utover de lyse nattetimene på den store vestvendte terrassen – eller du kan la deg fascinere av den klokkeklare magiske høstsolen som farger de omkransende fjellene i romantisk høstprakt før Nordlyset litt senere samme dag forfører deg med sin lystige, grønne dans over nattehimmelen når mørket faller på.

Også i vinterprakt er Meløy en opplevelse i seg selv – februar og mars er primetime for Lofotfiske, og på klare dager ser vi rett ut i Lofotveggen. Du og din familie kan leie hele huset en weekend eller uker – eller du kan bo her alene om du trenger ro for å male, lage musikk eller skrive en bok, eller for å finne deg selv – du kan også leie et rom og bo sammen med meg som B&B – da er det bare å sende meg en mail. Det er ditt valg.

Til sommeren 2024 kommer jeg til å arrangere kurs innen kunst, litteratur, musikk, vin/øl og mat, samt yogatimer og fjellturer. I låven etableres det atelier og møbelsnekkeri, samt lørdagscafé, galleri, bokutsalg og brukthandel. Til neste vinter er planen å ha den første Nordlys-iglooen ferdig for utleie. Vil du følge med i timen på hva som skjer, så meld deg gjerne på nyhetsbrevet.

Du og din familie kan leie hele huset en weekend eller uker – eller du kan bo alene om du trenger ro for å male eller skrive en bok, eller for å finne deg selv – du kan også leie et rom og bo sammen med meg. Det er ditt valg.

Velkommen til Château Reipå – eller Bestemorhuset om du vil.

Verdens fineste utedo

På Ureddplassen i Salten kun fem minutter fra Bestemorhuset kan du nyte en mektig utsikt mot storhavet – og verdens fineste offentlige toalett (bilde under), ifølge The Telegraph. Polarsirkelen som omtrent skjærer gjennom Bestemorhuset går også gjennom vakre Rødøy, hvor du blant annet finner det populære toppturmålet, Rødøyløva. Turen opp er relativt lett, og det er lite som slår utsikten fra toppen, se bildene under. Så, hva venter du på? #Meløyalpene

R17 – blant verdens mest episke veier

Kanskje starter eventyret ditt på en av verdens 101 mest episke veier i følge National Geograpich – Kystriksveien på Helgelandskysten. Eller kanskje du vil følge den opprinnelige kystruten og dra på øyhopping, med eller uten sykkel? I flere tusen år var sjøveien den enkleste måten å reise langs den ville og vakre kysten i nord på. I dag derimot, ligger alt til rette for en uforglemmelig tur på to eller fire hjul.

Kystriksveien starter i Steinkjer i Trøndelag og snor seg opp langs Namdalskysten og Helgelandskysten, før den etter 650 kilometer ender i Bodø. Langs både Namdalskysten og Helgelandskysten kan du leie sykkel og dra på øyhopping med speedbåt eller ferge. Kystriksveien Reiseliv tilbyr komplette sykkelpakker som inkluderer overnatting og leie av sykkel. Det er også enkelt å finne ferger i Norge, alt du trenger å vite finner du på Statens Vegvesens hjemmeside. Noen kaier har også live webkamera for å vise eventuelle køer.

Det er fullt mulig å kjøre Kystriksveien på to dager, men om du ønsker å oppleve mest mulig underveis, bør du sette av minst fem til sju dager. Da rekker du å oppleve roen og de rødmalte fiskeværene på Vegaøyene, som sikret seg en plass på UNESCOs verdensarvliste i 2004, takket være den unike tradisjonen med å høste dun fra forlatte ærfuglreder.

Beliggenhet – eventyrlige og vakre Helgelandskysten

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet og på kysten ligger et av verdens vakreste øyriker med en unik kystkultur som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Tar du en tur, så sett av litt tid – for her vil du oppdage et unikt og vakkert øy- og fjellrike. Du vil oppdag villmarker og isbreer, en fantastisk skjærgård med dype fjorder omkranset av eventyrlige fjell.

Om ikke dette er nok, på Helgelandskysten finner du også noen av Norges mest spennende spisesteder som tilbyr kortreist mat og lokale råvarer, alt tilberedt med omtanke og kjærlighet for faget. Når maten i tillegg serveres på spisesteder fulle av historie, sjarm og sjel i vakker natur – ligger det virkelig til rette for gode, smakfulle opplevelser.

Se video fra paradiset

Jeg anbefaler gjerne Bårstua restaurant, en munnfull lykke i havgapet. Bårstua ligger i det hyggelige handelsstedet Selsøyvik som befinner seg like nord for Polarsirkelen, og som føyer seg inn i den lange rekken av fantastiske flotte historiske perler: Inne i det idylliske og lune Selsøyviksundet, med Rødøyløva i nord, Svartisen i øst og Hestmannen i sørvest, ligger de hvite og rødmalte bygningene som har utgjort et viktig knutepunkt på Helgelandskysten helt siden slutten av 1700-tallet.

Handelsstedet er Rødøy kommunes Tusenårssted og er fortsatt i drift med landhandel, restaurant og båtekspedisjon. Passerer du Svartisen bør du ta en stopp ved Myrvoll Kulturgård og galleri som er et godt bevart og idyllisk småbruk fra 1915. Myrvoll ligger innerst i Holandsfjorden rett ved Svartistunellen. I den hyggelige Fjøskaféen serveres kortreist mat som følger årstidene, og på sommeren tilbys også nydelig rømmegrøt med spekemat med heimelaga flatbrød, vafler, lefser og kaker. Galleriet finner du på låven.

Helgelandskysten og Meløy kommune byr mao på fantastiske opplevelser om du er interessert i natur, kultur, historie og gode matopplevelser. Reipå, som er den nordligste bygda i Meløy ligger kun 1,5 time syd for Bodø og kan enkelt nås fra nord og sør via kystriksveien R17, samt båt, buss og Salten sjøfly som anbefales om du virkelig vil koste på deg en herlig opplevelse.

Reipå ligger mao midt i smørøyet og lettere tilgjengelig enn f. eks Lofoten som kan beskues fra fastlandet på klare dager. I Reipå sentrum finner du tjenester som matbutikk, byggevare, bilrekvisita, frisør og en trivelig miljøkafé med bruktbutikk, og kjører du fem minutter til Ørnes finner du fasiliteter som blant annet Vinmonopol og rekeutsalg direkte fra båt. Bygda består av vakre langstrakte enger, kritthvite strender i verdensklasse og høye majestetiske fjell som innbyr til fantastiske toppturer og ikke minst den idylliske Reipåelven som bukter seg gjennom dalen og tilbyr flere fine badeplasser.

Aktiviteter og opplevelser

I Bestemorhuset bor dere idyllisk til omkranset av urørt natur og et rikt dyreliv. Elg, rev og hare er alltid et hyggelig og lystig skue, og kanskje ser du et reinsdyr beitende like utenfor. Det kan tenkes at uglen vil holde deg med selskap når du sitter på terrassen, og kanskje ser du ørnen også, mens myrsnipa gir seg til kjenne med sine underfundige lyder. Liker du å fiske er jo havet like ved, men du kan også søke fiskelykken i Reipåvassdraget som består av Svartvatnet, Markvatnet og Reipåelva like ved Bestemorhuset. Her fiskes det både laks og sjøørret. Ved Markvatnet finner du en hyggelig grillplass og det er også muligheter for å leie båt.

Flere gårdsbruk og et aktivt ridemiljø setter sitt preg på bygda, og det samme gjør den uforglemmelige naturen. Reipå er en idyllisk bygd med store muligheter for aktiviteter både til fjells og til havs, og i og ved fiskevann som ligger både høyt og lavt i terrenget – Besseggen blir bare barnemat i forhold. Mulighetene er mange – ønsker du sightseeing og sportsaktiviteter, eller en tur på en festival er du bare et tastetrykk unna. Er du interessert i spennende geologi er nok Lahko nasjonalpark noe for deg. Her finner du rare figurer i berget og store steiner som ser ut til å stå i løse luften, og i Corbels canyon kan du se spor av grottelandet under bakken. Tamreinen bruker området som beite og i de mange kalksjøene trives både fisk og fugl. 

Eller hva med en tur til Krokstad klatrepark eller en fartsfylt RIB tur for å lete etter hval? Kanskje frister det mer med en rolig kajakktur mellom de tusen øyene i den vakre skjærgården, eller vil du prøve deg på en magisk topptur i de vakre Meløyalpene – eller hva med en bretur på Svartisen? Foretrekker du å besøke gallerier og gode matopplevelser, finner du det også. Ditt valg – dine gleder.

Svartisen er Norges nest største isbre og det går en liten rutebåt over fjorden hvor en av brearmene kan oppleves på nært hold. I Inndyr finner du Gildeskål gamle kirke som er en av landsdelens eldste. Drar du nordover kommer du til Saltstraumen som er verdens sterkeste tidevannstrøm og en stor turistattraksjon. Tidevannet presser enorme vannmasser inn og ut fjorden gjennom det trange sundet fire ganger daglig og er et vakkert og dramatisk skue. Sundet er også meget fiskerikt og du kan fiske med stang fra bergene langs land eller fra båt som kan leies vedsjøsportsentret, men vært gjerne forberedt på å miste en del kroker.

Bodø er Nord-Norges nest største by med flere shoppingsentre og turistattraksjoner. Mest kjent er byens flymuseum med sin store samling av fly- og krigshistorie. Litt nord for Bodø ligger Kjerringøy gamle handelssted som også er verdt å se. Fra Bodø kan du også ta dagsturer med bilferge til Lofoten og øyene Værøy og Røst, eller hurtigbåt til de mange små øysamfunnene utenfor Bodø eller du kan dra sydover til Ørnes, Bolga, Fugløya hvor det årlig arrangeres klatrefestival og Røst. Mulighetene er mange.

Her er en oversikt over flotte nettsider som viser deg hva du kan oppleve på Helgelandskysten og i Meløy.

Visit HelgelandVisit Norway – HelgelandMyrvoll KulturgårdSelsøyvikNordNorge.com

shiny sun and polar lights in sky over ocean

Ønsker du å leie mitt paradis på Helgelandskysten, ta kontakt for priser og bestilling; trude@newspirit.no

VINELSKEREN – DON´T BE A WINE SNOB, BE A WINE LOVER!

På Druen digitale vinkurs – Norges første og mest populære digitale vinkurs. Trude Helén Hole er utdannet sommelier og har jobbet med vin i 26 år, hvorav 6 år med vinimport og 20 år som vinskribent og kursarrangør. Hun er en ettertraktet foreleser og produserte Norges første TV-serie om vin, samt Norges første digitale vinkurs ved navn På Druen digitale vinkurs som du kan se når og hvor som helst, og med hvem som helst – flere ganger. 

Du kan altså lære om vin på hytten, i egen stue eller hage – enklere blir det ikke. På Druen digitale vinkurs er Norges mest populære vinkurs på nett, og her kan du lære at fra fransk musserende vin til ripasso. Med på kjøpet får du På Druen vinkompendium. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe vinkurs og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, smart og garantert hyggelig! Ønsker du vinkurs for grupper, ta kontakt for mer info: trude@newspirit.no.

TILBAKEMELDINGER FRA FORNØYDE VINELSKERE

“Tusen takk for et helt fantastisk vinkurs. Det var en suveren opplevelse i en rocka innpakning. Både når det gjelder din kunnskap som du så raust deler, formidlingsevnen, historiefortellingen, humoren og stemningen. Skjønner godt at du fikk så unison god tilbakemelding. Det skal du virkelig ta til deg, og vi som fikk oppleve dette, sier bare; Tusen Takk!” Tone Nygård, Head of HR Development Sporveien 

“Og her kommer den største takken til dere som gjorde helgen til en suksess: Tusen takk Mona Sletengen Halvorsen som årets kuleste konferansier, Kjersti Løken Stavrum og ikke minst Trude Helén Hole som fikk en 10´er på en skala fra 1-6 for sitt vinkurs!” Trine-Lise Jagge, Dynamic People og arrangør av Karriereweekend Geilo

“Tusen takk for meg! Det var veldig praktisk, lærerikt og morsomt! Du er flink Trude Helén Hole!”  Wenche Steen, daglig leder og eier Hud og Hår Klinikken

“Vil bara sända ett tack mail i samband med karrierweekend på Geilo. Vin provningen du arrangerade var verkligen ett gott innspel som bjöd på massa skratt och ny kunnskap! Du har en härlig personlighet som skapar engagemang.” Pierre Wilhelm Jansson, Customer Relations Frogner House

På Druen digitale vinkurs

Nå får du alle På Druen nybegynner kurs til kun 149.-

På Duen Nybegynner

På Druen nybegynner

Lær om opprinnelse, hvordan å smake på vin og forskjellige druetyper

close up photography of wine glasses
På Druen Rødt eller Hvitt i glasset

Rødt eller hvitt i glasset

Lær om verdens mest kjente røde og hvite druetyper og finn din egen favoritt

people drinking liquor and talking on dining table close up photo
På Druen Bobler i glasset

Lær om musserende

Lær om hvordan sable en champagne og forskjellige boblevarianter

TILBAKEMELDINGER FRA FORNØYDE VINELSKERE

“Tusen takk. Vi var en vennegjeng som så Rødt i glasset, og vi hadde en veldig hyggelig kveld med kurs. Vi var alle enige om at den siste vinen, Yellow Tail Shiraz var den beste.” Undis Ellevog

“Far min fekk eit gåvekort til eit av dei digitale nybegynnar-kursa. Eg, far min og kjernefamilien enda opp med å sjå modul 1 (utan gåvekortet) saman i påsken. Den kvelden vart verkeleg eit av høgdepunkta å sjå tilbake til. Veldig kjekt kurs du har laget, og veldig hyggeleg.”  Daniel R.

“Har gått gjennom hele modul 1 nå, og jeg blir å se den flere ganger. Så kjøper jeg modul 2 og 3 senere. Fantastisk kurs.” Ann Irene Klo

“Så gøy at vinene fikk menneskelige egenskaper. Veldig lærerikt og koselig. Godt utvalg av viner og en inspirerende “somalier”. Karoline Storbråten, NHST Media Group

“Dette var en hyggelig opplevelse. God atmosfære og fint utvalg med viner. Mange gode tips til eget kjøp. Særegen stil og god formidlingsevne.” Morten Fahlvik, Education Research Manager It`s Learning

“Takk for god service! Er veldig fornøyd med kursene.” Mvh Monica 

“Et veldig bra digitalt vinkurs som jeg kommer til å anbefale til andre.” Ann E. Hansen 

“Takk for raskt svar og flott service. Min kone og jeg har gledet oss og kjøpt inn viner! Nå har vi vært gjennom de hvite, dette var veldig moro!” Bent F. 

“Tusen takk. Min samboer har bursdag og med koronaens begrensninger måtte jeg være litt kreativ, så da blir det deg på storskjerm hjemme i et lite lag.” Hege H. 

MINE SISTE ARTIKLER

FORFATTERENS BØKER OM VINBRANSJEN OG LOTTE-MARIE

Så langt har Hole skrevet 13 bøker, både romaner, fagbøker og dokumentarer – blant dem 4 bøker om den ganske røffe og høyst sensitive figuren Lotte-Marie som jobber i vinbransjen. Bøkene er UNISEX og særdeles populære blant menn, og omtales av media og lesere som sexy, unike og morsomme. Humor, ironi, intelligens, romantikk, sex og spenning – og noen ganger mysterier, kriminalitet og drap er godt lesestoff for både menn og kvinner i alle aldre.

– Litt lei av vanlege krimbøker og romaner? I såfall er Lotte-Marie serien eit særs godt alternativ. «Lotte-Marie goes down under» er humor, humor og humor, ispedd historier og skildringar som parodierer andre krimhelter og filmer. Terningkast 5- Bokblogger

OM KARAKTEREN LOTTE-MARIE 

Lotte-Marie er en splittet person. Lotte er vill, nådeløs, frekk og hemningsløs, mens Marie er den pertentlige og korrekte forretningskvinnen, hun som jobber i vinbransjen og er superselgeren med den gode nesen. Hennes to motstridende karaktertrekk river og sliter i henne, og kunsten er å balansere disse, hvilket Lotte-Marie ikke mestrer spesielt bra. Norges morsomste bøker handler om det å være et menneske, men først og fremst en kvinne i en mannsdominert verden – en kvinne som har en tendens til å rote seg opp i de mest bisarre situasjoner der små marginer skiller mellom liv og død.

Rating: 5 out of 5.

“Bedre enn Bridget Jones.” Budstikka

“Norges beste jenteforfatter.” Dagsavisen

“Fun, fearless female.” Cosmopolitan

“Norges første chicklit forfatter.” Aftenposten

“Prinsessen av humor.” Askeravisen

“Sommerens strandanbefaling. Dristig stoff for damene.” BA

Litt om hvordan jeg gjort research til Lotte-Marie og Matchmorderen
Exclusive Offer

Get 10% Off Your First Order

Vi vil gjerne ønske deg velkommen i vår nettbutikk med vinkurs fra Hole, samt bøker og kunst fra flere dyktige forfattere og kunstnere som vi er meget stolt over å representere i vår bokbutikk og vårt flotte galleri ved å gi deg 10% rabatt på Holes bøker, vinkurs og kunstverk

“Follow my dreams? I´m not a follower. My dreams are following me! One commitment only – be true to yourself! “

Trude Helén Hole

ArtGallery, BookShop and WineCourses at www.featherbook.no

Follow on SOME: