Adventure & Travel News Wine

Sankt Vincent, vinbøndenes helgen ble presset som druer!

Vinbøndenes helgen Sankt Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte.

I dag har jeg lyst å videreformidle en rimelig grotesk historie relatert til vin ettersom det er vin og digitale vinkurs jeg jobber med, foruten kunst, bøker og tekstproduksnon. Teksten er hentet fra vinhandler Nicolas Mahé de Berdouaré, og jeg anbefaler alle å ta en titt på siden hans – for her finner dere mange svært gode og interessante historier, samt gode vintips!

And it goes like this;

Historien om Vinbøndenes  helgen: Saint-Vincent eller Sankt Vincent på norsk. Vinbøndenes helgen Sankt Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte, og døde i år 304 etter Kristus. Navnet hans består av stavelsene vin og cent, hvorav den første er lett å forstå i en vinsammenheng, og den andre uttales sang på fransk, og som skrevet slik betyr blod.

Kroppen til den stakkars Sankt Vincent («Sankt Vin-blod») ble presset som druer, hans blod rant fra torturbenken som druesaften ned i vinbeholderne. Igjen har vi et eksempel på dette mye brukte kristne symbolet, den mystiske druepressen. Druesaften representerer Jesus sitt blod som ble ofret for tilgivelsen av verdens synder, og der selve pressen representerer korset.

På folkemunne i Frankrike finnes en  (saftig) historie om arbeidet til vinbøndene. En gang var det mangel på vin i Paradis, og man opplevde en tørste som i Helvete (une soif d’enfer) og Sankt Vincent fryktet at denne forferdelige tørketiden skulle spre seg på jorden. Han ba Gud om å få forlate himmelriket en stund for å besøke vingårder på jorden. Enkelte vinbønder forteller at han begynte i Burgund, og fortsatte i Bordeaux (den evige rivaliseringen), men uansett: Noen engler fant Sankt Vincent sovende i en vinkjeller i et kloster, og de rapporterte med én gang til Gud, som straks ba Vincent om å komme hjem igjen. Han nektet, og Gud straffet ham ved å forvandle ham til en statue. Alle statuene av Sankt Vincent skal minne oss om å feire hans minne og aldri glemme å drikke vin i hans navn.
Kilde: Jean-Francois Gautier – Le vin de la Mythologie à l’œnologie – Editions Féret 2003 side 53

Teksten er hentet fra vinhandler Nicolas Mahé de Berdouaré, og jeg anbefaler alle å ta en titt på siden hans – for her finner dere mange svært gode og interessante historier, samt gode vintips! Og mine På Druen digitale vinkurs finner dere her. Nyt dagen, dere. Mvh Trude Helén Hole

………….@…………..

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs