Adventure & Travel News Reviews Wine

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021, ja – se bort i fra det lange rare navnet… Rottenberg?? Vel, dette er sesongens ultimate allroundvin ifølge vinimportøren Moestue Grape Selections. Og jeg må vel si meg enig, for jeg forventet en typeriktig Riesling som i mange tilfeller kan virke litt påtrengende, og jeg som er litt mettet på Riesling om dagen måtte stålsette meg.

Men i stedet fikk jeg smake på en vin der duften som nevnt var typeriktig, mens den i munnen føltes som fløyel møter merino-ull i ren harmoni. I simply loved it!

Dette er en ung og saftig vin med god lengde som frisker godt opp i munnhulen. Vinen viser seg frem med sitrus, eple, gul melon og fersken, samt et snev av delikate mineraler og blomst på duft, og likeledes på smak. Dette likte jeg.

I pressemeldingen fra Moestue Grape Selections står følgende svart på hvitt; – Nå er feinherb fra Mittelrheins beste vinprodusent tilgjengelig i alle større polutsalg over hele landet – den er perfekt til både krabbe- og sushisesongen, og ikke minst til årets juletallerken når den tid kommer.

SJØMAT ER VINTERMAT

Mange forbinder sjømat med sol og sommer, Men det er faktisk om høsten og vinteren at råvarene er på sitt aller beste. De fleste typer fisk og skalldyr spiser seg gode og feite om sommeren og høsten for å bygge seg opp til gytingen om våren – og det gjør dem ekstra saftige, kjøttfulle og smaksrike nå i disse dager. Når det blir kaldere i vannet forsvinner også algene, noe som gir bedre levevilkår og dermed høyere kvalitet på sjømaten – som bokstavelig talt blir ekstra fast i fisken. I disse dyrtider kan det dessuten være verdt å nevne at prisen på godsakene gjerne går ned samtidig som kvaliteten går opp grunnet lavere etterspørsel på denne tiden av året.

Og til nettopp denne maten, ikke minst når man samtidig serverer den med smaksrikt og gjerne litt krydret tilbehør, er det ingenting som smaker så godt som en tysk feinherb – og det er her Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 kommer inn i bildet.

MEN HVA ER EGENTLIG FEINHERB?

Tysk riesling kan lages i en hel haug med ulike stilarter – fra knusktørre til kjempesøte, med lav eller høy alkohol, og med eller uten botrytis (edelråte). Samtidig er tysk riesling uheldigvis også kjent for å ha vinverdenens mest komplekse og forvirrende etiketter, hvor både landsbynavn, vinmarksnavn, druenes modningsgrad og sødmeinnhold gjerne er en del av navnet.

Men la deg altså ikke skremme av det lange navnet på Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 – her får du en en utrolig allsidig feinherb som er like deilig å drikke sammen med maten som etter maten – ikke minst siden den kun inneholder 11 prosent alkohol.

Feinherb er altså en uoffisiell betegnelse for halvtørre viner som benyttes stadig mer av mange tyske vinprodusenter (blant annet som følge av at navnet halbtrocken har fått et frynsete rykte etter å ha blitt mye brukt på søtladne, ubalanserte og kommersielle viner). En feinherb har typisk 10-30 g/l restsukker – og denne utgaven fra Ratzenberger plasserer seg med sine 16,5 g/l restsukker i det lavere sjiktet av dette intervallet.

Med et syrenivå på 8,5 g/l er det imidlertid ingen grunn til å frykte at du får noe søtt skvip i glasset – Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 er snarere tvert imot en ekstremt godt balansert vin som bare har akkurat lille restsødmen som trengs for å takle chili, wasabi og andre mer eller mindre utfordrende smaker.

Du har kanskje også lagt merke til at vinkelnere flest elsker feinherb – både når de setter vinmenyer (fordi vinstilen er så utrolig matvennlig og vinene som regel er svært fornuftig priset) – og når de selv bare vil ha noe leskende å drikke når de har fri.

MITTELRHEIN – IN THE MIDDLE OF NOWHERE

I motsetning til mange andre klassiske vinstiler kan man fortsatt få særdeles høy valuta for pengene når man går for tysk riesling – ikke minst om man har snust seg frem til et mindre kjent vinområde som Mittelrhein. Rieslingene herfra har med sitt merkbare skiferpreg en del til felles med viner fra Mosel – men samtidig er fruktigheten dypere og stilen mer muskuløs og robust, og vinene kan på den måten minne vel så mye om Rheingau-rieslinger.

Jochen Ratzenberger må i all ubeskjedenhet kunne kalles Mittelrheins ubestridte ener på vinfronten, med et helt eget øye for detaljer og en imponerende langsiktighet i sitt arbeid. Vinene hans blir bare bedre og bedre for hvert år som går, og det er hans feinherb et utmerket eksempel på.

Vinprodusenten Jochen Ratzenberger i Mittelrheins stupbratte skråninger.

I Mittelrhein er vinmarkene bratte og arbeidskrevende, og området kan med en viss rettmessighet sies å befinne seg nettopp «in the middle of nowhere» – men hvorfor vinene herfra ikke er mer kjente er egentlig ikke helt enkelt å si. Det glitret ikke akkurat av navnene Nahe og Rheinhessen heller før inntil for et par tiår siden, men i disse regionene har det skjedd store endringer i anseelse både lokalt og internasjonalt.

Den mest nærliggende forklaringen for Mittelrheins del er at regionen har manglet de store lokomotivene som har satt den på kartet og stemplet den som noe unikt og egenartet. Det ligger et urealisert potensial i vinmarkene her, og regionen trenger muligens en kreativ urkraft som kan åpne verdens øyne for hva som er mulig å få til her. 

Kanskje kan dette være nettopp Jochen Ratzenberger? Men enn så lenge er Mittelrhein en litt for godt bevart hemmelighet – noe dem som har oppdaget den selvsagt nyter godt av, all den tid vinene herfra fortsatt gir særdeles høy valuta for pengene.

EN MEGET ALLSIDIG VIN

På generell basis er Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 en utrolig allsidig vin som med fordel kan brukes til koldtbord og andre festlige anledninger hvor man gjerne serverer en rekke ulike retter med smaker som egentlig konkurrerer med hverandre – da vil en feinherb kunne fungere til det aller meste. I motsetning til mange andre viner takler den på utmerket vis spicy mat, samtidig som den høye syren gjør at den også går som hånd i hanske til lette og friske retter.

Et annet godt eksempel på en optimal matmatch er taskekrabbe, som er i sesong akkurat nå om høsten. Den passer selvsagt også til annen sjømat, ikke minst når det er litt krydder eller andre utfordrende elementer involvert, men taskekrabben er så smaksrik i seg selv at den krever en ekstra rik, fruktig og fyldig vin – som samtidig har nok friskhet. Og da er en fersk feinherb som denne helt perfekt!

Vinen er også en innertier til asiatisk mat, som crispy duck, sushi og sashimi, vårruller med svinekjøtt eller nesten hva som helst fra det thailandske eller indiske kjøkken. Vinen er også perfekt til appetizer-fatet med spekemat og myke oster, forretter som appelsinmarinert kveite-ceviche, smaksrik sjømat som hvitløksmarinerte reker, bouillabaisse, laksetaco, sitronstekt breiflabb med chilisalsa eller stekt makrell med mangosaus, samt pasta med krydrede kjøttboller, kyllingwok med nudler eller en høstlig gresskarsuppe. 

La oss heller ikke glemme noe av det viktigste i sesongen vi snart går inn i – denne vinen er ikke minst en ultimat match til alt av julemat, det være seg pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk!

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 har en gyllen gulfarge med grønnskjær, og en ung, fersk og aromatisk duft av hvit fersken, gule epler, søte sitroner og flint med et hint av anis, mynte, honning og hylleblomst. Dette er en nyansert og saftig feinherb med leskende friskhet, nydelig balanse og en elegant smak av søtsure grønne epler og moden lime som avrundes i en lang, delikat og krydret ettersmak av skifermineraler og epleskall.

Her er det med andre ord bare å fyre opp peisen, tenne stearinlysene og invitere til sjømatfest en mørk høst- eller vinterkveld – med feinherb fra Ratzenberger i glasset! Vinen er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til en pris på nøyaktig to hundrelapper, som er en god pris for denne delikatessen med det rare navnet!

Mvh Trude Helén Hole, sommelier, vinskribent, forfatter og kunstner

Her kan du kjøpe På Druen digitale vinkurs direkte. Se når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger. Enklere blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs, så hvorfor ikke et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, smart og hyggelig. Trenger du mer informasjon om kurs og gavekort klikker du her.

……………@…………….

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs