crop man pouring wine to people on family dinner
News Wine

Hva er egentlig Chianti-vin?

De fleste har jo hørt om Chianti, men hva er det egentlig?

Ja, den som spør får som regel svar. De fleste har jo hørt om Chianti, men hva er det egentlig? Chianti viner blir beskrevet som noen av Italias beste viner og er nok et smakfullt og lettdrikkelig innslag å ha i en vinsamling. Men dette velkjente alternativet er mer enn bare en hyggelig italiener å smatte på, for en god flaske Chianti kan heve enhver middag til nye høyder, og når det gjelder mine middagsretter er nok ikke dette så veldig vanskelig. #sammenhengendespagetti

Men hva er egentlig en Sangiovese, Chianti og Chianti Classico. Hvordan skille klinten fra hveten og omvendt?

Kort og godt – hva er egentlig Chianti-vin enkelt forklart? Chianti er en region i det sentrale Italia i Toscana som produserer viner hovedsakelig fra den sorte druesorten Sangiovese som er en druen som er lett å klone. Den mest kjente klonen fra Sangiovese er Brunello. Sangiovese betyr også Jupiters Blod, hvilket er ganske stilig.

Selv om Sangiovese vanligvis er den dominerende druesorten i Chianti-viner, blandes de ofte med små mengder andre sorte (eller rødvins) druer. Sangiovese (latin: Sanguis Jovis) er særdeles mye brukt i Italia og spesielt i Chianti i Toscana, samt Umbria og litt i Puglia. Den eldste skriftlige kilden som omtaler denne druen er fra 1590; forfatteren Soderini skrev da at druen – som han omtalte som ‘Sangiogheto’ – gir meget god vin, hvilkt er helt riktig. Druens hjem er altså Chianti, men den reiste med italienske immigranter til USA på slutten av 1800-tallet. På 1960-tallet fant druen veien til Australia, og er også å finne i California og Argentina.

Klikk her for å komme til På Druen digitale vinkurs, se når og hvor du vil – nå kan du også kjøpe GAVEKORT. Enklere blir det ikke.

Sangiovese-druen kan brukes i ulike typer jordsmonn og takler variasjoner i vær ganske godt, og gir ofte aroma av kirsebær og moreller. Avhengig av området kan vin av denne druen også være mørkere og mer svartbærpreget, spesielt i det sentrale Toscana rundt Montalcino og Montepulciano. Sangiovese kan også gi litt lysere viner som reflekterer druens naturlige høye syreinnhold, samtidig som tanninene også kommer godt frem.

Hvordan smaker en Chianti? Smaken er som baken og er selvsagt en subjektiv opplevelse. Men både druesortene som benyttes, vingårdens plassering og tid brukt på aldring før og etter salg vil selvsagt også spille inn. Jo lenger en Chianti eldes, jo mer kompleks blir den ettersom flere toner av lær og mentol gir seg til kjenne. Når det er sagt, Sangiovese oppfattes vanligvis som en smaksrik og livlig drue som gir ganske kraftige viner. På duft og smak kan en finne kirsebær, plomme, blåbær og jordbær komplementert med tørkede urter og fatpreg.

Kirsebærsmaken er derimot mest framtredende i nordlige områder, og en klassisk Chianti-vin dyrkes vanligvis i åsene mellom Firenze og Siena, og blir ofte omtalt som sursøt som et kirsebær. I varmere områder utvikles rundere smaker som moreller og plomme, noe som gir en opplevelse av mer fylde. De billigste Chianti-variantene har lett for å bli tynne med noe utvannede på smak, og om druene får for lite sol blir vinen sur og lite tiltalende, nesten som en østlending etter to dager med regn.

Det berømte italienske klassifikasjonssystemet. Chianti-viner er altså et samlebegrep basert på hvor vinen dyrkes i regionen Toscana og hoveddruen som brukes er altså Sangiovese, og her er hvordan vinene deles inn på kvalitet;

Vino da Tavola VdT er ganske enkelt den enkleste varianten – ren bordvin.

Vino nostranda IGT, merket «Indicazione Geografica Tipica» betyr landvin og er en nyere inndeling fra 1992 som tar sikte på å oppgradere kvalitetsbordvin, men som faller utenfor de øverste klassifikasjonene (DOC/DOCG).

DOC er ganske enkelt kontrollert kvalitetsvin, så nå begynner vi å nærme oss noe for de av dere som er opptatt av slikt.

Chianti Denominazione di Origine Controllata E Garantita (DOCG) er viner som vanligvis ikke eldes spesielt godt og har enkle, greie smaker. Den medfølgende garantien bekrefter at druene vokser i et bestemt geografisk område ved foten av Apenninene.

Chianti Classico DOCG er viner laget med druer dyrket i historiske (classico) og spesielt utpekte områder i Chianti-regionen. Disse druene vokser i høyere høyde enn vinene med kun DOCG-stempel, noe som resulterer i en mer kompleks rød fruktsmak og et mer urtepreget aromabilde. En Chianti Classico-vin modnes også bedre og utvikler med det ytterligere smaker både i fatet og i flasken. Disse flaskene er vanligvis merket med et emblem av en svart hane og inneholder minst 80 % Sangiovese-druer.

Chianti Classico Riserva DOCG-viner har en enda mer kompleks smak på grunn av deres strenge aldringskrav på minst to år, hvorav minst tre måneder må være på flaske før salg.

Chianti Classico Gran Selezione betyr at druene skal dyrkes på en bestemt vingård og vinen skal lagres i minimum 2,5 år, hvorav minst tre måneder på flaske før salg.

Så bra at du leste alt – nå har du altså lært litt mer om Chianti-viner, er ikke det fint? Selvfølgelig er det fortsatt mye mer å lære om Chianti enn det du leser her, og vil du vite mer kan du jo gjøre det enkelt ved å ta en titt på mine digitale vinkurs.

De 10 beste Chianti-vinene å kjøpe akkurat nå om du har tilgang til andre utsalg en polet finner du i Wine Enthusiast’s Tasting Department. Lykke til, mvh Trude Helén Hole, sommelier, forfatter og foredragsholder

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs