Adventure & Travel News Wine

Mitt møte med Prinz von Hessen

Jeg møtte Prinz von Hessen første gang i Norge. Liten visste vi den gang at jeg tre år senere skulle lage TV-program på vingården hans.

Jeg har møtt en del prinser opp igjennom; arveprinser, idrettsprinser, late-som-prinser og andre. Og jeg har møtt noen ekte prinser også. Blant annet en turboprins – nemlig Prinz von Hessen. Stopp en halv, jeg har jo forresten truffet vår egen prins Haakon Magnus også, og det var i gode, gamle dager under Lillehammer OL i 1994.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Det var et veddemål mellom oss jentene, og meningen var at vi skulle be ham opp til dans og se om han var gem. Han var ikke det. Og jeg var nok litt for full, tror jeg. “Døhh tøffsen, shhcaall vi swinje oschh liitt??” Spurte jeg… 

Jada, man har da vært ung, ikke sant? Jeg er fortsatt ung, og siden den gang har jeg møtt flere ekte prinser. Prins Henrik av Danmark likte jeg eksempelvis svært godt. Han var også vinprodusent. Og Prinz von Hessen møtte jeg første gang på Hotel Continental i Oslo, samt et par år senere da jeg besøkte han på en av hans vingårder sammen med TV-teamet mitt for å spille inn TV-serien På Druen. Les mer her.

Prins von Hessen and Trude Helen Hole
Prinz von eller vin Hessen og meg like før biceps-oppvisningen min.

Et av Europas eldste kongehus

Prince Donatus of Hessen er ikke en hvilken som helst prins. Han tilhører et av Europas eldste kongehus og har med det et stort samfunnsansvar i et særdeles konservativt miljø, men våger allikevel å gå sine egen veier. Ja, han minner meg litt om Askeladden der han med sitt entusiastiske og engasjerte vesen forteller om vin, slott, hester og skatter.

Og skattene han råder over er ikke småtterier, men en verdensarv i så måte som må forvaltes med omhu og respekt.

Vår egen Prins Donatus av Hessen er altså en svært moderne prins som blant annet har Masters i Forretning og Administrasjon, og forvalter familiens og altså en av Tysklands viktigste kulturarver. Familiestiftelsen omfatter vinproduksjon, heste-oppdrett, diverse eiendommer, gårds- og skogbruk, i tillegg til to femstjerners hoteller og ikke mindre enn fire slott!

Bo på Schloss Fasanerie eller Schlosshotel Kronberg – slottene i Tyskland er mye bedre enn i Frankrike sies det!

Vinlansering i Norge og hester

Jeg treffer altså prinsen under hans eksklusive vinlansering på Hotel Continental i Oslo hvor han stolt presenterer sine viner for meg. Min prins er altså en av de mest aristokratiske i Tyskland med sitt eget HRH, og nr 436 i rekken til den engelske tronen, men jeg tenker overhode ikke på det, for han er så gutteaktig sjarmerende, jordnær og hyggelig at jeg glemmer enhver form for etikette. 

Ikke det at jeg kan noen heller. Men han er så uformell i tonen at vi blir stående for oss selv og tulle og tøyse innimellom seriøst vin- og hesteprat. Og ja, vi bobler av energi og har i det hele tatt svært mange sammenfallende interesser, og derav gir jeg ham navnet Turboprinsen som han sier seg enig i. Vin er selvsagt en av interessene våre, hester en annen. En uslåelige kombinasjon som vi må ta en skål for. Skål!

Vinområdet Rheingau

Prins Donatus holder til i vinområdet Rheingau som ligger ca 40 minutter vest for Frankfurt, og beskrives av mange som selve hjertet i tysk vinproduksjon. Her er klimaet ideelt for rieslingdruer med sine varme dager og kjølige netter, noe som frembringer friske, fruktige og aromatiske viner. Akkurat som prinsens viner, og nettopp det måtte vi også ta en skål for. Skål! Men så er det tid for et lite intervju, jeg er jo tross alt på jobb;

Vinene dine er blitt populære nå, sier jeg derfor svært plutselig og ganske alvorlig.

– Ja, vi ble nylig valgt ut som hovedvin for British Airways av selveste Jancis Robinson, så du kan si det går vår vei nå. Das Leben ist zu kurz, um schlechten wein zu trinken.

Eh, ja nettopp, sier jeg – livet er relativt kort hvis man tar evolusjonsteorien i betraktning…

– Exactly. We have made wine for over thousands of years. Life is too short to drink bad wine. It`s Goethe! You know him? Jeg nikker selvsagt; – Yes, yes, mens jeg sniffer inn salige dufter av lime og eple fra en fruktig Riesling. Goethe høres fjernt ut, men samtidig så nært… Gøthe?

– Of course you know him, nikker prinsen mot meg og fortsetter; – and this is our motto as any for a winery that prides itself on its centuries old tradition of making fine Rieslings.

B11
Og vi drikker selvsagt ikke dårlig vin!

Prinsen hever deretter glasset stolt og beundrer den delikate, lyse fargen på vinen der den glitrer forlokkende mot oss i sollyset. Og jeg nikker tilbake, for dette er virkelig en flott vin. Slett ikke dum, altså! Goethe var nok ikke så dum han heller, for nå vet jeg hvem han etter litt betenkningstid, en vinelsker! Drikke dårlig vin i et kort liv er selvsagt ikke for sånne som meg som skal leve lenge. Og heller ikke for sånne som prinsen og Goethe.

Madonna og Oktoberfest og sånne ting

Så hvordan står det egentlig til i Tyskland med drikkekulturen, spør jeg, for dette vil jeg gjerne vite litt om. Vi nordmenn kjenner jo mest til grusomme viner med navn Madonna, samt Oktoberfest og sanseløs øldrikking.

– Oktoberfesten i Bayern, ja, svarer prinsen og liksom trekker litt på det. Han må sikkert tenke litt etter for å finne ut om han har vært der. Mange deltagere husker nemlig ikke det i etterkant, om det var faktisk der de var eller ikke. Min søster er en av dem.

– Jo, den festivalen drar svært mange mennesker. Det er vel rundt 50 000 som kaster innpå øl. Mange av dere nordmenn drar jo dit for å drikke øl, poengterer prinsen; – men det er jo vin Tyskland er mest kjent for. Hvorfor drar dere ikke heller fra slott til slott og nyter god vin i fantastiske omgivelser ute på landet?

– Tyskland har nydelig natur og eventyrlige slott. Ikke så store som i Frankrike, men mye penere slott, forteller Prinz von Hessen mens han viser meg bilder av sine egne slott. Jøss!

Nettopp, sier jeg – og du har jo hele fire av slott og to femstjerners hoteller? Jeg prøver å formulere det som i et hint, at jeg kan dra dit på kort varsel og bo der.

– He, he, jo, ler prinsen, – men det er jo ikke mindre enn hva en husholdning må ha.

Og hesteoppdrett i tillegg. Kan du ri fra slott til slott og drikke vin, spør jeg. Hint, hint… hint!

– Ja visst, du kan ri, kjøre, gå eller sykle. Hva som helst. Bare kom. Alt er veldig organisert og enkelt i Tyskland og i Rheingau.

Markedsføringen utad på denne type ferier har kanskje vært litt dårlig, da?

– Ja nettopp, det er alt for dårlig. Vi har mye å by på i Tyskland som ikke når ut. Folk drar andre steder, så noe må nok gjøres med det, svarer han en smule ettertenksomt. Kanskje dette vil bli en ny greie for turboprinsen etterhvert, tenker jeg.

Kultiverte tyskere

Vi må tilbake til drikkekulturen hos dere som er et stort øl- og vinproduserende land. Er det kultivert drikking, eller er det flatfyll å spore?

– Vi er jo kultiverte og vant til alkoholholdig drikke med egne landbruksprodukter som øl og vin, så flatfyll har aldri vært noe problem. Men nå drikkes det alt for mye syntetisk alkoholholdig drikke blant ungdommen, og det er blitt et stort problem. Ungdommen drikker seg svært full og det alt for fort, og raver rundt i byene tidlig på kveldene. Not god!

Men vi ble jo fulle vi også, eller ble vi ikke det, da vi var unge altså?

– Jo, men vi ble ikke full før langt ut på natten, og da gikk vi hjem, ikke sant?

Vel, det stemmer, jo. Jeg hadde bare helt glemt det. Jeg var ordentlig kjedelig og gikk alltid rett hjem og gikk glipp av mye moro på den måten, noe jeg selvsagt også sier.

Men vi har det jo moro , ikke sant? Vi har god vin og godt selskap, og befinner oss i nydelige lokaler i et flott hotell. Litt kaldt ute kanskje, ler prinsen og nikker mot vinduet som avslører kuldegrader i Oslo.

Riktig, og ingen kan kjefte på oss, for raving er ikke oppfunnet ennå.

Nettopp, vi gjør som vi vil, når vi vil. Sånn er livet. Men vi drikker ikke annet enn kvalitet! Prinz von Hessen kaster det ut som om det er en ordre, mens han stirrer meg bestemt inn i øynene. Dån! jeg kan fint ta imot ordre om det er slike ordrer!

Excactly! Sier jeg, og nettopp det må vi selvsagt skåle for. Skål! Vi drikker kvalitet! Så, hva er drikketrenden på vin i Tyskland, utover kvalitet nå om dagen?

– Rødvin har hatt stor fremgang, svarer prinsen, – men nå er det hvitt som gjelder igjen. Og riesling er desidert på topp. Du vet, tyskere er sofistikerte, finnene også når jeg tenker meg om. Så i dag foretrekkes det dyrere viner med lavere alkohol og elegant friskhet. Skål for det, sier han og smiler. Og jeg skåler i vei, for jeg er ikke spesielt vanskelig sånn sett. Skål!

Prinsens deilige viner

Prinsens viner er noe tørrere enn det som er vanlig i for eksempel Mosel området, men noe preg av stål og mineraler, finner jeg. Vinene er samtidig fruktig med særdeles god balanse mellom syre og restsukker. Dette er viner det er lett å like, tenker jeg, og tar en ny slurk. Jeg ruller vinen rundt i munnen og blander den med luft for å fremme aromaene i munnen.

Å stå og gurgle og spytte foran en prins, er nok ikke det de fleste ville ha gjort. Men det gjør jeg!

Og nettopp det legger en del kjendisgjester merke til. Spytte ut vinen? Ærrugærn!? En stivpyntet Pia Haraldsen i særdeles høye heler like bortenfor, gjør eksempelvis ikke det – spytter. Det er sikkert veldig mye hun ikke gjør – men det gjør jeg. Hun skotter innimellom bort på meg og prinsen, og de slitte joggeskoene mine med hull i. Jeg titter ned og innser at jeg muligens er litt dårlig kledt for anledningen.

Prinsen ser at jeg ser på joggeskoene mine, og gliser. Joggesko tilhører jobb-antrekket mitt. Jeg går alltid i joggesko, for da kan jeg løpe om jeg må det, og det hender! I am a hard-working, always running and a very productive girl, har jeg allerede fortalt prinsen som syntes at “that made sense”.

Prinsen har skjønt at jeg er sporty! Jeg skal jo lære ham å svømme på et senere tidspunkt, og jeg har allerede vist ham bicepsene mine og tatt 13 armhevinger på gulvet, så han vet han er i trygge hender.

Og – vi skal ri fra slott til slott og drikke vin!

Og det med gurgling og spytting er jo bare slik det skal være på en vinsmaking, og Prinsen av Hessen som også er en vinproduserende prins, gjør derfor det samme som meg. I over en time står vi og prater, gurgler og analyserer vinene. Det er tydelig at de sydvendte skråningene i Rheingau har godt med varme å by på, for i munnen føles vinene runde, fruktige og fyldige.

Det slår meg at vinene hans er en fin blanding av Mosels delikate og elegante viner og Australias fruktige viner. Naise!

250 000 flasker i året

Prinz von Hessen Weingut produserer rundt 250 000 flasker i året. Som vinprodusent er prinsen medlem i VDP som står for absolutt kvalitet. Men veien dit har vært lang og tøff, for det har ikke alltid gått like bra med produksjonen. Så for fem år siden tok de en avgjørelse på at noe drastisk måtte gjøres.

To live or let die, that is the question. Vi måtte enten legge ned vinproduksjonen, eller omstille oss. Vi valgte det siste, forteller prinsen entusiastisk.

– Vi er et tradisjonelt og konservativt land, så det foregikk ikke uten problemer og motstand. Men det var helt nødvendig å legge om stilen til en mer drikkevennlig og moderne vinstil. Til og med småjusteringer i etiketten førte til at enkelte i familien ikke snakket med meg på over et halvt år, flirer han, – but I did it anyway!

Hva er forskjellen da? Spør jeg ganske så nysgjerrig mens jeg stirrer på etikettene.

– Blåfargen i emblemet er fjernet. Ser du? En renere stil. Filosofien vår i dag er moderne, ukompliserte og friske viner. Du store, sterke vinelskende svømmer, dette krever en skål, poengterer prinsen, så vi tar en skål for moderne ukompliserte og friske viner. Skål!

Litt om tysk vinproduksjon og nasjonaldruen Riesling

Her kommer litt lesestoff om Tyskland og Riesling for de som gidder å lese mer og ikke har annet å gjøre. I Tyskland har de drevet med vinproduksjon i over 1000 år. Tyskland ligger helt på grensen over hvor langt nord dette er mulig, og kun de mest hardføre druetypene lar seg dyrke med godt resultat.

Riesling er en av dem og er utvilsomt den druen jeg vil karakterisere som Tysklands nasjonaldrue, og er en artig, aromatisk og karakteristisk druesort. Den kan gi knusktørre, elegante viner eller særdeles sødmefulle. Tyske rieslingviner er også grunnet sin friske syre noen av de vinene i verden som er minst utsatt for oksidasjon.

Det betyr at du kan åpne en flaske og drikke halvparten, sette på korken og oppbevare vinen i kjøleskapet noen dager. Når du tar den frem igjen er den like fin, og i mange tilfeller enda bedre enn da du først åpnet den. Så det er ikke nødvendig å vente helt til “freddan” hver gang du skal kose deg med vin.

Vin laget av riesling kan drikkes alene på terrassen, i baren, til middag eller til desserten. Dette er kort og godt, en svært anvendelig druetype.

Prinz von Hessen har nå tre viner på polet, en av dem er en to liters BIB for oss nordmenn. Den ene flaskevinen er Prinz von Hessen H Riesling som er en typisk Rheingau riesling med delikat strågul farge, duft av eple, noe sitrus og antydning til fersken. Den er meget balansert og har en klar struktur, samt en nydelig avslutning og lang ettersmak. Virkelig en vinner, mener nå jeg, but I´m easy.

Vel, dette er en artikkel som har fått noen år på baken. Men livet er underlig – jeg møtte altså Prinz von Hessen første gang i Norge, hvilket ble et særs hyggelig møte. Liten visste vi den gang at jeg tre år senere skulle lage TV-program på vingården hans. TV-serien På Druen finner du her.

Og husk;  Das Leben ist zu kurz, um schlechten wein zu trinken!

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

My latest posts – please enjoy, and share if you want to

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my media agency.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at WhatsAppYouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate, please feel free to contact me at truhole@hotmail.no

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs

Discover more from TRUDE HELÉN HOLE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TRUDE HELÉN HOLE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading