Books & Literature Interviews News

Intervju – hvordan jeg startet min forfatterkarriere

Min forfatterkarriere startet på barneskolen, for jeg leste alt jeg kom over av bøker og tegneserier; Nancy Drew, Bobseybarna, Huckleberry Finn og Hellemyrsfolket, Fantomet, Donald Duck og Sølvpilen.

Mitt trykkeri som er Ait Bjerck på Bjerke i Oslo har intervjuet en del av forfatterne sine, så da tenkte jeg å publisere det som gjelder meg også her, dette for spesielt interesserte eller de av dere som er interessert i litteratur, for hvorfor ikke? And it goes like this;

1) Hvordan startet forfatterkarrièren din? Min forfatterkarriere startet egentlig på barneskolen, for jeg leste alt jeg kom over av bøker og tegneserier; Nancy Drew, Bobseybarna, Huckleberry Finn og Hellemyrsfolket, Fantomet, Donald Duck og Sølvpilen – og jeg har siden den gang vært meget klar over at jeg skulle skrive bøker selv i voksen alder, det til tross for at jeg nesten strøk i norsk på ungdomsskolen og på videregående. Mine stiler var nok litt for kreative, grusomme og saftige. I 1994 begynte jeg på min første roman som ble liggende i skuffen. Når det er sagt, den vekkes til live i disse dager. Min debutroman Sannheten om Lotte-Marie kom ut i 2006 og satte Norgesrekord for en debutant.

2) Hva slags type bøker skriver du? Jeg skriver romaner, historiske bøker, dokumentarer og bøker på oppdrag, men er nok mest kjent for mine humoristiske bøker om Lotte-Marie, Norges feministiske svar på Varg Veum og Harry Hole. Disse bøkene er unisex-bøker, men jeg ser det er flere menn som kjøper dem, enn kvinner.

3) Hvor mange titler har du gitt ut? I år blir det vel 13 bøker, hvilket er mitt lykketall. Det er stas. Eller er det 14?

4) Hva er tittelen på din siste bok? Nå satser jeg stort på bøkene om den ukonvensjonelle Lotte-Marie; bok nummer 4 som publiseres nå i september heter Lotte-Marie goes Down Under. Lotte-Marie er en splittet person. Lotte er vill, nådeløs, frekk og hemningsløs, mens Marie er den pertentlige og korrekte forretningskvinnen, hun som jobber i vinbransjen og er ”superselgeren med den gode nesen”.

I bok nummer fire forlater hun det trauste livet i Norge og setter kursen mot Australia, nærmere bestemt mot Sydney for å oppleve spenning og action – men noen ganger får en mer enn en ber om, eksempelvis seriemordere, horer, halliker, dop og bisarre drap – og ikke minst, galskap!

5) Fortell litt om historien rundt da du ga ut den siste boka di. Var det en lang prosess? Nei, jeg er ganske dreven i gamet, både som forfatter og forlegger, så det gikk greit.

6) Har du gitt ut på tradisjonelt forlag før du valgte å gi ut på eget forlag? Jeg har gitt ut bøker på Cappelen Damm og Comino, men valgte i 2012 som en av Norges første å gi ut selv ettersom jeg ikke bare skrev bøkene, men stort sett gjorde alt selv okke som.

7) Hva er grunnen til at du ønsket å gi ut på eget forlag? Forlags- og bokbransjen slik den fremstår i dag er en utdøende rase. Den er ikke bare er treg og kommersiell, men også uetisk ettersom forfattere må ta til takke med stusselige 15% på egne verk, hvilket utbetales kun én gang i året – forfattere lever ikke på luft, kjærlighet og rødvin – og har regninger å betale som alle andre.

I tillegg skaper forlagsbransjen, dens struktur og styringsmekanismer til dels stagnasjon for litterær utvikling i en verden hvor kommunikasjonsformene er i stadig endring. Frykt for å utgi noe utenfor rammene og ved å ha nisjer og kategorier, samt maler for hvordan eksempelvis en roman skal bygges opp og se ut – vingeklipper forfattere som evner å tenke nytt – og jeg er nok en av dem.

Dette er å binde det frie ord og hindrer litterær utvikling fremfor å dyrke det. I dag kan du som forfatter tjene 70% og mer, og få dette utbetalt hver måned – så hvorfor gå for et tradisjonelt forlag? Når det er sagt; det er ingen dans å gi ut selv! Redaksjonelle tjenester, trykk, lager og distribusjon koster mye – en må lære seg en tøff bransje som er eid av fire store som melker de små – dette er en bratt og hard læringskurve som kanskje gir deg mindre enn hva du putter inn.

8) Hva er det beste med å gi ut bok på eget forlag? Frihet i alle former, samt større fortjeneste om boken selger og ikke minst det viktigste – rettigheter til egne verk for all fremtid.

9) Hva er din erfaring med AiT Bjerch? Ingar Markussen hos AiT Bjerch har lært meg mye om papirkvaliteter, om trykking og ombinding – og er i tillegg en mann med et stort hjerte. Ingar Markussen er for å si det rett ut min solide Wing Man når det gjelder mine bøker og er i tillegg et fantastisk medmenneske! Her er litt «kalde fakta» om hvorfor jeg landet på AiT Bjerch;

Mine trykte bøker er miljøvennlige hvilket selvsagt er svært viktig for meg som har vært aktiv miljø- og dyreverner fra jeg var 12 år gammel. Å vite at mine bøker i dag er miljøvennlige fra A til Å gleder mitt hjerte stort. For meg handler dette også om tillit, for jeg har brent meg på trykkerier før og det svir.

Og så må jeg få nevne pris, for i tillegg til trygghet, et godt produkt og en god samarbeidspartner får du gode priser. Og dette vet jeg, for jeg har sjekket mye både i inn og utland. Jepp! Mitt forhold til min Wing Man Ingar Markussen og AiT Bjerck, er nok et av de forholdene som varer livet ut – and that makes me happy! 🙂

10) Anbefaler du dette boktrykkeriet til andre? Ja, til alle.

11) Bruker du førtrykk-tjenestene de tilbyr der? Disse vet jeg foreløpig for lite om, men vi har alltid en god dialog som nevnt i forkant på papirkvalitet, omslag og brekking.

12) Er de grønne, bærekraftige valgene til AiT Bjerch viktige for deg? Ja, selvsagt.

Vel, det var det intervjuet… Kult eller?

Altså, jeg sa det var for spesielt interesserte. Mer om mine bøker finner dere her.

……….@………..

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs