Adventure & Travel News Wine

Svanen Coctailbar er en av verdens 100 beste barer

Jeg liker jo veldig godt å formidle gode nyheter og det er kun unntaksvis at jeg, som bok, film, restaurant og hotell, og ikke minst vinanmelder slakter noe. Det har vel i grunnen kun skjedd med Fifthy Shades of Fucking Boring og Frognerfitter. #litteratur Men i dag snakker vi om utesteder i Norge, et av verdens beste faktisk – Svanen Coctailbar på Karl Johan i Oslo – for dette er nemlig en gledelig nyhet å formidle!

Svanen Coctailbar – på listen over verdens beste barer.  

Svanen Coctailbar åpnet i 2019 og ble ganske rakst utnevnt av Conde Nast som en av de beste nye barene i verden. Den historierike baren har med det vært på 50 Best Bars sin Discovery liste i noen år. I 2023 er det 15 gang denne kåringen finner sted og i år endte Svanen Coctailbar på 84. plass på den utvidede listen over de 100 beste barene i verden.

Best i Norden? Svanen slo både Tjoget i Stockholm som kom på 93. plass og Ruby i Købehavn som endte på 87. plass. Det er stas, for begge de nevnte metropoler har adskillig flere mennesker enn Oslo, og er vel strengt tatt å regne for et bedre reisemål enn Oslo når det gjelder gastronomi og drinker, så dette er gledelig.

Svanen er opprinnelig et av Norges eldste apotek.

Bartender i verdensklasse

Eier av Svanen Coctailbar, Yunus Yildiz, er mannen som også fikk plassert Himkok på den eksklusive listen over verdens beste barer. Senere i oktober 2023 blir de 50 beste barene presentert.

–  Det er veldig godt å få slike anerkjennelser i det Internasjonale barmiljøet, sier eier og daglig leder, Yunus Yildiz i en pressemelding. 

– Jeg har jo opplevd dette før, men det smakte veldig bra også denne gangen. Spesielt siden største delen av teamet i dag har vært med siden oppstarten og fordi vi har et så bra og sammensveiset team. Det veldig godt å få det til, spesielt med tanke på at det har vært en tøff oppstart med lite midler og ikke minst en pandemi som slo oss ut av drift i en lang periode i starten, legger han til. 

Svanen apotek – en historisk og arketektonisk perle

Svanen er opprinnelig et av Norges første apoteker, og ble opprettet allerede i 1628. Fra 1896 til 2013 lå Svaneapoteket i Karl Johans gate 13. Apoteket ble lagt ned rundt årsskiftet 2013/2014, og var ved nedleggelsen Oslos eldste bedrift i kontinuerlig drift.

Apoteklokalet ble i sin tid oppført i stilen nyklassissime. Innredningen er av mahogny og lønnetre, og de fantastiske søyleskaftene i lokalet er laget av marmor. Apotekene ble før i tiden oppført med karakteristiske trekk betegnet som apotekerinteriør og i Svanen kommer dette til utrykk ved kontraster i materialer og merkbare skiller mellom rommene.

Gulv og tak er selvstendige arkitektoniske elementer, og lysskimrende overflater og tak laget av malt glass gir en luftig romvirkning.

Legendarisk tak. Gulvet i hvit og brun teglstein har et gjenkjennelig mønster fra tidsepoken det ble laget, men det mest iøynefallende i Svanen Coctailbar er det praktfulle taket av glass med motiver fra farmasien – taket er malt av dyktige Wilhelm Krogh, og Krogh har blant annet malt legeguden Asklepios, gudinnen Hygiea, samt medisinplanter som Opiumsvalmue. Etter at apoteket ble lagt ned i 2014 ble lokalet pusset opp så langt fredningen av lokalet tillot, og i 2014 åpnet en vinbar i det tidligere apotekerlokalet som nå er Svanen Coctailbar.

Det gleder en vinentusiast og sommelier som meg, som også er svært begeistret for historie og arkitektur, at vi også hevder oss på hva vi har i glasset og ikke bare med hva vi har på tallerkenen. #kokkekonkurranser

Svanen Coctailbar er med andre ord en historisk og arkitektonisk perle som leverer drinker i verdensklasse, og er derfor stalltipset mitt om du skal ut i Oslo i høst eller vinter. Skål!

Her kan du se listen over verdens 50 beste barer.

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs