News Wine

Masi fyller 50 år – og godt er det!

For et par uker siden var jeg med å feire Masi Campofiorin sitt 50-års jubileum, med herlig lunsj i godt lag (vinfolk, de er nemlig alltid veldig skøyeraktige:) og vinsmaking. Jeg har skrevet en del om Masi før, og produsenten er en av de jeg mener produserer folkeviner, det vil si tilgjengelige, gode, harmoniske og lett likendes viner.

Skjermbilde 2017-10-06 kl. 19.58.21.png

I løpet av 5 årtier har mer enn 300 millioner mennesker i mer enn 100 land falt for Masi’s Campofiorin. Masi’s Campofiorin ble prototypen for en nyskapende kategori av venetianske viner laget med halvtørkede druer etter sin lansering i 1967. Vinen er siden blitt et tidløst ikon, en internasjonal ambassadør for italiensk stil og en av Italias ledende merkevarer. I år ferier vinen 50 år på markedet! Masi feirer jubileet en unik jubileums-etikett på 2014-årgangen, som nå finnes i butikkene.

Utvalget av druer for den femtiende jubileumsutgaven er av betydning. Ettersom 2014 var en vanskelig årgang, ønsket ikke Masi å ha Amarone fra dette året i markedet. I stedet har de beste druene (amarone druene) blitt brukt i jubileumsutgaven av Amarone Campofiorin, som dermed vil ha en suveren kvalitet for å feire en viktig jubileum.

Første årgang Campofiorin ble produsert i 1964, da «Mr. Amarone» (Sandro Boscaini) sin far, Guido Boscaini, fikk ideen om å lage en unik appassimento-vin, den opprinnelige ripasso vinen, med rike aromaer, parfymer og myke, elegante tanniner. Amarone Campofiorin ble en umiddelbar suksess, og det tok ikke lang tid før kopier dukket opp i
markedet. Campofiorin har satt Verona på kartet som et av verdens mest suksessfulle vinområder, vunnet over 300 millioner mennesker i mer enn 100 land i verden, og etablert status som en klassiker og et symbol på italiensk vinstil.

Historien om Masi er historien om en familie og deres vinmarker i Verona, i Veneto. Navnet Masi kommer fra vinmarkene Vaio dei Masi, i hjertet av Valpolicella Classica, som familien Boscaini kjøpte i 1772. Familien har siden den gang vært kjent som den historisk viktigste Amarone-produsenten i Italia. Vaio de Masi er blant de best beliggende vinmarkene langs åsryggene i Veneto; godt eksponert for lange solfylte dager, kombinert med det tempererte klimaet ved Gardasjøen.

Helt fra slutten av 1700-tallet har disse vinmarkene produsert førsteklasses viner fra druesortene Corvina, Rondinella og Molinara – de tradisjonelle druesortene i dette området av Nord-Italia. Masi er mest kjent for sine Amarone-viner og er alene om å produsere fem forskjellige Amaroner, hver med sin særegne stil: Costasera, Costasera Riserva og enkeltvinmarksamaronene Campolongo di Torbe, Mazzano og Serego Alighieri Vaio Armaron. Masi kontrollerer drøyt 150 hektar i Veneto-området, men har også vinmarker i Tupungato Valley i Mendoza i Argentina.

Her er vinene vi prøvde:
333901 – Campofiorin 2014, se beskrivelse under.
Campofiorin 1999 og 1997 er ikke er i salg, men var spennende å prøve. Serego Alighieri Vaio Armaron 2011 som kun selges eksklusivt via Heinemann
774101 – Masi Costasera Amarone 2012 (lanseres også i 1997 utgave i treeske i november) – 369,90 nok
5753201 – Masi Costasera Riserva Amarone 2009 – 449,90
1882901 – Masi Campolongo de Torbe Amarone 2009: Spesialutvalg, 899,90 (Partikjøp, kat 6/7 i november)
Masi Mazzano Amarone 2006 som selges nå kun eksklusivt via Heinemann.

Skjermbilde 2017-10-06 kl. 19.32.35

Masi Campofiorin 2014 er en fyldig, fruktig og kompleks vin, med intense og elegante aromaer av modne mørke bær som kirsebær og bringebær, samt hint av krydder. Balansert og harmonisk. Dette er en skikkelig allrounder og er derfor et utmerket valg til høstens viltkjøtt, lammekjøtt og storfe, samt lysere typer kjøtt som svin og kylling. Et lite glass foran peisen med ullsokker på, funker også. Et meget godt kjøp til denne prisen.

Varenummer: 333901
Pris: 159,90 nok (0.75 cl)
Produktet fås også i 37,5 cl flasker og 150 cl flasker.

Men jeg likte nok best Masi Campolongo de Torbe Amarone 2009 til bare kr 899,90, men så er dette kun et lite parti som forsvinner fort. Balansdert, kopleks, ypperlig balanse mellom frut/syre/tanniner, litt lakris, stall og svett hest, en høydare fon min del. 😉 Nam, nam og passe maskulin!

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her.

Don´t get drunk – drink with style!

Trykk på Follow —> om du vil følge denne bloggen og del gjerne;)

Skjermbilde 2017-12-28 kl. 19.40.31.png

.
Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram
.

Omslag lilla