Books & Literature News

Sommerens strandanbefalinger

Ingen sommer uten bøker – her er mine anbefalinger for sommeren. Ja, nå går det i bøker som noen sikkert har skjønt, ja, bøker har alltid vært min lidenskap. Jeg slukte tonnevis av bøker og tegneserier som liten og tok tidlig en beslutning om å bli forfatter. Men selv om min første roman ble ferdigstilt i 1994, så gikk det 12 år med mye annet sprell, blant annet noen år i Australia der jeg arbeidet på hesteranch og kvegfarm, før min første roman kom ut i 2006. Det var Sannheten om Lotte-Marie, Usensurert som solgte over 6.000 bøker i 1. opplag. Deretter kom jeg ut med fire til, men det er egentlig først i fjor høst at jeg virkelig tok eierskap til forfatterskapet mitt og faktisk gjør noe annet med det, enn bare å skrive og få dem ut.

Bøker er i dag jobben min. Jeg har startet Feather Book Publishing for å hjelpe andre forfattere, og i bokbutikken Feather Book Shop finner du både mine og andres bøker, og ikke minst – bloggen min har jeg også åpnet opp for andre forfattere slik at de kan presentere seg og sine bøker her. For som vi vet, så er ikke media så flinke til å få frem mangfoldet, hverken når det gjelder kunst eller litteratur, men kjører gjenbruk på de samme, gamle traverne. Og det blir ganske kjedelig i lengden, ikke sant? Vel, jeg begynte som bokanmelder for flere medier i 2003, og en del bokanmeldelser finner dere her i kategorien Nytt om bøker. Her er mine bokanbefalinger for sommeren 2017. Vel lest! 🙂

Jomsviking_grande_ad7264b8-6b50-4245-8481-3bf9acdbc5b1_grande (1)

Jomsviking, av Bjørn Andres Bull-Hansen, er en historisk roman satt til årene 993-1000 e.Kr. Her følger vi Torstein Tormodson, som bare 12 år gammel blir tatt som trell av Olav Tryggvasons menn, men som senere blir trent som kriger hos de beryktede jomsvikingene. Dette er en bredt anlagt roman hvor handlingen veves sammen med historiske hendelser, og hvor leseren får et unikt innblikk i en turbulent og dramatisk tid. Som jomsviking involveres Torstein i maktkampen mellom de nordiske kongene, en maktkamp som leder til et voldsomt sjøslag ved Svolder.

Jomsviking tar deg bokstavelig talt med storm. Sjeldent har jeg les en bok hvor historien er så godt skildret at jeg ikke ville ut – jeg ville bli værende der, 1000 år tilbake i tid! At boken er på over 500 sider virket først avskrekkende på meg, men etter kort tid ønsket jeg altså at den var på 1000 sider eller mer. Språket er konsist og nøkternt, hver eneste setning sitter som et skudd. Skildringene er så direkte og ærlige at du kjenner blodsmaken i munnen, mens følelsene dirrer, ikke bare av brutaliteten som beskrives, men også av de små lune og meget gjenkjennelige og smått humoristiske beskrivelsene av en ung gutt som vokser til og blir en Mann med alt hva det innebærer. Jeg er mektig imponert. Skal jeg anbefale deg kun én bok i sommer – er det denne. En klar sekser! 

Vilde_cover_e-bok_grande_c43f3ec0-ee95-4972-97f3-64033d30c388_grande

13-21 av Vilde Bratland Hansen. Kort fortalt – jeg er sterkt imponert! At dette er en debutroman skrevet av en knapt 20 år gammel jente, er knapt til å tro. Dette bør være pensum for alle med tenåringsdøtre og alle som arbeider med ungdommer. Teksten er så drivende god at du føler det selv på kroppen – det intense, det smertefulle, det sterke håpet og ønsket om å være best, de knusende nederlagene, de destruktive følelsene og tankene, og det stikk motsatte; de oppløftende og kanskje urealistiske optimistiske tankene. Svingningene – alt som preger et ungt sinn i en krevende verden. Vilde forteller åpent, smertefullt ærlig og nakent, og med et drivende tempo fra A til Å – og ikke minst med intelligent bruk av humor og ironi.

Noe av det bedre jeg har lest siden jeg startet som bokanmelder i 2003. Et lite minus går til forlaget for noen svært unødvendige uryddigheter i oppsett og layout, og noe småplukk rundt tegnbruk og mellomrom etc – men Vilde og teksten hennes som er drivende god – gir jeg en klar sekser! 

Kunsten å være død i Wales

Kunsten å være død i Wales, av Tone Wasbak Melbye. Boken er skrevet med malerpensel. Melbye imponerer med sine gjennomgående skildringer av det walisiske landskapet, bygninger, stemninger og ikke minst hendelser. Du føler det selv bokstavelig på kroppen når den udefinerbare uhyggen sniker seg innpå. Den lurer bak hver stein, bak hvert rustne gjerde og hver busk, for ikke å snakke om bak en dør. Den finner seg til og med plutselig rundt deg på en åpen plass, eller kanskje den befinner seg i deg? Dette er en drivende god og utradisjonell historie, meget godt skrevet og delikat krydret med intelligent bruk av humor, dog med en noe uventet og kanskje litt for brå slutt.

Jeg gleder meg til å lese mer fra forfatter Wasbak Melbye – for dette kan hun! Terningkast 5!

skjermbilde-2017-03-01-kl-12-37-50

Powered By Nature, er skrevet av Tormod Holt som har den ute både på norsk og engelsk. Dette er en bok med et tydelig språk! Boken forklarer deg hvordan alle elementene i naturen påvirker kroppen, hvordan vi er avhengig av vann, oksygen, næring, sollys og jordkontakt. Boken gir deg også innsikt i hvordan legemiddelindustrien fungerer, hvordan den pøser ut medisiner med livsfarlig innhold som gjør oss sykere, hvordan den preges av korrupsjon og mafiatilstander der penger – og ikke helse, er drivkraft og styringsverktøy. Om du er interessert i helse eller har en skrantende helse, bør du absolutt lese den – for den har hjulpet mange mennesker og fått særdeles mange gode tilbakemeldinger.

Screen_Shot_2017-06-19_at_10.14.47_PM_large

Mustafas dikt – en diktsamling fra Mustafa Hasan, med illustrasjoner og essays skrevet av medelever. Hva tenker du når Norge vil kaste deg ut av landet og du har bodd her i over 8 år? Hva tenker du når Norge kaster ut din søster som går i andre klasse og som er født her? Hva tenker du når alt du trodde på som en 13 år gammel gutt – ikke er noe allikevel? Hva tenker du når du har levd med det faktum at Norge ikke vil ha deg i over to år – og du vet du kan bli kastet ut i natt eller natt til fredag, eller natt til tirsdag? Når som helst – hva tenker du da? Mustafa Hasan begynte å skrive sine rørende og sterke dikt om dette allerede som 13 åring – og nå kan du lese dem. I 2015 fattet nemlig UNE vedtak om å kaste Mustafa og familien hans ut av landet. Hvilken påkjenning dette har vært disse årene (politiet kommer fullt bevæpnet midt på natten) kan dere lese om i de sterke diktene Mustafa begynte å skrive som 13 åring. Dette er rørende tekster rett fra hjertet, det er sterkt, det er nært, det er sårt og ikke minst – det er direkte ubegripelig. Mustafa er til tross for sin unge alder en reflektert og dypsindig poet og en sterk stemme.

Vi håper dere vil støtte vår unge poet i hans kamp mot UNE og hans interne kamp ved å kjøpe diktsamlingen hans som også inneholder tekster og illustrasjoner fra medelever på Borgen skole.

Trippel

Trippelgjengen og loftsmysteriet, av Sigrid Olsen. Dette er en hyggelig barnebok skrevet med en solid og trygg penn. Språket er like lett fordøyelig som historien som formidles – med dette blir det også lett å la seg drive inn i en verden der skumle kroker, knirkende trapper og uforklarlige lyder kaster mørke skygger over den ellers så flotte sommerferien. Trippelgjengen er med andre ord en velskrevet barnebok, og jeg kommer til å lese bok nummer to også, fordi jeg aldri blir for gammel for små og store mysterier. Min datter Josefine på 11 år leser forøvrig boken nå, og hennes foreløpige kommentar er at boken er spennende – fordi den er det!”

Lille linerle

Lille Linerle, av Myriam H. Bjerkeli. En imponerende og velskrevet krimdebut! Lille Linerle er virkelig en bok etter mitt hjerte, for jeg liker krim og spenningsbøker virkelig godt. Jeg liker derimot ikke blod, gørr og galle smurt utover sidene. Jeg liker det smidig og elegant, og «tett på» uten å være for påtrengende. Jeg liker det opplagte som allikevel ikke er det. Jeg liker det nære, det såre og det totalt uforståelige som gir historien nerve. Jeg liker det gjenkjennelige, det menneskelige, både det gode og det onde, det som gir fornuft og med det skaper troverdighet. Jeg liker det spesielt godt når ondskapen er forkledd som kjærlighet. Det er da det begynner å bli farlig. Myriam H. Bjerkli har skrevet om alle foreldre og barns største mareritt, og det har hun gjort uten å overdrive. Hun har brukt en nøytral penn, skrevet med stilsikker hånd – og overlater resten til oss leserne. Dette er en historie vi så absolutt kan, men ikke vil leve oss inn i – men allikevel gjør vi det. Lille Linerle får terningkast fem, uten tvil!

VIKINGARVEN_2a492e2e-a4c8-421b-9657-e3482573e22f_grande

Vikingarven er en Indiana Jones-aktig spenningsroman, skrevet av Jan Ragnar Nymoen. I boken kobles slektskap med vikinger og russisk mafia, og faktiske historiske hendelser forbindes med nåtid. Hovedpersonen Malte Moddy jakter på en gammel skatt med røtter tilbake til vikingtid.

Inn i historien vikles elementer som slektsforskning, DNA-testing, russisk mafia og Krim-krisen. Dette er en velskreven og veldreid bok som holder deg i akt med uventede retninger, spennende vendinger og ikke minst realistiske hendelser.

 

Bestill bøkene her – og les i e-bøkene dag eller papirutgavene om tre dager 😉

Her er noen av mine bøker;

2 (1)

Sannheten om Lotte-Marie – Usensurert, er min debutroman og første bok i den humoristiske serien om Lotte-Marie. Lotte-Marie er en splittet person. Lotte er vill, nådeløs, frekk og hemningsløs, mens Marie er den pertentlige og korrekte forretningskvinnen, hun som jobber i vinbransjen og er ”superselgeren med den gode nesen”.

Boken ble utgitt av J.W. Cappelens Forlag i 2006 og solgte over 6.000 i første opplag og andre opplag kom i 2009. Nå er den ute i tredje opplag via forlaget Feather Books – og jeg må få lov å tilføre at denne boken digger også gutta boys:-)

 

«Bedre enn Bridget Jones» Budstikka. «Norges første chic-lit forfatter»Aftenposten. «Prinsessen av humor» Askeravisen 

Les flere gode tilbakemeldinger fra pressen og andre her.

1

Lotte-Marie goes to Hollywood er andre bok i den humoristiske serien om den noe kompliserte Lotte-Marie.  I bok nummer to drar hun til Hollywood og opplever kjendiser, modell-livet, glitter og glam – og møter stadig Janteloven, seg selv og sine norske fordommer i døren.

”Hole har en fantastisk utrykksform som treffer meg midt i blinken. Ler meg skakk innimellom. Humoristisk og fengende historie.” Wenche Kornstad

Les flere anmeldelser her.

 

Cover_The_Story_fra_EbokNorden_med_terning_grande.png

The Story, historien om en kvinne, syv menn og en hest – er en utradisjonell, «hysterisk» morsom og banebrytende bok med innhold som omfavner politikk, kjendiser, sex, kjærlighet og hat. Rød tråd er 7 menn som har påvirket forfatteren og forholdene er beskrevet med påfølgende konklusjoner. Forfatteren skildrer også flere nervepirrende episoder der døden har vært faretruende nær. Boken er forøvrig skrevet med høyt tempo, mye utleverende humor og særdeles mye ironi som er forfatterens varemerke. Og jeg må få lov til å nevne det her også – også denne boken digger gutta boys. Bare ta en titt på hva de skriver her. 😉

 

Cover 2017 - Kjærlihet og Klasseskille

Kjærlighet og Klasseskille er en historisk roman. Vi befinner oss i Bergen i 1727. Bjørne-Ola og hans kjære Marte har nettopp flyttet fra Voss til Askøy like utenfor Bergen. Her forsøker de å livnære seg på fiske og det lille de får dyrket på det karrige bruket de har fått tildelt. De er fiskestriler. 

Datteren derimot, har andre planer. Med mot i brystet og store ambisjoner kjemper hun mot fordommer, klasseskille, Gud og Djevelen, heksebrenning og kvinneundertrykking. 

Hun har et mål i sikte: Kjærlighet.

 

Skjermbilde_2017-05-29_kl._09.05.06_grande.png

Når våren ikke kommer er min siste dokumentar, den ble ferdigstilt i høst. I følge NHI er selvmord den største trusselen mot barn og unges helse. Over ni tusen jenter og fire tusen gutter prøver å ta sine liv hvert år, 1/3 del av alle barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker og selvskading er i dag blitt vanlig. Jeg har i lang tid ønsket å skrive denne bok. Jeg kan ikke fortsette å lese de samme historiene i avisene år etter år – og føle at ingen gjør noe med det. Norge var ett av de første landene i verden som iverksatte nasjonale tiltak for å forebygge selvmord. Til tross for innsatsen er forekomsten av selvmord fremdeles svært høy.

 

COVER_SAS_FORSIDE_61bdef08-cf79-423d-908b-ab17ff91178d_grande

SAS Julefly. Juleflyets historie gjennom 27 år – en historie om å hjelpe. «Dette er ingen tradisjonell flybok. Den er noe uendelig mye mer, og beskriver hvordan det har vært mulig for en gruppe ildsjeler og sponsorer å hjelpe en stor mengde vanskeligstilte mennesker i flere ulike land i snart en mannsalder. Boken er ført i pennen av Trude Helén Hole og er blitt på omkring 200 sider, godt illustrert. Hole har en lettbent skrivestil som gjør at en lever seg inn fortellingen, i oppturer og nedturer, sjokk, fortvilelse og glede i møte med mennesker med tilknytning til disse hjelpeaksjonene, både på mottakersiden og blant dem som på ulikt vis er med og organiserer dem. Dette er blitt en bok det er vel verd å lese. Anbefales på det varmeste.» Ole Bjørn Sælensminde, Norsk Luftsfartshistorisk magasin.

Da jeg skrev denne boken, nominerte jeg og fikk innvilget Kongens Fortjenstmedlaje til to av hjelpeprosjektets fantastiske ildsjeler, Karsten Midtun som startet nødhjelpen og Tamara Egelund. Les mer om dette her.

Kompendium_g_grande.png

Hvordan bli en bedre blogger. Alt du trenger å vite om å blogge, et bloggkompendium. Trude Helén Hole er en av Norges beste bloggere og ligger, når hun blogger, ofte på topp 20 listen i Norge, dette til tross for at hun er en selvstendig blogger som ikke tilhører hverken mediehus eller bloggsamfunn. Pga. stor etterspørsel har jeg nå laget et lettfattelig og enkelt blogg kompendium, rikt illustrert med bilder og tips.

Kompendiumet får du tilsendt på mail. Les mer her.

 

Skjermbilde_2017-05-29_kl._09.22.34_grande.png

Når våren ikke kommer – en novellesamling om selvmord. Dette er også første del en i dokumentaren med samme navn som du finner like over her. Denne novellesamling består av rørende historier, svært nært og sterkt fortalt.

Vi følger syv ulike mennesker som har en ting til felles – de velger samme utgang. Både novellesamlingen og dokumentaren er skrevet i håp om å få satt selvmord på agendaen. Vi kan ikke la det gå 20 år til uten resultater når vi har kunnskap nok til å gjøre noe med det nå. Les mer her.

 

På druen

På Druen vinkompendium eller bok, vi får se hva det blir til, blir utgitt med stor sannsynlighet i juni 2017. Hole, som er utdannet sommelier og har drevet med vinimport i over 6 år, har også vært vinskribent i over 14 år for forskjellige medier. Hole produserte også Norges første (og eneste) vinprogram med samme navn På Druen. I tillegg har hun holdt en rekke vinkurs over hele landet, dette er vinkurs hvor vinsnobber er bannlyst – hun har nå grunnet mange forespørsler valgt å holde vinkurs igjen, men nå med ny vri:

Vinkursene ser du på video hjemme hos deg når du har tid og lyst!

Du kan altså sitte hjemme i egen stue med venner og vinklubber, eller alene om du foretrekker det – og lære deg alt om vin via alle skjermer inkludert TV. I den forbindelse har Hole nå laget et vinkompendium, eller muligens en bok som blir publisert i løpet av juni 2017. Alle som bestiller online vinkurs får vinkompendiumet tilsendt gratis. Mer om vin finner du på min YouTube kanal, og vinkursene finner du her.

Forelopig_forside_grande

Om kunstboken Afrodite. Nøden lærer 2 nakne kvinnelige kunstnere å spinne. Dette er en bok om kvinner og kvinners liv, produsert av to unike kvinner etter en idé av Trude Helén Hole som også er prosjektansvarlig.

Denne kunstbok, en hyllest til kvinnen – vil inneholde fantastiske kunstverk laget av kunstneren Kaja Norum og tilhørende små dikt, essays, shortstories og noveller om kvinners liv, nakent og ærlig – skrevet av Trude Helén Hole.

Les mer om boken, Kaja Norum og Trude Helén Hole her. 

Da er det vel bare å ønske dere alle en riktig fin sommer. Jeg tar også ferie, og blir nok ikke å finne her på bloggen før om ca ti dager. Men lesestoff er det jo nok av her – ta en titt på kategoriene til høyre, der finner du mye godt lesestoff og du da ikke velger å lese en eller flere av nevnte bøker – det ville jeg gjort. På listen min over bøker jeg skal lese i sommer har jeg også Edderkoppen, Anestesi, Ringrosen, Søndagsbitch og Reborn – og jeg gleder meg som en liten unge. 😉

Do you wan´t to join me at YouTube, Instagram, Linkedin, Twitter or Facebook, or buy my books or wine courses – please do so:-)

#bøkergirglede.

God sommer alle sammen!

Hilsen Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Skjermbilde 2017-04-01 kl. 10.24.16