Adventure & Travel Reviews Wine

Djevelsk god vin til Halloween

Jupp, i dag er det Halloween, og jeg som ikke utstår disse importerte kommersielle dagene ønsker den dit pepperen gror. Men jeg nok må bare bite i den sure sitronen og innfinne meg i at den er kommet for å bli, som Valentines dag er det, enda en jævlig dag med høyt kjøpepress for slike som lett lar seg presse.

Jeg er selvsagt ikke en av dem og trenger ikke en dag i året for å vise dem rundt meg at jeg er glad i dem. Jeg viser det nemlig hele tiden, og jeg liker å kjøpe gaver og sånne ting når de minst venter det, til en god venninne eller en jeg har kjær.

Trude, boklansering og vin

Bursdagfest med djevelsk vin – ble 32 igjen, gitt. Okay da, 34!

Djevelsk feiring. Når det gjelder vin, så foretrekker jeg det litt djevelsk, litt fanden i voldsk, litt sånn selvsikkert og maskulint med kraft og god tilstedeværelse – og nettopp dette finner jeg i vinene fra Casillero del Diablo som betyr Djevelens kjeller. Altså en vin helt ypperlig til Halloween, and I knoooow, det er ikke sikkert du rekker å kjøpe disse vinene nå på selveste freddan, men da gjør du det neste gang du skal nyte vin.

Jeg bruker f. eks konsekvent Cassilero del Diablo musserende til mine egne feiringer, det være seg bursdager eller boklanseringer. Og som tidligere vinimportør og vinjournalist i over ti år, velger jeg vin med omhu og vin som rett og slett appellerer til meg personlig – og det gjør Djevelens vin. Sett slikt?

Bobler og edelstener. Den musserende kommer fra Limarí Valley, et spennende vinområde langt nord i Chile, kjent for store forekomster av mineraler og edelstener. Området er ypperlig, spesielt for chardonnay druer som elsker mineralrik jord og edelstener like mye som meg. Tenkte bare å nevne det, i tilfelle noen leser dette.

Solen velsigner druene med over 300 døgn i året, samtidig som nærheten til det kjølige Stillehavet med dets Humboldtstrøm sørger for et klima som allikevel gir et svalt preg og en lang vekstsesong som resulterer i god sødme og fin friskhet til vinene.

Bobler til begjær.  Casillero del Diablo Brut Reserva 2012 er produsert på 85% Chardonnay og 15% Pinot Noir som er håndplukket. Vinen frister med en frisk, gylden farge med preg av gule epler, tropisk frukt som eksempelvis grønt bananskall, samt antydning til lime i duften. Tilsvarende finnes også på smak. Vinen er elegant og avbalansert, med frisk syre og god lengde. En kjølig friskhet kombinert med god frukt og herlige bobler gir en vin som altså passer perfekt til fest og høytidelighet, som Halloween eller bursdagsfeiringer for unge, senile frøkener som lenge har stagnert på 32, men nå hoppet opp til 34 i akutt panikk. Vinen er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, og kan bestilles her. Pris er kr 109, som er særdeles vennlig for denne kvaliteten.

Vil du lese mer? Mer info for de spesielt interesserte. Produsenten Casillero del Diablo legger betydelig vekt på å ha en bærekraftig produksjon og redusere miljø-fotavtrykket. Det sørges for lavest mulig karbonutslipp ved å bruke lettere flasker som medfører mindre utslipp, omsetning av kvoter på Santiagos klimabørs og radikale reduksjoner i vannforbruket.

Prisbelønnet. Casillero del Diablo har fått en rekke utmerkelser og premier det siste året. I sin siste Chile-rapport ga Robert Parker over 90 poeng til 15 av vinene i Concha y Toro-porteføljen, det høyeste antallet blant alle chilenske vinprodusenter, og for andre år på rad kåret magasinet Drinks International Concha y Toro til The World´s Most Admired Wine Brand. Også andre internasjonale fagblader som Wine & Spirits, Wine Spectator og The Wine Advocate har gitt vinene svært høye poeng.

Vin fra Helvete – et image oppstår. Casillero del Diablo, som altså betyr Djevelens kjeller, skriver seg fra en legende som oppsto på slutten av 1800-tallet. Grunnleggeren Don Melchor de Concha y Toro hadde tatt med seg vinranker fra Bordeaux. De viste seg å trives godt i det chilenske jordsmonnet noe som også kom til uttrykk i kvaliteten på vinene. Men svinnet fra lageret var stort.

Et rykte om at Don Melchor nå hadde engasjert en kjellermester utenom det vanlige, ja, kanskje selve Djevelen, for å passe på vinen, ble satt ut. Dette resulterte i en drastisk reduksjon i svinnet – og ble også grunnlaget for det som senere er blitt imaget til Casillero del Diablo. En vin som nå erobrer verdenen. Den har i hvert fall forført og erobret meg.

Casillero del Diablo musserende er altså rockenroll for oss som altså liker det litt hett om ørene – og jeg er ikke akkurat kjent for å lide av Flink pike syndromet, tvert om. Fuck beauty – get real, sier nå bare jeg.

Well behaved women rarely make history.

……….

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her.

…….

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

.

VINKURS ONLINE

0 comments on “Djevelsk god vin til Halloween

Leave a Reply