Management & Health Wine

Foreslår å forby pappvin, muligens fordi de er tett i pappen

– Har man har en åpnet treliter i skapet, er det lettere å ta et glass vin enn hvis man må åpne en flaske, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet. Forslaget om å fjerne pappkartongene fra Vinmonopolets hyller kommer i en fersk rapport fra Helsedirektoratet. Rapporten er bestilt av Helsedepartementet før de skal legge fram en ny folkehelsemelding.

grapes-1952073__480

Forslaget er tuftet på uvitenhet og manglende konsekvensutredning. At det finnes god helse i vin, er ikke bare gammel viten, også dagens forskere bekrefter dette. Men det er tydelig at Helsedirektoratet ikke har fått med seg de helsebringende faktorene vin i fornuftige mengder gir. Dessverre, må jeg vel tilføre, for den ufornuftige trangen til å “sverte vin” som noe stygt og farlig, utløser bare “irritasjon, stress og dårlig samvittighet” – noe vi absolutt ikke trenger.

At vin eksempelvis er gunstig for hjertet har lenge vært en etablert sannhet. For ca. 700 år siden ledet Hr. Arnauld de Villeneuve det medisinsk Universitet i Montpellier (Sør-Frankrike). Han var også lege for den katolske paven i Avignon og skrev svært mye om vin og vinens virkning på helsen. De Villeneuve var også den første som oppdaget at befolkningen i Sør-Frankrike var mye mindre eksponert for sykdom enn folk lenger nord.

Verdens Helseorganisasjon har også forsket på vinens virkninger og funnet ut at mennesker rundt Middelhavet har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, diabetes og osteoporose. Dette kan ha sammenheng med at befolkningen i områdene rundt Middelhavet har rikelig tilgang på frukt og friske grønnsaker og at kostholdet dermed inneholder mye næringsstoffer og lite kalorier – dessuten er vin også en naturlig og viktig del av kostholdet i disse områdene.

I den forbindelse bør det nevnes at vin inneholder A, B og C vitaminer, samt 13 viktige mineraler og sporstoffer, og ikke minst polyfenoler som er livsviktige for vår organisme.

Jeg ville garantert lidd av skjørbuk om det ikke hadde vært for vinen, dens mineraler og vitaminer – og dette gjelder ikke bare meg. Før i tiden var skjørbuk den største trusselen for sjømenn på havet, men sjøfarere fra vinproduserende land, derimot, led ikke under vitaminmangel på samme måte. Et glass vin var nemlig med i dagsrasjonen.

Helse var en viktig årsak til at vinproduksjon ble etablert i de oversjøiske landene. Vin ble sett på som sunt og helsebringende.

Champagne/musserende motvirker demens – ja, vin er godt for hodet også. Ny forskning fra University of Reading har vist at det å drikke 1-3 glass champagne /musserende i uken kan motvirke hukommelsestap knyttet til aldring og bidra til å forsinke utbruddet av degenerative hjernesykdommer som for eksempel demens. Det er de fenoliske forbindelsene i vinen som virker på hjernen, og da spesielt registrering og lagring av informasjon. Les mer her.

Også hvitvin inneholder fenoler som hjelper hjernen til å huske bedre. Er ikke det flott?

Og ikke minst – vin i moderate mengder gjør oss glad – noe som etter mitt syn gir god helse.

Tror ikke på nedgang i total-konsum. Pappvin ble lansert i Norge på begynnelsen av 80-tallet. Ifølge kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet har andelen av vin solgt i pappkartonger stabilisert seg, og utgjør i dag ca 42 prosent av omsetningen.

– Når det er ferie ønsker folk enklere forhold, og de ønsker lett emballasje som ikke knuser, og som de lett kan resirkulere, sier Nordahl, som  ikke tror omsetningen av vin vil gå ned, dersom forslaget skulle bli vedtatt av politikerne.

– Vi tror det vil føre til en kraftig økning av salg av vin på flaske, og vi tror også grensehandelen vil øke, sier Nordahl til NRK.

Og det er vel ingen grunn til å tvile på dette. Selv kjøper jeg pappvin av nevnte årsaker, men jeg drikker ikke mer av den grunn. Jeg gjør som sjøfarerne før i tiden, et glass rødt hører med til min dagsrasjon, fordi dette gir meg nødvendige A, B og C vitaminer, 13 viktige mineraler og sporstoffer, og ikke minst polyfenoler som er livsviktige for vår organisme.

På sommeren drikker jeg mest hvitt og bobler, fordi det også er sunt – og ikke minst fordi jeg vil nyte livet – ikke bare leve det! Just saying – herved sagt!

Les også Champagne motvirker demens.

Flere artikler om vin finner du her – og reisetips finner du her.

……

 

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 3