Adventure & Travel Art & artists Books & Literature Management & Health News

Ønsker du en uforglemmelig og opplevelsesrik Norgesferie?

Magisk nordlys og vakker midnattssol, høye fjelltopper, kritthvite strender og krystallklart hav.

TRUDE HELÉN HOLE er en prisbelønnet kunstner, journalist, foredragsholder og Norges morsomste forfatter og sommelier, ifølge de som kan slikt… og gårdeier – og nå kan du leie hennes lille paradis på Reipå, Helgelandskysten!

Ønsker du en uforglemmelig og opplevelsesrik ferie?

Da er Bestemorhuset på Helgelandskysten noe for deg enten du er 5, 25 eller 50 år eller mer. Du vil oppleve lukten av rent hav og deilig havbris, samt gamle værbitte brygger. Høye, bratte fjell som svever over dypblå hav. Lekne salte smaker og rå naturlige ingredienser. Du vil oppleve det fantastiske lyset som gjør fargene skarpe og klare, til og med dine egne tanker blir klare og tydelige! Du vil med andre ord kunne oppleve en ytre og indre reise, for den nordlige magien kan nemlig føles langt inn i sjelen, så en reise nordover blir ikke bare uforglemmelig, den kan bli ganske så romantisk – så hva venter du på?

Du kan leie Bestemorhuset hele året, for dette lille paradiset byr på like gode opplevelser enten du ønsker å oppleve midnattssol eller det magiske nordlyset høst og vinterstid i vakre Meløy. De kritthvite strendene er åpen 24/7, og du kan bade i havet hele året. Eller surfe! Eller vandre i fjellet. #Meløyalpene Så hvorfor ikke la deg overraske av denne landsdelens fantastiske landskap og mange muligheter?

Kanskje starter eventyret ditt på en av verdens 101 mest episke veier i følge National Geograpich – Kystriksveien på Helgelandskysten. Eller kanskje du vil følge den opprinnelige kystruten og dra på øyhopping med eller uten sykkel? I flere tusen år var sjøveien den enkleste måten å reise langs den ville og vakre kysten i nord på. I dag derimot, ligger alt til rette for en uforglemmelig tur på to eller fire hjul.

Kystriksveien starter i Steinkjer i Trøndelag og snor seg opp langs Namdalskysten og Helgelandskysten, før den etter 650 kilometer ender i Bodø. Langs både Namdalskysten og Helgelandskysten kan du leie sykkel og dra på øyhopping med speedbåt eller ferge. Kystriksveien Reiseliv tilbyr komplette sykkelpakker som inkluderer overnatting og leie av sykkel. Det er også enkelt å finne ferger i Norge, alt du trenger å vite finner du på Statens Vegvesens hjemmeside. Noen kaier har også live webkamera for å vise eventuelle køer.

Watch this video to see what you can expect of joy and happiness at the northern part of Norway.

Det er fullt mulig å kjøre Kystriksveien på to dager, men om du ønsker å oppleve mest mulig underveis, bør du sette av minst fem til sju dager. Da rekker du å oppleve roen og de rødmalte fiskeværene på Vegaøyene, som sikret seg en plass på UNESCOs verdensarvliste i 2004, takket være den unike tradisjonen med å høste dun fra de forlatte ærfuglredene.

På Ureddplassen i Salten kun fem minutter fra Bestemorhuset kan du nyte en mektig utsikt mot storhavet – og verdens fineste offentlige toalett (bilde under), ifølge The Telegraph. Polarsirkelen som omtrent skjærer gjennom Bestemorhuset går også gjennom vakre Rødøy, hvor du blant annet finner det populære toppturmålet, Rødøyløva. Turen opp er relativt lett, og det er lite som slår utsikten fra toppen, se bilder fra toppturer under. Så, hva venter du på? #Meløyalpene

Verdens vakreste offentlige toalett på Ureddplassen.

Bo idyllisk, landlig og opplev en indre og ytre reise

Om Bestemorhuset eller Château Reipå om du vil; Bestemorhuset er et tidligere gårdsbruk som ligger usjenert og solrikt til like ved Reipås store perle – Reipå elven som renner mellom de majestetiske fjellene i bygda. I det idylliske hovedhuset som er under oppussing og forventes ferdig i april 2023, finner du 7 sengeplasser fordelt på fire deilige soverom og det planlegges to sengeplasser ala glampingstyle på låveloftet for de som ønsker det litt kult og unikt.

Drømmer du om det enkle liv, det deilige jordnære og «back to Nature» finner du en herlig utedo i låven – intet er bedre enn å sitte i fred og ro på do med døren på vidt gap og nyte vakker nordlandsnatur. Det er faktisk ren luksus.

PS! Det er foreløpig IKKE dusj i huset, men det er planlagt å bygge utendørs dusj ila våren og selv liker vi å bade i elven like ved. Det er eget koselige toalett-rom i første etasje er utstyrt med vaskefat og kanne, samt bio-toalett. Innendørs bad bygges vinter 23/24.

Kjøkkenet er nyoppusset og fremstår som bonderomantikk møter industri, noe som vil inspirere til gode matopplevelser fra frokost til kvelds. Her kan du koke selvfisket fisk, og urter, gulrøtter og poteter henter du rett fra åkeren. Ferske egg til frokost kjøper du kanskje hos naboen. En rykende fersk morgenkaffe nyter du stille og rolig ute på den sørlige steintrappen omkranset av idyllisk natur mens resten av verden våkner til liv. En bedre start på dagen får du ikke.

Blir det regn, fyrer du bare opp i peisen i den koselige stuen og leser en god bok, kanskje en av utleier og forfatteren selv. Hennes populære bøker om Lotte-Marie, Norges svar på Harry Hole og Varg Veum, finner du i huset – og ps, heltinnen Lotte-Marie er født og oppvokst i Bestemorhuset!

Har du barn kan de boltre seg i låven blant mange gamle skatter og lage sin egen lille eventyrverden fri fra dataspill og SOME.

På låveloftet finner du to sengeplasser ala glampingstyle, og i låvens underetasje planlegges en hyggelig lounge hvor du kan nyte medbrakt. På sommeren kan du nyte et glass vin eller en iskald Nordlandspils og kanskje en deilig sigar utover de lyse nattetimene på den store vestvendte terrassen – eller du kan la deg fascinere av den klokkeklare magiske høstsolen som farger de omkransende fjellene i romantisk høstprakt før Nordlyset litt senere samme dag forfører deg med sin lystige, grønne dans over nattehimmelen når mørket faller på.

Også i vinterprakt er Meløy en opplevelse i seg selv – februar og mars er primetime for Lofotfiske, og på klare dager ser vi rett ut i Lofotveggen. Du og din familie kan leie hele huset en weekend eller uker – eller du kan bo her alene om du trenger ro for å male, lage musikk eller skrive en bok, eller for å finne deg selv – du kan også leie et rom og bo sammen med meg som B&B – da er det bare å sende meg en mail. Det er ditt valg.

Til sommeren kommer jeg til å arrangere små festivaler ved Bestemorhuset; det blir kunst, litteratur, musikk, vin/øl og matfestivaler og jeg kommer til å arrangere kurs og opphold med fokus på nevnte, samt yoga og fjellturer. I låven etableres det atelier og møbelsnekkeri, samt lørdagscafé, galleri og bokutsalg – og brukthandel. Til neste vinter er planen å ha den første Nordlys-iglooen ferdig for utleie. Vil du følge med i timen på hva som skjer, så meld deg gjerne på nyhetsbrevet.

Du og din familie kan leie hele huset en weekend eller uker – eller du kan bo alene om du trenger ro for å male eller skrive en bok, eller for å finne deg selv – du kan også leie et rom og bo sammen med meg. Det er ditt valg.

Velkommen til Château Reipå – eller Bestemorhuset om du vil.

Mer informasjon om området og Helgelangskysten finner du under bildene.

Beliggenhet – eventyrlige og vakre Helgelandskysten

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet og på kysten ligger et av verdens vakreste øyriker med en unik kystkultur som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Tar du en tur, så sett av litt tid – for her vil du oppdage et unikt og vakkert øy- og fjellrike. Du vil oppdag villmarker og isbreer, en fantastisk skjærgård med dype fjorder omkranset av eventyrlige fjell.

Om ikke dette er nok, på Helgelandskysten finner du også noen av Norges mest spennende spisesteder som tilbyr kortreist mat og lokale råvarer, alt tilberedt med omtanke og kjærlighet for faget. Når maten i tillegg serveres på spisesteder fulle av historie, sjarm og sjel i vakker natur – ligger det virkelig til rette for gode, smakfulle opplevelser.

Jeg anbefaler gjerne Bårstua restaurant, en munnfull lykke i havgapet. Bårstua ligger i det hyggelige handelsstedet Selsøyvik som befinner seg like nord for Polarsirkelen, og som føyer seg inn i den lange rekken av fantastiske flotte historiske perler: Inne i det idylliske og lune Selsøyviksundet, med Rødøyløva i nord, Svartisen i øst og Hestmannen i sørvest, ligger de hvite og rødmalte bygningene som har utgjort et viktig knutepunkt på Helgelandskysten helt siden slutten av 1700-tallet. Handelsstedet er Rødøy kommunes Tusenårssted og er fortsatt i drift med landhandel, restaurant og båtekspedisjon.

Passerer du Svartisen bør du ta en stopp ved Myrvoll Kulturgård og galleri som er et godt bevart og idyllisk småbruk fra 1915. Myrvoll ligger innerst i Holandsfjorden rett ved Svartistunellen. I den hyggelige Fjøskaféen serveres kortreist mat som følger årstidene, og på sommeren tilbys også nydelig rømmegrøt med spekemat med heimelaga flatbrød, vafler, lefser og kaker. Galleriet finner du på låven.

Helgelandskysten og Meløy kommune byr mao på fantastiske opplevelser om du er interessert i natur, kultur, historie og gode matopplevelser. Reipå, som er den nordligste bygda i Meløy ligger kun 1,5 time syd for Bodø og kan enkelt nås fra nord og sør via kystriksveien R17, samt båt, buss og Salten sjøfly som anbefales om du virkelig vil koste på deg en herlig opplevelse. Reipå ligger mao midt i smørøyet og lettere tilgjengelig enn f. eks Lofoten som kan beskues fra fastlandet på klare dager.

I Reipå sentrum finner du tjenester som matbutikk, byggevare, bilrekvisita, frisør og en trivelig miljøkafé med bruktbutikk, og kjører du fem minutter til Ørnes finner du fasiliteter som blant annet Vinmonopol og rekeutsalg direkte fra båt. Bygda består av vakre langstrakte enger, kritthvite strender i verdensklasse og høye majestetiske fjell som innbyr til fantastiske toppturer og ikke minst den idylliske Reipåelven som bukter seg gjennom dalen og tilbyr flere fine badeplasser.

I Bestemorhuset bor dere idyllisk til omkranset av urørt natur og et rikt dyreliv. Elg, rev og hare er alltid et hyggelig og lystig skue, og kanskje ser du et reinsdyr beitende like utenfor. Det kan tenkes at uglen vil holde deg med selskap når du sitter på terrassen, og kanskje ser du ørnen også, mens myrsnipa gir seg til kjenne med sine underfundige lyder. Liker du å fiske er jo havet like ved, men du kan også søke fiskelykken i Reipåvassdraget som består av Svartvatnet, Markvatnet og Reipåelva like ved Bestemorhuset. Her fiskes det både laks og sjøørret. Ved Markvatnet finner du en hyggelig grillplass og det er også muligheter for å leie båt.

Norge på sitt beste

Flere gårdsbruk og et aktivt ridemiljø setter sitt preg på bygda, og det samme gjør den uforglemmelige naturen. Reipå er en idyllisk bygd med store muligheter for aktiviteter både til fjells og til havs, og i og ved fiskevann som ligger både høyt og lavt i terrenget – Besseggen blir bare barnemat i forhold. Mulighetene er mange – ønsker du sightseeing og sportsaktiviteter, eller en tur på en festival er du bare et tastetrykk unna. Er du interessert i spennende geologi er nok Lahko nasjonalpark noe for deg. Her finner du rare figurer i berget og store steiner som ser ut til å stå i løse luften, og i Corbels canyon kan du se spor av grottelandet under bakken. Tamreinen bruker området som beite og i de mange kalksjøene trives både fisk og fugl. 

Eller hva med en tur til Krokstad klatrepark eller en fartsfylt RIB tur for å lete etter hval? Kanskje frister det mer med en rolig kajakktur mellom de tusen øyene i den vakre skjærgården, eller vil du prøve deg på en magisk topptur i de vakre Meløyalpene – eller hva med en bretur på Svartisen? Foretrekker du å besøke gallerier og gode matopplevelser, finner du det også. Ditt valg – dine gleder.

Her er en oversikt over flotte nettsider som viser deg noe av hva du kan oppleve i Nordland og på Helgelandskysten og i Meløy:

Visit HelgelandVisit Norway – HelgelandNordNorge.comMyrvoll KulturgårdSelsøyvik

aurora borealis

Ønsker du å leie mitt paradis på Helgelandskysten, ta kontakt for priser og bestilling; trude@newspirit.no

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs

“Follow my dreams? I´m not a follower. My dreams are following me! One commitment only – be true to yourself! “

Trude Helén Hole

ArtGallery, BookShop and WineCourses at www.featherbook.no

Follow on SOME: