Adventure & Travel News Wine

Boblende gleder til 17 mai

Trude Helén Hole er Norges tøffeste forfatter og kuleste sommelier. Hole har arbeidet med vin i 25 år, hvorav 6 år med vinimport og 19 år som vinskribent, og er i tillegg en erfaren kurs- og foredragsholder. Hole har produsert Norges første TV serie om vin, samt Norges første digitale vinkurs hvor vinsnobber er bannlyst. Vinkursene ser du i egen stue når du har tid og lyst! Nå kan du også kjøpe GAVEKORT på de populære vinkursene! Enklere blir det faktisk ikke.

Se video – slik sabler du champagne!

Her er tips til Boblende gleder i Glasset til 17 mai, eller andre dager.

Yellowglen Pink, Australia. Ren, fruktig og tiltalende på nesen med et delikat preg av røde bær, noe lime og urter. Enkel, ukomplisert og aldeles deilig! Vinen er produsert på Chardonnay 78%, Pinot Noir 20% og Shiraz 2%, og fremstår som harmonisk og innbydende – ja, ganske enkelt en innertier til en svært god pris, kun 99.- Så denne har jeg alltid noen flasker av selv, for dette er en vin du drikker nå. Vil du heller lagre boblene av en eller annen grunn, så scroll nedover til de fire siste anbefalingene.

Abbazia Treviso Prosecco, Veneto Italia. Casa Vinicola Abbazia ligger i Santo Stefano Belbo, en liten by mellom Langhe Monferrato og Roero i Piemonte i Nord-Italia. Selve vinproduksjonsanlegget er bygget rundt et gammelt kloster som er bygget på fundament til et tempel fra romerriket. Navnet kom fra munkene som dedikerte klosteret til St Gaudenzio. Inne i klostret kan du bevitne antikke skripter og skulpturer. Abbazia eier ca. 60 hektar vinmarker. I tillegg til å lage de historiske og mest kjente vinene fra regionen: Moscato, Nebbiolo og Barbera, er de er også en av de eneste produsenten i Italia som har lov til å produsere Prosecco DOC utenfor DOC-området i Veneto. Første beplanting av vindruer startet allerede 1848. Santero familien tok over i 1957, og innførte da store oppgraderinger og moderniseringer. Abbazia er fortsatt en viktig ingrediens i det lokale samfunnet, samt dets kultur og historie.

Abbazia er produsert på 100% Gleradruer og metoden som benyttes på all prosecco er tankmetoden. På duft kjenner vi innslag av pære, drue og noe grønn banan. Dette er en frisk og tiltalende vin som sprudler fint og lekende i glasset, og i munnen bjuder den nok en gang på fruktig aroma av pære og sitrus. En balansert boblevin med litt restsødme og en herlig frisk syre. Drikkes nå. Pris: 114,90.

Campo Viejo Cava Brut Reserva, Spania – er produsert av Pernod Ricard Winemakers. På duft finner vi et litt utviklet preg av eple og sitrus, samt et lite hint av urter og kjøtt. Vinen fremstår som noe mer kompleks enn Prosecco, da denne er produsert på Champagnemetoden. Vi finner derfor også et gjærpreg i duften, og druene som er brukt er spanske lokale helter, nemlig Parellada 20%, Macabeo 40%, Xarel·lo 40%. Denne er nok litt mer anvendelig på matfronten enn de to førstnevnte, så prøv den gjerne til skalldyr, lyst kjøtt og aperitif. Pris: 116,90.

Cave de Pongracz, Stellenbosch, Sør-Afrika. Desiderius Pongracz var mannen som grunnla Cave de Pongracz. Etter 2 verdenskrig hadde han muligheten å returnere til sitt hjemland Ungarn, men Ungarn var i disse tider kontrollert av Soviet, så han valgte å søke lykke i Afrika. Etter noen år i Namibia kom han omsider til Stellenbosch i 1958. Pongracz jobbet mange år med agrikultur og vitikultur, og med hans innovative visjoner og enorme kunnskap ble han en viktig del i utviklingen av Sør-Afrika som vinland. Han var blant annet en av dem som tok inn og spredte kjente druer som Chardonnay, Pinot Noir og Sauvignon Blanc. Han var i tillegg en pioner når det kom til nye teknikker og skrev utallige bøker og publikasjoner.

Cave de Pongracx er laget av 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay. Druene er håndplukket, og de presses ‘whole-bunch’ i en velo-pneumatic presse. Dette er en musserende vin som er laget på “Cap Classic” metoden, dvs på samme måte som vi lager Champagne. Det betyr at vinen gjennomgår annengangsgjæring på flaske, og ikke på tank som de to førstnevnte. I over to år ligger vinen på sitt eget bunnfall før bunnfallet fjernes for hånd. Etter korking lagres vinen ytterligere tre måneder før salg. Prosessen er ressurs- og tidkrevende, men resulterer i en vin med små flotte bobler, et komplekst og meget tiltalende aromabilde og en meget delikat og balansert finish.

Utpreget aroma med et friskt preg av eple og sitrus, samt innslag av kjeks og mineraler. Også i munnen bjuder den på et godt utviklet aromabilde med deilig frukt og gjæraktig champagnelignende karakterer. Fyldig og kompleks smak med innslag av eple, sitrus, urter, smør, gjær og nøtter. Vinen har en meget fin balanse med god syre og frukt. Avsluttes elegant med en lang, kremet og noe mineralpreget ettersmak. Pris: 159,90 – som altså er et røverkjøp!

Men dere – skal vi ikke prøve litt tysk champis? Helt siden 1826 har tyskerne produsert musserende vin, og i starten ble denne ofte kalt “champagne”. På 1800-tallet dukket det nemlig opp flere store produsenter, men da begrepet champagne ikke lenger kunne brukes etter Versaillestraktaten i 1919, ble navnet “sekt” valgt som det offisielle uttrykket for tysk musserende vin. I Spania valgte de å kalle sine boblende viner for “cava” som betyr kjeller.

Det merkverdige derimot, er at bare ti prosent av tysk sekt er laget av tyske druer, mens resten er basert på importert druemost. Dette besynderlige faktum er årsaken til at det finnes mengder av rimelig og relativ smakløs sekt på markedet. Står det derimot «deutscher sekt» på etiketten, må alle druene være dyrket i Tyskland. Står det i tillegg «traditionelle flaschengärung», vet man at vinen har hatt en tradisjonell flaskegjæring slik som i Champagne. Det er nettopp disse sektene som er årsaken til den nye “bobleboomen” i Tyskland, og det er disse du bør prøve neste gang du skal kjøpe bobler.

Til På Druen Digitale Vinkurs

Von Buhl Riesling Brut 2017 – navnet høres utvilsomt nokså tøft ut, men vinen lokker raskt frem smilet med sin tiltalende farge og sine lekende bobler. Vinen er utelukkende produsert på Riesling som er en av verdens beste hvitvinsdrue og er produsert på champagnemetoden med 18 måneders lagring på bunnfall i flaske. På duft smeller den til med et fokusert og fint sammensatt aromabilde av gule epler, sitrus, hvite blomster, nøtter og kjeks. I munnen føles vinen noe kremet (mousseaktig) og saftig, mens det tydelige aromabildet vi finner på nesen, samt innslag av kjeks og mineraler følger godt opp også her. Vinen byr i tillegg på god lengde i ettersmaken, hvilket alltid er bra. Pris: 269.-

I England finner vi Gusbourne Brut Reserve 2016. Området ligger på samme breddegrad som Champagne og har mange av de samme forutsetningene når det gjelder klima, jordsmonn og bruk av druetype og teknologi – så engelske bobler er kanskje den største, reelle utfordreren til Champagne. Gusbourne Brut Reserve er produsert på Pinot Noir 55%, Pinot Meunier 27% og Chardonnay 18%. Under produksjon er champagnemetoden benyttet med annengangsgjæring i minimum 31 måneder på bunnfall i flaske før omkorking, og deretter ytterligere 3 måneder i flaske før frislipp.

På duft finner vi epler, nøtter og gjær, samt noe antydning til kirsebær og jordbær som altså fremkommer fra de røde druene. Vinen byr på en spenstig syrestruktur med en noe kremet, delikat og mineralpreget fruktighet. God fylde, fin sødme og lang og tørr finish. Pris: 400,20.

Jeg vi avslutter denne reisen i Frankrike i selveste Champagne! Champagne Louis Roederer ble grunnlagt i Reims i 1776 av far og sønn Dubois, som senere solgte firmaet til Nicolas Schreider. Schreiders nevø, Louis Roederer, begynte sin karriere i firmaet i 1827 og arvet bedriften i 1833 da onkelen døde. Roederer skiller seg fra mange av de store champagnehusene ved at de selv eier både Premier og Grand Cru vinmarker hvilket er sjeldent – for vanligvis driver de store champagnehusene kun med vinproduksjon og kjøper druer fra vinbønder i området. Hos Louis Roederer er forøvrig halvparten av druene dyrket etter biodynamiske prinsipper, hvilket er bra.

I Brut Premier Non Vintage blandes den siste tilgjengelige årgangen med 200 – 300 batcher av reserveviner fra ulike druer, årganger og parseller – dette gjøres for å oppnå den samme harmoniske og unike stilen år etter år. Noen av reservevinene kan ligge opptil 10 år og godgjøre seg på franske eikefat før de benyttes, og vanligvis utgjør disse ca. 10% av den ferdige blenden. 2016 er eksempelvis årgangen som utgjør rundt 75% av blenden i Brut Premier som er tilgjengelig i Norge akkurat nå.

Louis Roederer Champagne er en klassisk champagneblend med 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay og 20% Pinot Meunier. Vinen har fått minimum 3 år på flaske før omkorking, og ytterligere 6 måneder etter at bunnfallet er fjernet, før frislipp. Vinen har en lys strågul farge, og en meget aromatisk og fruktig nese med innslag av sitrus, gule epler, brioche og mineraler. I munnen føles den både rik og elegant, ettersom den raust byr på en meget balansert og kompleks stil, delikat mousse og lang avslutning. Fint utviklet preg av eple og sitrus også i munnen, samt lang ettersmak med streif av mineraler og kjeks. Meget fin friskhet og god fylde hele veien. Pris: 479,90 som etter min mening er en meget bra pris for denne kvaliteten. Løp og kjøp.

Henriot Champagne Rosé er en annen fransk vinner og en av mine favoritter. Vinhuset Henriot har eksistert fra 1808 og omtales med stor respekt både i og utenfor Champagne. Av de 1,3 millioner flaskene som produseres årlig, går en stor andel til eget bruk i Frankrike ettersom franskmenn vet å sette pris på egenprodusert kvalitetsvin. Men fortvil ikke, de utvider stadig sin eksportandel.

Henriot champagne Rosé er produsert på 42% Chardonnay og 58% Pinot Noir. I glasset viser vinen seg frem som en tiltalende og svært leken rosévin. På nesen finner vi en klar og ren duft av “røde” toner ettersom dette er en rosévin. Vi finner derfor i første omgang mer blomster, bringebær, grapefrukt og jordbær, enn gjær og “kjeller” – hvilket jeg syntes er helt greit. I munnen byr vinen både på mineraler og kompleksitet, samt eleganse – og ikke minst en saftig, frisk, delikat og lang ettersmak. Nam, nam! Pris. 499,90.

Shortly about me/this blog – I am a author, journalist, sommelier, painter, model and traveller from Norway that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can also read about my travels and wine right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter.

Trude Helén Hole 

New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

And please do remember; live by love and joy, then the world becomes a better place to be for all of us

You will find my English company site right here and click here for my English Author site. For translation of this text – then click to the right.