selective focus photography of grapes
Adventure & Travel News Wine

Chardonnay… gjeeeesp!

Chardonnay har aldri vært min favoritt, men alt går jo i grisen, og i meg også. Om jeg må!

Det er rart med det, en forandrer preferansene med årene. Det gjør i hvert fall jeg. Jeg kan eksempelvis digge en vin eller vinstil, les mer om forskjellige druer og vinstiler her, og så kan jeg plutselig merke at det ikke lenger appellerer til meg på samme måte.

Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommerlier og foredragsholder

Og da stusser jeg selvsagt litt. Er det meg, eller er det vinen? Dette gjelder selvsagt ikke bare vin. Dette merkelige fenomenet kan plutselig melde sin ankomst både med mattyper og mennesker.

Er det slik med deg, også? At du plutselig ser på et menneske som har stått deg nært, og så tenker du, – jøss, that´s not my cup of tea.

Vel, i dag begrenser vi oss til vin og jeg tenkte i den forbindelse å skrive litt om Chardonnay, de hvite druenes Dronning. Vel, Chardonnay har aldri vært min favoritt, men er dog en druetype jeg for så vidt kunne drikke ganske greit før – alt går jo i grisen og i meg også. Men nå merker jeg at jeg vegrer meg mer og mer, bare ved tanken på Chardonnay. Og hvorfor gjør jeg det?

På Druen digitale vinkurs ser du når og hvor som helst – med hvem som helst. Klikk på bildet.

Flere vinartikler finner du i vin-magasinet.

Chardonnay – de hvite druers dronning

Aromatiske druer. Det er som med oss mennesker, også forskjell på druetyper. Noen druetyper gjør mye av seg; de er ekstroverte og tydelige, og gir mye smak og aromaer. Eksempler på dette er Gewürztraminer og Sauvignon Blanch som begge er det vi definerer som aromatiske druer. Sistnevnte drue er en av mine absolutte favoritter. Les er om Sauvignon Blanc her.

Ikke-aromatiske druer. Andre druetyper er det motsatte. De gir lite og har mindre spennvidde både på duft og smak. Hvitvinsdruen Chardonnay er en av disse, men druen har allikevel en egenskap som kan veie opp for nevnte. Chardonnay har nemlig en unik evne til å stjele fra omgivelsene, også når den ligger i eikefat. Den er en tyv! En godt likt tyv!

Chardonnay er verdens mest berømte hvite druesort

Druesorten Chardonnay trives stort sett overalt. Druen er lett å dyrke og er hardfør, og er derfor godt likt også av vinprodusentene. Chardonnay har sitt utspring fra Burgund i Frankrike og er basisdruen i kjente hvitviner som Chablis, Montrachet og Meursault som alle er fra området Burgund. 

Vinene er som regel tørre, men varierer mye i stil, og druen er som tidligere nevnt en nøytral druesort.

Chardonnay er en ikke-aromatisk drue

Men har allikevel noe kjennetegn. Chardonnay gir viner med fin fylde, bløt og rund karakter, mye alkohol og god lengde i ettersmaken. Druen er en svamp – den tar til seg egenskaper fra omgivelsene og kan derfor gi et bredt bilde av aromastoffer, selv om druen i seg selv er en ikke-aromatisk drue.

Grønne epler, pære, kjeks, honning, smør, nøtter, mais og mineraler er ganske vanlig. Men du kan også finne mye tropisk frukt i Chardonnay viner, spesielt fra varmere strøk. I Frankrike gir druen ofte elegante viner med flott syre og toner av grapefrukt, og gjerne sjø og/eller mineraler, sistnevnte er eksempelvis en god gjenkjennelsesfaktor i viner fra Chablis.

Chardonnay er tyven som krever pleie og omsorg

Ettersom dette rent smaksmessig er en relativt enkel drue uten vesentlige aromatiske kvaliteter, trenger druen litt arbeid under produksjonen. Druen trives godt under gjæring og lagring på fat, hvilket gir et tydelig eikepreg og gjennomgår ofte malolaktisk gjæring.

Sistnevnte prosess resulterer gjerne i økt fylde og kompleksitet, og kan kjennes igjen om vinen har fått et nøtteaktig preg, gjerne mandel. Også smør, mais, vanilje, karamell og popkorn er vanlige beskrivelser, samt tropiske frukt.

Jeg er ikke fan av noe av det nevnte og spesielt ikke i vin, hvilket kan forklare min økende averasjon mot chardonnay. Hvordan er det med deg? Er dette noe du har reflektert over?

Laroche Chardonnay L (BIB)

Nevnte betyr ikke at jeg aldri drikker Chardonnay. Nylig forsøkte jeg Laroche Chardonnay L, BiB. Jeg serverte vinen ganske kald for å dempe nevnte preg som jeg ikke er spesielt fan av, og for å få frem litt mer friskhet og struktur i vinen. Når det er sagt, vinen er jo fruktig, og du finner noe preg av sitrus, gule og grønne epler og urter også, samt smør og mineraler.

Men om den er verdt prisen på 465.- er jeg noe usikker på. Kanskje for deg, vel og merke om du er Chardonnay-fan. Er du det?

På Druen digitale vinkurs – lær om vin hjemme

Har du lyst å lære mer om vin, men finner ikke kurs som passer? Da kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs med Trude Helén Hole. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst, flere ganger. Bedre blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs – så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, kult og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon om vinkurs og gavekort finner du i denne linken.

Tilbakemeldinger – På Druen digitale vinkurs

My latest posts – please enjoy, and share if you want to

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my media agency.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at WhatsAppYouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate, please feel free to contact me at truhole@hotmail.no

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs

Discover more from TRUDE HELÉN HOLE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TRUDE HELÉN HOLE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading