News Wine

Domaine Laroche – en suksesshistorie

Domaine Laroche – En suksesshistorie. Gwenäel Laroche, også kjent som den sprudlende Madame Laroche, har snart viet 30 år av sitt liv til de syrefriske hvitvinene fra Chablis. Hun er Domaine Laroche sin ambassadør og er ofte å se på tilstelninger i Norge – sist på Lofotfiske med undertegnede.

Domaine Laroche (1)
Vinartikkel i Boligmagasinet/DN. Tekst; Trude H. Hole Layout; Tove Tangen

Eventyret startet i 1850. Domaine Laroche er sterkt knyttet til området Chablis brokete historie. Hovedkontoret ligger i ”Obédiencerie of Chablis” som er et gammelt kloster hvor levningene etter helgenen St. Martin ble holdt skjult i et helt tiår i Middelalderen. Her lagde munkene vin og historien lever fortsatt i veggene i det gamle presserommet som brukes til spesielle anledninger – også de gamle kjellerne er fremdeles i bruk for lagring av husets toppviner.

Norge er verdensmestere i Chablis! Hos Laroche vet de å ta vare på sin historie, og vi nordmenn vet å ta vare på god Chablis. Målt i antall liter per hode, drikker vi faktisk mest Chablis i verden. Vi simpelthen elsker viner fra den lille, franske landsbyen Chablis som befinner seg kun en halvannen times idyllisk kjøretur sør for Paris. I 1945 ble byen kraftig bombet, men små steinhus vitner fortsatt om fordums tid hvor du enn ferdes. Det innbydende landskapet pyntes av Serein, elven som sakte renner gjennom drueranker og åser, og gir det hele et romantisk preg.

Den lokale kirken Saint Martins kirkeklokker holder alle oppdatert på tid, resten styres av naturen selv. Også en av verdens mest berømte viner sørger naturen for. Hver eneste drueklase pleies med kjærlighet og omtanke. Laroche eier i dag 90 hektar fordelt på de beste områdene i Chablis. Gregory Viennois er hovedansvarlig for markene og produksjonen av vinene, og hos Laroche er filosofien enkel: – hver arbeider i vinmarken har ansvar for et avgrenset område eller plott. Dette blir arbeidernes lille ”baby” og ettersom alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd, vil hver plott ha jevnlig tilsyn av samme person hele året. På denne måten får den ansatte et nært forhold til sitt område og kjenner hver eneste vinstokk ut og inn, og vil igjen sørge for optimal omsorg for hver av disse.

Filosofien har vist seg genial og i dag er gjengen i vinmarkene en tett sammensveiset gruppe som har fulgt Laroche i mange år. Til og med andre generasjon er å finne i markene. Bildetekst: Petit-Chablis og Chablis lages av innkjøpte druer, men Premier og Grand Cru-vinene lages kun fra egne marker.

Jordsmonnet i Chablis er helt spesielt og består av såkalt kimmeridge kalk, en kalkåre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp blant annet i Dorset i England og i Chablis før den dukker ned igjen og fortsetter mot Russland. Ispedd denne kalkgrunnen finne vi en mengde fossiler fra den tiden da Chablis lå under vann som en del av Paris-bassenget. Hoveddelen av fossilene består i en type østers, Exogyra Virgula, og Belemnitt som er en mindre åttearmet blekksprut.

Det uvanlige jordsmonnet gir Chablisvinene en ekstra tørr, mineralsk karakter som av og til kan minne om salt hav og østers. Som en hyllest til helgenen St. Martin, produserer Laroche også en generisk Chablis som lages kun på egne druer. Vinen har nå blitt varemerket til Laroche i Chablis. I 1991 ble det besluttet å lage en spesial cuvée fra Domaine Laroche. La Réserve de l’Obédience ble født. Til denne vinen brukes kun det aller beste druematerialet fra Grand Cru Les Blanchots hvor Laroche er desidert største eier med 4,5 hektar.

I 1985 spredte Laroche sine vinger ut over Chablis grenser. Etter en real oppsving for huset Laroche i Chablis i 1985 begynte tankene å vandre til andre deler av Frankrike med potensial for druedyrking. Valget falt på Corsica, men på grunn av uroligheter internt på øya ble den aktuelle eiendommen bombet og det var bare å lete videre. Det skulle vise seg at Languedoc, hvor det på den tiden var lite eksport, hadde stort et potensiale og dette spenstige vinområdet ble derfor nytt hjem for enda en gren av Domaine Laroche.

Suksess også i Languedoc. Etter noen år med produksjon av chardonnay i høyere liggende områder var suksessen et faktum også her, og eiendommen Mas La Chevalier ble kjøpt i 1995 sammen med de to vinmarkene Roqua Blanca og Peyroli, totalt 40 hektar. Førstnevnte ligger som et amfiteater mot solen og her dyrkes syrah, mourvedre, cabernet sauvignon, grenache og merlot på leirholdig kalkstein og skifer. Området Peyroli er viet chardonnay – og med varme dager og kjølige netter, og et jordsmonn bestående av leire og kalkstein, oppnås perfekt modning og mineralitet i druene.

Av de to enkeltvinmarkene lages kun estate viner kjent under navnet Mas La Chevalier og vinmarksnavnet. I tillegg lages toppvinen La Croix Chevalière kun i de aller beste årganger av druer fra de beste plottene i Roqua Blanca, med størsteparten syrah og resten grenache. Utover Mas La Chevalier sine egenproduserte viner kjøpes det også inn et stort antall druer til produksjonen av Chardonnay L, en av Norges største salgssuksesser gjennom tidene.

Årsaken til suksessen kan enkelt forklares med at da Laroche etablerte seg i Languedoc var det lite konkurranse, andre produsenter hadde ennå ikke sett potensialet. I dag eier de fleste store aktørene i fransk vinbransje eiendommer i Languedoc, og både kvalitet og etterspørsel øker stadig. Domaine Laroche har igjennom årenes løp alltid vært ute for å finne nye områder for ekspansjon og blant annet hatt eiendommer i Sør-Afrika og Chile, men er nå tilbake med fokus på Frankrike og sine vingårder i Chablis og Beziers, dette fordi Laroche kan sin historie.

Last ned gratis kompendium om musserende vin her.

Laroche Chardonnay L. Dette er en tørr og god allround-vin som passer utmerket til det meste. Fremstår frisk og freidig med god fylde. En klassisk og rimelig Chardonnay med preg av sitrus, gule epler, hint av krydder og behagelig avrundet fedme i avslutningen. Vinen har god frukt og syre som balanserer fint. Passer ypperlig som aperitiff eller til salater, pasta, grill og sjømat, og ikke minst til terrasse- eller peiskos.

Laroche Chablis Premier Cru Vaillons Vieilles Vignes 2015. Dette er en frisk, intens og konsentrert premier cru fra Chablis. Et tydelig preg av sitrus, grønne epler og mineraler på duft. Syrerik, fyldig og høy konsentrasjon med lang, mineralsk ettersmak. Dette er en voksen og flott vin som passer til fisk, gjerne kveite, samt alle typer skalldyr.

Laroche Syrah L 2015. Ung og fast i kroppen. Om du er like ung og fast i kroppen er dette en god match. På duft finner du preg av mørke bær, grønne urter, litt syltet frukt, krydder og noe røyk. Denne ukompliserte karen har alt du trenger om du vil ha rødt i glasset. Passer til hygge foran peisen, eller om du er sulten til storfe, lam og sau og storvilt.

Flere artikler om vin og vinkurs, samt TV serien På Druen finner du her.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin aften og en herlig weekend! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)