Adventure & Travel News Wine

Woman on top Down Under

clear wine glass with red wine

Woman on top Down Under, and elsewhere. I Australia er kvinner svært delaktig i vinproduksjon, og fordelingen var ca. 50/50 for ti, femten år siden. Til sammenligning var det den gang nesten ingen kvinner i fransk vinproduksjon. Men bildet har endret seg, det feminine innslaget i vinverdenen og i Europa går nå meget fort, og med det har selvsagt vinstilene også utviklet seg, og det til det bedre.

Jeg mener eksempelvis at kvinnenes inntog i den maskuline, australske vinproduksjonen med sin naturlige female touch har resultert i en mer elegant, imøtekommende og sofistikert australsk vinstil med mindre tanniner. Og det kan vi vel like, eller hur? 

Giftig og bittert

Min teori er at tanninner eller garvestoffer som trekkes ut av skall, steiner og stilker, og som kan oppleves som bittert, fra naturens side er noe kvinner har mindre toleransegrense for enn menn. Bitterstoffer kan bety giftige planter og bær, og er noe kvinner ved hjelp av evolusjon har lært seg å kjenne igjen. Denne kunnskapen tror jeg sitter igjen, også i moderne kvinner. #intuisjon

I tillegg har som kjent kvinner en større kjærlighet for det myke, bløte og sødmerike enn det menn har, hvilket gjenspeiler seg i vinproduksjoner der kvinner står ved roret. Om du ikke tror meg kan du jo følge litt med på hva du og dine venninner foretrekker av spesielt rødvin, og hva det motsatte kjønn foretrekker. Just saying, og herved sagt.

Kvinner utgjør halvparten av den vindrikkende befolkning, og nettopp derfor heier jeg på flere kvinner i verdens vinproduksjon. Gjør ikke du?

Full stopp i Kina, økende i Storbritannia

I 2021 innførte Kina enorme skatter på import av australske vin, hvilket resulterte i at nærmere 550 millioner dollar forsvart med et pennestrøk for australske vinprodusenter. Før skatteendringen var den kinesiske vineksporten verdt nesten 700 millioner pund i året og utgjorde 41 % av den totale verdien av australsk vineksport globalt. Nå er handelen verdt bare 44,2 millioner pund. Men Australia vet å omstille seg og prøver å diversifisere markedet ved å sikte mot Storbritannia som sitt største marked i 2022/23.

Og det virker! Ifølge Rachel Triggs, daglig leder i Wine Australia og kvinne, har eksporten av vin til Storbritannia økt med 30% det siste året. Dette har ført til at det britiske markedet har befestet sin plass som Australias hovedmarked etter volum målt i verdi.

I Storbritannia stod australiensk Shiraz/Syrah for 29 % av salget i fjor, etterfulgt av Chardonnay med 25 % og Cabernet Sauvignon med 10 %. Under den britiske lockdownen økte salget i løpet av de to første og de to siste månedene av 2020, ifølge Wine Australia.

Ambisjoner som innfris. Kvinne eller mann, australske vinmakere kan gjerne ved første inntrykk virke litt laidback som resten av befolkningen Down Under, men det som foregår på vinmarkene, i laboratoriene og under selve vinproduksjonen er utført med integritet og høy profesjonisme, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Australia sikter altså høyt og har vært suveren på å ligge fremst når det gjelder å følge nye trender på markedet, og i tillegg evner de å snu seg raskt. I dag er vinene lettere, mer sofistikerte og elegante, noe de kvinnelige vinprodusentene skal ha mye av æren for. Vi kan også forvente oss viner med bedre lagringskapasitet, og dermed får vi også med oss de fantastiske aromaene som utvikles ved flaskelagring. Med andre ord – det beste av alt.

Her er noen godbiter fra Down Under

Wolf Blass Gold Label Riesling. Rik og frisk, med snev av mineraler. En elegant vin med behagelige fruktpreg. En utmerket riesling som tåler mat med smaker, gjerne asiatisk inspirert mat. Varenummer: 47168

Lindemanns Bin 65 Chardonnay. Preget av tropisk frukt og eik, meget behagelig med god fylde, samt lang ettersmak. En god allround vin som går til både fugl, fisk og dessuten oster. En velkjent klassiker. Varenummer: 2545

Rosemount Chardonnay. Typeriktig på duft, god fylde og god balanse. Mye smak av fersken og tropisk frukt. En rik og elegant vin med behagelig eikepreg. Mye deilig vin for pengene. Varenummer: 31389

Rosemount Shiraz. En tiltalende og sammensatt vin. Mye frukt og dufter av solbær og bjørnebær, noe krydder samt vanilje og kaffe. Bløt og elegant, med god struktur. Akk, dette er bare så godt!! Varenummer: 31388

Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet Sauvignon Penfolds er tro mot sin stil (maskulin og tanninrike viner) uavhengig av nye trender. Denne har mye frukt og bær i duften, noe krydder og anis, samt eik. En kraftig kar med god fylde og bra med tanniner. Kjør på med mat til denne, gryteretter, biff og annen mat med trøkk i. Varenummer: 11315

Enjoy Your Wine!

Har du lyst å lære mer om vin kan du sjekke ut På Druen digitale vinkurs. Se hvor som helst, når som helst og med hvem som helst. Bedre blir det ikke. Nå kan du også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs, så hvorfor ikke kjøpe et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt og smart! Tilbakemeldinger og mer informasjon finner du her – vinkurs og gavekort kan også kjøpes direkte her.

Alt godt, mvh Trude Helén Hole, forfatter, journalist, sommelier & kunstner ………@………

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs