Adventure & Travel News Wine

Hvitvin og salgsboom?

Nyter hvitvin en salgsboom? Spørsmålet er ganske interessant, for her på berget gikk salget på vin ned med 2 prosent i september mot september i 2022, målt i like mange salgsdager.

– Vi tror nedgangen for september kan ha sammenheng med redusert kjøpekraft i befolkningnen etter flere rentehevinger det siste året, sier Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet. Mens det er nedgang for rødvin og brennevin, er det vekst for hvitvin, øl, sider og alkohlfritt.

– For første gang siden 2000, antakelig også for første gang noensinne, har vi solgt mer hvitvin enn rødvin i løpet av én kalendermåned. Temperaturen styrer i stor grad hva folk kjøper, denne salgsrekorden skyldes altså hetebølgen. Straks været blir mer normalt, vil rødvin dominere igjen, sier Nordahl. 

Men er det økende salget av hvitvin en forbigående trend sterkt påvirket av været? Jeg tror ikke det, jeg tror hvitvin vil fortsette å posisjonere seg i markedet på bekostning av rødt.

Det finnes trendsettere, også innen vinproduksjon

La oss se litt utover Norges grenser og på de store aktørene og trendsetterne. Den største forretningsnyheten i Napa denne sommeren var E.&J. Gallos raske oppkjøp av Rombauer Vineyards og Massican, to svært forskjellige vingårder. Rombauer produserer 350 000 kasser i året og eier mer enn 700 dekar med vinstokker i Napa Valley, Carneros og Sierra Foothills. Massican derimot, er et “boutiquemerke” startet av Dan Petroski som produserer mindre enn 10 000 kasser i året. Sistnevnte eier ingen vingårder eller marker selv, men kjøper druene og produserer vinen i leide lokaler.

Fellesnevneren for begge produsentene er fargen på vinene de er mest kjent for – hvitt.

Rombauer produserer en rekke viner, inkludert velrenommert Cabernet, Zinfandel, Barbera og litt Pinot Noir, men er nok mest kjent for sine store, smøraktige Chardonnay-viner som California lenge har vært identifisert med, samt litt for mye bruk av eik. Produsenten har nylig blitt en stor aktør innen Sauvignon Blanc.

Massican startet med å produsere livlige blandinger av lite kjente druer av italiensk opprinnelse, som Ribolla Giallo og Tocai Friulano. Petroski utvidet deretter til Sauvignon Blanc og lager også en Chardonnay fra Hyde Vineyard. Petroski skal fortsatt styre Massican i følge WineSpetactor.

Sauvignon Blanc trives svært godt i Loire, New Zealand, Sør Afrika, Australia og Napa Valley, og gir vanligvis slanke, friske viner med god kompleksitet og en grønn tilnærming.

E.&J. Gallo, som er verdens største familieeide vinprodusent ser etter vinprodusenter som passer til eget image, men følger også godt med på trender, og det kan tenkes at Gallo ser en kommende økning i salg av hvitvin. Utvalget av hvitviner med høy kvalitet i U.S.A er stadig økende. Forbrukerne forventer ikke lenger at hvitvinen skal være billig eller Chardonnay – eller begge deler. Importerte hvitviner fra New Zealand, Spania, Italia og Frankrike høster stadig mer anerkjennelse.

60 Minutes skapte ny rødvinstrend

Gallo ønsker ikke å kommentere om salget av hvitvin har vært avgjørende i de to siste oppkjøpene, men bransjetall viser at den nedadgående trenden på hvitvin har snudd, og at hvitvin nå tar noe markedsandeler. I 1991 informerte det populære programmet 60 Minutes om mulige hjertehelsefordeler med vin – spesielt rødvin – og en bølge av røde varianter, fra Merlot til Cabernet til Pinot Noir til røde blandinger skyllet over hele Amerika og resulterte i at hvitvin falt med nesten 10 prosent i løpet av ti år.

Lite bevegelse i nesten alle kategorier i USA. Salget av rødvin falt nesten 4 prosent i fjor, mens salget av hvitvin falt med 3,4 prosent. Det innenlandske rosésalget fortsetter å synke, mens importert rosévin med Provence i front vokser, men i et lavere tempo.

Men spesielt én hvit drue fortsetter å nyte økende salg i det nåværende markedet, og det er en drue både Rombauer og Massican utmerker seg med – nemlig Sauvignon Blanc som forøvrig er min hvite favoritt-drue.

Salget av Sauvignon Blanc steg 1,2 prosent til 16,6 millioner kasser. Salget av både importert og egenprodusert Sauvignon Blanc økte i USA i 2022. Det som startet som en renessanse for Bordeaux-druen i New Zealand som eksporterer 5,6 millioner kasser Sauvignon Blanc til USA per år – har altså spredd seg til California og andre steder i verden.

– I løpet av det siste tiåret har Sauvignon Blanc gått ut av Chardonnays skygge, forteller Mary Ann Worobiec, senior redaktør i Wine Spectator. Hun tester og anmelder både New Zealand og California Sauvignon Blancs. I løpet av de siste årene har druen skaffet seg et solid rykte for å lage forfriskende, konsistente og rimelige viner med et spennende utvalg av stiler; fra unge, direkte og fruktige eksemplarer til versjoner med mer kompleksitet og dypere nyanser.

Petroski, som selger Massican Sauvignon Blanc til 30 dollar flasken, mener forbrukerne nå har både prisgunstige, friske viner fra New Zealand og flere premiumversjoner fra Napa Valley.

– Dette er min mest etterspurte vin, forteller Petroski som gjærer sin Sauvignon Blanc i stål, mens mange andre vingårder i California bruker fat. – Folk elsker vekten av Chardonnay og smaken av Sauvignon Blanc. Selv syntes jeg Chardonnay er for tung og kjedelig, uavhengig av hvor den produseres, og foretrekker Sauvignon Blanc spenst, friskhet og grønne stil. Men igjen, smaken er som baken og godt er det.

Mvh Trude Helén Hole, sommelier, vinskribent, forfatter og kunstner

Her kan du kjøpe På Druen digitale vinkurs direkte. Se når og hvor som helst, med hvem som helst – flere ganger. Enklere blir det ikke. Du kan også kjøpe GAVEKORT på digitale vinkurs, så hvorfor ikke et gavekort og en flaske vin til jubilanten? Enkelt, smart og hyggelig. Trenger du mer informasjon om kurs og gavekort klikker du her.

……………@…………….

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs