close up photo of sliced salmon
Adventure & Travel Management & Health News

Sunn og ren laks finnes – til og med i Norge ;-)

Som bergenser og halvt nordlending er jeg svært glad i fisk, og ettersom fisken jeg lager faktisk er spiselig innimellom, kjøper jeg fisk som de fleste andre - men dette foregår ikke helt smertefritt!

Med fare for å skyte meg selv i foten, de av dere som har fulgt meg en stund vet at mine kokkekunstner er viden kjent, at folk eksempelvis havner på sykehus av kakene mine er en av dem. Men jeg må få lov å tilføre at jeg ikke er helt ubrukelig – det er noe jeg faktisk får til også, og det er svineribbe og pinnekjøtt, samt ørret og laks, vel og merke om jeg ikke svir maten hvilket hender relativt ofte – ungene mine tror det er slik det skal smake (og lukte) men det er feil.

Som bergenser og halvt nordlending er jeg altså svært glad i fisk, og ettersom fisken jeg lager faktisk er spiselig innimellom, kjøper jeg fisk som de fleste andre, men dette foregår ikke helt smertefritt! Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg er svært kritisk til oppdrettsnæringen – jeg vet dessverre så alt for godt hvordan det driftes og hva dette gjør med omgivelser og meg som spiser fisken.

Les også Mattilsynet forgifter oss, Norge vil tillate mer gift i laksefor og Giftige nordmenn

Jeg syntes derfor at det er direkte frustrerende å handle laks når jeg vet at den er full i giftige stoffer som ødelegger fisken og havet, og forgifter meg og barna mine. Og når jeg i tillegg vet at fisken, fordi det er for lite boltreplass i merdene, har blitt dvask og syk i både kropp og sinn – så fremstår laksen rett og slett som direkte uspiselig.

Men får vi kjøpt noe annet i Norge?

Gir butikkene våre oss et bedre og sunnere alternativ? Og hva med norske restauranter?

Bildene er fra Kvarøy og Kvarøy lakseoppdrett – en oppdretter som, tro det eller ei, produserer ren fisk og tar et miljøansvar fra a til å!

Jeg vil ha laks som gir meg næringsstoffer og ikke det motsatte – forgifter meg. Jeg vil spise laks som ikke kommer fra oppdrettere der kjemikalier brukes for å gi finere farge, for å manipulere vekst, samt smak og/eller utseende. Jeg vil spise laks som ikke er druknet i medisiner, dioksin, PCB og antibiotika – stoffer som til slutt ender opp i meg og permanent skader den marine faunaen hvis driften slik vi kjenner til den i dag får fortsette. Jeg vil spise GMO fri laks som får svømme i kobberfrie nøter i friskt vann med nok boltreplass til å holde seg sunn og sprek, og med det får lavere fettinnhold og høyere kvalitet på kjøttet. Vil ikke du?

Jeg vil ha laks fra oppdrettere som driver bærekraftig og langsiktig, og tenker på dyrevelferd, miljø og sunnhet. Og de finnes. Kvarøy Fiskeoppdrett er en av dem. De bruker ingen GMO, ingen forurensende stoffer eller kjemikalier – de produserer bare ren laks og det er ren laks jeg vil ha. Vil ikke du?

Kvarøy Lakseoppdrett som jeg har besøkt i noen dager – imponerer stort med sine visjoner rundt ren lakseoppdrett. Til og med fôret er spesialprodusert, og til fjerning av lakselus brukes utelukkende rognekjeks som også får eget spesialfôr slik at den lille, lusespisende fisken holder seg sunn og frisk.

Kvarøy Lakseoppdrett er bokstavelig talt laksen mot strømmen! Ved å la hensynet til miljø være styrende i hele virksomheten – får anleggene en rensende effekt på miljøet rundt anleggene i stedet for å forurense.

Kvarøy er mao en miljøgevinst som tjener mer enn bare penger – naturligvis koster det å investere i naturvennlig drift som gir sunnere fisk, men dette kommer tilbake og ikke bare i ren profitt – men også i det besnærende faktum at en drifter på en måte som er langsiktig og bærekraftig, og ikke minst på en måte som kommer alle til gode; oppdretter, deg og meg, fisken og miljøet, og ikke minst våre barn og barnebarn – for de skal vel også kunne leve av havet, eller hur?

Dette er mao en oppskrift som flere oppdrettere burde følge. Risikoen er ikke så stor, desto større er gevinsten som nevnt over om en skal se litt holistisk på det – og det gjør Gjermund, Håvard og Alf-Gøran som driver Kvarøy Lakseoppdrett. Markedet etter økologisk og sunn laks er dessuten meget stort og økende! Av 5,100 tonn selger Kvarøy 4,500 tonn til USA, for der er folk svært bevisste på hva de putter i seg (selvsagt finnes det andre ytterpunktet også:)

Det sunneste av de sunne. Kvarøy lakseoppdrett er med dette en av hovedleverandørene til Whole Foods Market, en av verdens sunneste matvarekjeder. I 2003 ble Whole Foods Market den første landsdekkende næringsmiddelkjeden i USA som fikk status som selger av certified organic produkter. Selskapet er svært engasjert i miljøspørsmål og sosiale forhold, har fått flere utmerkelser for sitt arbeid og velger utelukkende de beste kvalitetsleverandørene i verden.

Så spørsmålet er – er vi ikke like bevisste i Norge? Eller vet vi ikke at ren og sunn laks faktisk er å få tak i? Er vi fornøyd med det butikkene leverer av matvarer av varierende kvalitet – og våger vi ikke å be om annet, selv ikke når det gjelder egen helse? Ren laks produseres altså, men vi får det ikke i Norge fordi butikkene ikke gir oss dette alternativet. De gir oss giftig laks i stedet. Er dette ok?

Skjermbilde 2017-06-27 kl. 10.51.28.png

Norge bør være et foregangsland for bærekraftig lakseoppdrett. En skulle tro at norske myndigheter og norske butikker og restauranter så det som en oppgave å fremme denne type konstruktiv lakseoppdrett, men sannheten er at norske myndigheter i årevis har kjempet for det motsatte – nemlig usunn lakseoppdrett. Et godt eksempel er giftsprøytet vegetabilsk laksefôr (sprøytet med giften endosulfan, et stoff som ble forbudt i Europa for 21 år siden) Norge fikk kjempet i gjennom en tidobling av grenseverdien av dette kreftframkallende og reproduksjonshemmende fôret – så spørsmålet vi må stille oss er; hvem tjener på dette?

Ikke miljøet som forurenses, ikke laksen som forurenses, og heller ikke du og jeg som forurenses tilsvarende. Vi er toppen av næringskjeden.

Kun oppdretterne tjener på dette. Så er norske myndigheters seier i denne saken noe som skal glede oss? Er dette et fremskritt eller et tilbakeskritt, og er vi tjent med myndigheter som tjener næringslivsinteresser på bekostning av vår natur, våre dyr og vår egen helse? Kan vi stole på helserådene myndighetene gir oss når de presser gjennom  vedtak om å tillate kreftfremkallende mat til oss – fordi en næring tjener på det? Just asking.

Nevnte er ganske forunderlig. Det beste vi selv kan gjøre er å tilegne oss kunnskap og velge bevisst, så vil resten følge etter. Jeg anbefaler alle å bruke appen Seafood Watchhelping people make better choices for a healthy ocean. Her kan dere også se hvordan Kvarøy kommer ut i forhold til den generelle norske oppdrettsnæringen.

Vel, nettopp det faktum at Kvarøy Lakseoppdrett finnes og har ambisjoner om å påvirke andre til å drifte tilsvarende – gjør meg som den velkjente kritikeren jeg er – svært glad. Dette gir meg håp og tro om at næringen en dag vil bli sett på med respekt og beundring, og ikke mistro og forakt. Også du kan bidra til at lakseoppdrett blir en miljøvennlig og konstruktiv næring ved å velge riktig. Velg bort det butikkene leverer i dag, og be om sunn og ren fisk i stedet.

La dine handlinger gjenspeile din kunnskap. Kjøp laks fra bærekraftige oppdrettere, de finnes. Kvarøy Lakseoppdrett er en av dem.

Ps, vil du lære om musserende vin, kan du laste ned GRATIS kompendium her

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs