Adventure & Travel News Reviews Wine

Nytt liv i legendariske Grand Café

I går var Hans-Jacob og jeg på åpningen av historiske Grand Cafè, og det kjentes usedvanlig godt! Så takk og lov for Christian Ringnes – for uten ham, hadde lokalet mest sannsynlig vært en HM butikk, Cubus, eller noe annet i den dur, og slike har vi sannelig nok av. Ærbødige, tradisjonsrike restauranter, derimot – er desverre en mangelvare i Oslo.

HJ og meg fest

En tidsreise tilbake i tid. Grand Café har pusset opp for 30 millioner kroner og førstkommende torsdag åpner den tradisjonsrike restauranten i ny utforming og i ganske så utradisjonelle farger og paletter. Og jeg må jo kunne tilføre; en ganske så moderne stil. Men skal vi tro Christian, og det skal vi selvsagt, så er restauranten nå tilbake slik den fremstod på 30-tallet.

1930 var et turbulent tiår, som begynte med en verdensomspennende økonomisk depresjon og endte med starten på andre verdenskrig. Rene, rette former og vinkelrette, glatte overflater og sparsom innredning var idealene i et tiår der “funksjon” fikk bestemme hvordan ting skulle se ut, derav ordet «funkis». Borte er de hvite dukene og inn er en stilren, klassisk og noe streng tone i både form og farge – men samtidig hviler det noe varmt og mykt over det hele.

Per Krohgs ikoniske bilder pryder fortsatt veggene, maten som skal serveres skal være av ypperste klasse og i underetasjens gamle klubblokaler finner du nå en smart og meget kul vinbar. Så da må jeg vel også kunne si – har vi alt vi trenger for en vellykket aften:-)

Sommeren 1874 begynte de første annonsene for Grand å dukke opp i Aftenposten. Den kjente baker og konditor Julius Fritzner åpnet hotell i Karl Johans gate 31 den 15. august 1874, og der skulle han også innrede en kafé: «ligeoverfor Storthingsbygningen og Eidsvoldspladsen, tillader jeg mig at anbefale til det ærede Publikums Søgning, idet mine Bestræbelser altid skulle gaa ud paa ved en omhyggelig og reel Behandling at tilfredsstille Gjæsternes Fordringer», het det i annonsen som ble trykket på Aftenpostens førsteside.

På Grand byttet Edvard Munch til seg et par støvler og foreslo også å bytte malerier mot biff, Henrik Ibsen kom to ganger daglig og tipset godt, og Christian Krohg ba om å få trukket for gardinene på Grand Café slik at ingen skulle se ham sitte der på dagtid, for det gjore han altså. Sett slikt? Les mer her.

Så hvem vet? Kanskje blir Grand nok en gang Oslo`s “nye” storstue. Forutsetningene er der i hvert fall nå, og godt er det. På torsdag åpner altså dørene igjen, og Hans-Jacob og jeg skal selvsagt innom i løpet av helgen og slik er det med den saken! 🙂

Les gjerne også En skitten folkeaksjon.

……….

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her.

Skjermbilde 2018-01-27 kl. 11.03.10.png

.
Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram
.

Skjermbilde 2018-01-27 kl. 11.19.03.png