Management & Health News Wine

Slik lærer du å like rødvin

Mange sliter litt med å like rødvin, spesielt når en introduserer til vinens verden, mange foretrekker hvitvin først, og lærer seg gradvis å like rødvin. Hvorfor er det slik, og hvordan kan du lære deg å like rødvin?

Mange sliter litt med å like rødvin, spesielt når en introduserer til vinens verden, mange foretrekker hvitvin først, og lærer seg gradvis å like rødvin. Hvorfor er det slik, og hvordan kan du lære deg å like rødvin? Denne bloggens eier, Trude Helén Hole – altså jeg – har arbeidet med vin i 25 år, hvorav 6 år med vinimport og 19 år som vinskribent for forskjellige medier. Jeg er i tillegg en erfaren kurs- og foredragsholder, og produserte Norges første TV serie om vin, samt På Druen – Norges første og mest populære digitale vinkurs! Se når som helst – hvor som helst – og med hvem som helst! Enklere og smartere blir blir det ikke. På Druen digitale vinkurs finner du på Featherbook.no.

Her er mine tips til hvordan du kan lære deg å like rødvin.

Hvilke type rødvin er best å begynne med for en som ikke liker rødvin? For å svare på dette må vi gjøre et lite dypdykk i vinens verden. Rødvin har i motsetning til hvitvin 3 elementer som skal harmonere og balanseres opp med hverandre, mens hvitvin har kun 2 som er sødme og syre. Rødvin har i tillegg tanniner, også kalt garvesyre som fremkommer ved at de røde druene knuses og den fargeløse mosten fra druene blir liggende sammen med skall, stilker og steiner (maserasjon) for å trekke ut rødfarge og nettopp tanniner som er å finne i nevnte; skall, stilker og steiner. 

Sånn sett er det letter for mange å like eller begynne med hvitvin, fordi det ganske enkelt er en enklere vin å forholde seg til. 

Så svar på spørsmålet må kanskje være rødviner med milde tanniner/garvesyre, og her er selvsagt druetype av stor betydning. Noen druetyper har mye garvesyre som også kan resultere i hodepine dagen derpå. Føler du at du tørker ut i munnen når du drikker rødvin, har vinen mye garvesyre. Tips, drikk mye vann.

Men også klima-forskjeller som preger både aromabildet, tanniner og alkoholnivå kan være viktig. Viner fra kjølige områder fremmer viner med noe mer finesse og “kjølige” aromaer enn viner fra varmere strøk, som gjerne blir noe rundere/bløtere og får en mer moden,  varmere og kraftigere  stil. Disse vinene kan også ha høyere alkoholstyrke fordi sol og varme gir mer sukker, noe som igjen gir mer alkohol.

Her er 8 kjente rødvinsdruer – de fire øverste er passende druetyper til “nybegynnere”, og så kan en heller prøve de andre etterhvert.

Malbec, Argentinas nasjonaldrue er en drue jeg er veldig glad i – gir ofte en leken, saftig og lettdrikkelig vin med kraftig farge, rik på garvesyre. Kan være myk, smidig og tillitsfull, men også krydret og intens.

Kjennetegn: Åpenbart fruktig og saftig med et bæraktig preg, bjørnebær, plommer og svisker, lakris, tobakk, røyk, lær og et noe viltpreg i eldre utgaver.

Pinot Noir er muligens min absolutt topp favoritt, men også en av verdens vanskeligste druer å dyrke. Den er svært utsatt for sykdommer og er ganske kresen både på jordsmonn og klima. Kan fremstå som en svært elegant, sofistikert og tiltalende gentlemann som en kan prate med utover nattetimene uten å gå lei, og derfor en flott druetype å begynne med.

Kjennetegn: Utpreget bærsmak, bringebær, jordbær og kirsebær som ung. Løv og grønnsaker, fuktig skogbunn, kaffe og et lett “røyket” preg som moden. Noter deg gjerne duftene som fremkommer når du går gatelangs og sparker i høstløvet en sen høstkveld, for det er duften av en god Pinot Noir.

Zinfandel er også kjent som Primitivo i Italia og Crljenak Kaštelanski i Kroatia som druen kommer fra. Zinfandel gir robuste og alkoholsterke, men ofte ”bløte” rødviner grunnet sitt høye sukkerinnhold. Er gjerne myk i stil og fremstår som både balansert og innsmigrende. Det lages også rosévin på druen – og jeg anbefaler gjerne Zinfandel til folk som ikke liker rødvin nettopp på grunn av sin smidighet. 

Kjennetegn: Gir ofte duft og smaker i retning av bringebær, bjørnebær og blåbær, og kan gi en noe krydret karakter. Ofte bra med bløte tanniner, men moderat syre.

Merlot blir stadig mer populær. Den er bløt og innsmigrende, og druene har mye sukker og mindre syre og tanniner enn Cabernet druene. Den er velegnet som blandingsdrue og “myker” opp vinen når den blandes med Cabernet som f. eks er vanlig å gjøre i Bordeaux. 

Kjennetegn: Lysere fargetone, bær og frukt som plomme og søte kirsebær. Kan ha vegetale undertoner som tomat og grønnsaker, samt en anis-aktig og jordlig karakter. 

Her er druetips til deg som begynner å få litt sansen for rødvin;

Cabernet Sauvignon er verden mest populære rødvinsdrue og en drue som vinmakerne liker fordi den er svært stabil og er lite utsatt for sykdom. 

Kjennetegn: Druen har god farge, bra syre og godt med tanniner/garvesyre. Den gir dufter i retning solbær, kirsebær, sedertre, jord, lær, sigar, stall, svett hest, krydder og blyantspiss etc. Druen har mye av absolutt alt – også tanniner – og kan være for hard for mange nybegynnere. 

Shiraz er Australias nasjonaldrue, men kalles Syrah i Rhone. Dette er en drue av høy kvalitet, men den krever litt mer stell enn f. eks Cabernet druene. Er ganske hardfør og avler godt og regelmessig. Shiraz gir smaksrike viner med god syre, mye tanniner og fast struktur. Kan fremstå for noen som litt påtrengende, kraftfull og maskulin vinmen er en ypperlig vin til kraftig, mørk sjokoladekake.

Kjennetegn: Mørk og tett farge, mye frukt i duft og på smak i retning bringebær, bjørnebær, solbær og fioler, mint/eukalyptus, en del krydder (pepper) og jord. På sitt beste smaker og lukter den av nelliker, fioler og eksotiske blomster, og med alderen utvikler den en smaksretning mot lær, sjokolade og tobakk.

Sangiovese er en smaksrik, syrerik, tanninrik og kraftig drue med stor utbredelse i Toscana i Italia, spesielt i Chianti og Montalcino – men dyrkes også i Australia, USA og Argentina. Grunnet sin kraft og sine noe harde tanniner kan druen bli litt heftig for dem som i utgangspunktet ikke er fan av rødvin.

Kjennetegn: Kirsebær (nordlige områder), blåbær og jordbær, og gjerne mer i retning plomme og moreller i varmere strøk – har ofte et godt fatpreg. Er avhengig av varme og sol for å gi gode viner.

Pinotage er Syd-Afrikas nasjonaldrue og er en krysning av Pinot Noir og druen Cinsault, som også blir kalt for Hermitage. Pinotage ble fremstilt av prof. Abraham Perold i 1925 ved universitetet i Stellenbosch og målet var en variant av Pinot Noir som kunne tåle klimaet bedre. Men resultatet Pinotage likner nok mer på Shiraz enn på Pinot Noir. Dette er etter en leken og spenstig druesort som ikke er så lett å forstå seg på. Druen kan derfor være litt vanskelig å like for noen, men prøv den gjerne – for det lages stadig bedre viner på Pinotage.

Kjennetegn: Dyp og mørk farge, bra med syre og tanniner, samt et særdeles kraftig bærpreg. Kan gi en fyldig, fruktig aroma, spesielt med bjørnebær og moreller, pipe og tobakk, tørket løv – og ofte et lett innslag av tjære og røyk. Bør drikkes ung.

Anbefalte vinerPortugal er et undervurdert vinland, og jeg må få først og fremst få fremheve den særdeles hyggelige vinprodusenten Periquita som stadig scorer høyt i internasjonal presse, blant annet av den velkjente vinguruen Robert Parker som sammenligner Periquitas røde vidunder med en delikat, myk og krydret burgunder. Vinen inneholder 50-60% castelâodruer som gir varme aromaer, og godt med bløt frukt og rene skogsbærtoner. Dette er en klassisk, men moderne portugisisk rødvin som passer til de fleste kjøttretter. Prøv den gjerne til lam eller torsk, eller Bacalao om du ønsker en uforglemmelig mat- og vinopplevelse. 

Jeg anbefaler ofte Cloudy Bay Pinot Noir fordi jeg selv importerte Cloudy Bay for hundre år siden, og vinene herfra, dvs fra Marlborough i New Zealand er rett og slett uforglemmelig! Dette er en meget elegant Pinot Noir med nydelig duft av kirsebær, litt stall, mørke plommer og et fint jordlig preg med antydning til høst som det skal være i en god Pinot Noir. Vi finner også noe røyk og lakris i nesen, samt god struktur og fin ryggrad i konsistensen. En balansert og flott vin.

Casillero del Diablo Pinot Noir er en annen Pinot Noir favoritt. Vinen er produsert i et av Chiles kjøligste vinområder, nemlig Casablanca Valley, et område som passer utmerket for Pinot Noir druer, for disse druene gir fort et tungt og plumpt resultat om de dyrkes i for varme strøk. Casillero del Diablo Pinot Noir er en oppriktig god Pinot Noir vin til en meget god pris, med røde bær og krydder, et lite hint av herlig, lunt høstløv på duft, samt antydning til kaffepreg i ettersmaken. Vinen har fått et lite opphold på franske fat, noe som har bidratt til et godt strukturbilde. En fyldig vin med god fasthet og ryggrad. Fruktig, ren og frisk i stilen.

Vinidyll…

Stonewood Pinot Noir fra solfyllte California. Dette er en rimelig amerikaner for deg som er litt mer eksperimentell i mat- og vinvalget, for dette er en vin som er litt mer kjøttfull i stilen og passer godt hvis du har en litt saltere rett. Stonewood har det klassiske aroma- og smaksbildet av bringebær og kirsebær, og en myk og behagelig finish. Vinen har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon som er 12 måneders lagring på 2 til 3 år gamle brukte eikefat, er svært lett å like og passer derfor også som en god hverdagsvin.

Marqués de Chivé Tempranillo Reserva er produsert i Valencia i Spania og skuffer aldri. Flott, intens rød farge, moden frukt og vanilje frister på duft. I munnen oppleves den tilgjengelig, glatt og fløyelsaktig med en elegant krydret finish. En voksen, harmonisk og selvsikker kar dette her altså, som viser god rundhet, men som samtidig er kompleks nok til å bli spennende, nettopp som en god og omtenksom elsker. Jeg tror også denne vil beherske pinnekjøttet godt. En klassisk fulltreffer av en vin.

Tommasi Valpolicella DOC er en annen bløt og smidig fulltreffer. Vinen har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon med syv dagers gjæring i ståltank, etterfulgt av fire måneders lagring på ståltanker og to måneder på slavonske eikefat. Vinen frister med rubinrød farge og fremstår saftig og fin, med relativt myke tanniner. Vinen byr på et godt bærpreg hele veien i gjennom fra duft til smak. Kirsebær og skogsbær skiller seg klart ut. Det samme gjør en lang og saftig ettersmak. Dette er en godt balansert vin som passer hyttekos, italienske retter og til storfe, lam, vilt og oster – eller skrei og pinnekjøtt om det ikke er for salt, samt å bare nyte foran peisen.

Jeg må få slå et slag for portvin som faktisk er ypperlig for folk som egentlig ikke liker rødvin grunnet sin bløte, smidige og varme stil – for dette er ganske enkelt Sean Connery i flaske. Inge over og ingen ved siden av. Så hvorfor ikke droppe vanlig rødvin og prøve portvin i stedet? Les mer om portvin her.

Taylor’s 10 Year Old Tawny Portvin har fått ti år på fat, noe som har resultert i en perfekt moden vin med det klassiske nøttepreget en gammel tawny skal ha. Til tross for alderen finner jeg bøttevis med mørk frukt, samt litt krydder. Smidig, fyldig og rik, dog fortsatt leken i fremtoningen, men også sofistikert og akkurat passe sødmefylt. Nevnte jeg sofistikert? Vinen byr på god fruktighet også i ettersmaken som i tillegg er meget balansert, lang og elegant. Serveringstemperatur rundt 12-14°C. Vinen er drikkeklar nå, men holder seg fint og lenge også i åpnet flaske. So no worries, just enjoy it!

Rozès 20 Year Old Tawny. Om du vil litt opp i alder kan du prøve Rozès 20 Year Old Tawny som jeg importerte selv en gang i tiden. For dette er en meget elegant og kompleks vin med et fint utviklet preg av tørket frukt, krydder og antydning til urter, og i tillegg finner vi noe karamell som ofte kommer med alderen, samt lær, stall og hest. En raus, men tydelig vin som byr på lang og delikat ettersmak.

Flere vinartikler finner du her og vinkurs, bøker og kunst finner du her.

Nå er det Black Friday – og 30% avslag på digitale vinkurs! Skriv inn koden Black drittdag, og få 30% avslag! Til digitale vinkurs – klikk her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

……….@………..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs