Laughter Management & Health News Sex & Relationships

Unngå å bli herset med – tre glupe tips fra meg

Blir du herset med? Hersketeknikker er et begrep som brukes om indirekte metoder mennesker bruker for å herske over andre. Det kan handle eksempelvis om å usynliggjøre andre, tilbakeholdelse av informasjon, latterliggjøring eller fordømmelse uansett hva du gjør, i følge ukeavisen Ledelse. Det svenske karrierenettstedet Shortcut.nu skriver i en artikkel om mottrekk til hersketeknikker, basert på en presentasjon fra Lindköpings universitet. Dette er tre av de rådene som gis – rimelig lite rock”n”roll, spør du meg:

A. Du blir usynliggjort. Forsøk å unngå offerrollen. Ikke vis sinne eller frustrasjon. Hevd i stedet rolig din rett til oppmerksomhet. Reager direkte og marker at oppførselen ikke er akseptabel. Hvis folk ikke lytter til deg, stopp opp. Gjør dem oppmerksom på at det er viktig at de lytter.

B. Du blir latterliggjort. Ikke la den latterliggjørende kommentaren passere ubemerket. Stopp samtalen og be om en forklaring. Behold roen, men gjør det klart at du ikke aksepterer handlingen.

C. Informasjon du burde få, blir tilbakeholdt. Minn de andre på at dere er en gruppe der alle bør få bidra. Hvis det skjer gjentatte ganger på arbeidsplassen, gi lederen beskjed om at det er noen strukturelle problemer her som fører til at du ikke får tilgang til all informasjon. Anta i første omgang at tilbakeholdelsen skjer på grunn av dårlig informasjonsstruktur eller ubevissthet fra folk rundt deg.

Så hva syntes dere – var dette bra tips???

Hva med å være en ulv, i stedet for et offerlam?

Vær en ulv! Vel, hva kan en si… jeg skjønner ikke alt det snille maset som beskrevet over, gjør du? Hvorfor skal vi besvare dritt med å legge det andre kinn til?  Jeg sliter ikke med slikt, for jeg er en ulv – jeg glefser. Men om noen først prøver seg gir jeg dem selvsagt en anledning til å innse hvor tåpelig de er – jeg senker meg derfor litt ned, gjør meg selv litt mindre og dem litt større slik at alle kan se dem, og sier:

– Og poenget ditt er?

Alternativt gjør jeg meg større enn dem, stiller meg opp på en stol om det trengs eller liknende og sier:

– Hva faen mener du med det, ditt lille kryp?

Eller: – Kan du utdype det litt nærmere, din lille p…?

Så mitt beste tips for å unngå å bli herset med, er å først gi dem en sjanse til å BACKE UT, og deretter glefse som en ulv om det ikke hjelper – med andre ord sett deg i respekt – for ingen herser med folk de har respekt for. Så enkelt er det bare!

Tipsene som beskrevet over er altså etter min mening for snille.

Så her er mine tips og de er ganske kule:

A. Du blir usynliggjort. Gå bort til vedkommende, knips dem på nesen og si: – Du har en flått på naien (bergensk uttrykk for nese). Ja, du vet, like barn leker best. Men fra det ene til det andre –  nå skal du og jeg ha en prat mellom fire øyne. Så, hvor vil du sitte? Her eller der, du kan velge.

Og så peker du litt rundt om kring her og der. Dette setter dem nemlig helt ut, spesielt om andre hører på.

Deretter sier du følgende: – Jeg noterer meg at du har problemer med å inkludere meg i en del sammenhenger og bruker veldig mye energi på å stenge meg ute. Det må være slitsomt for deg. Men jeg skjønner jo selvsagt prioriteringene dine, for du oppfatter meg som en trussel og er kanskje litt bekymret – og du har fortsatt ikke sett meg bite! Vel, om du vil unngå det får du jobbe med saken og endre den patetiske adferden din før jeg river over strupen din. Husk at vi er på lag – jeg er din venn!

Hvis dette er litt mye å huske på og du egentlig ikke er sulten, kan du ta denne litt kjedelige, men litt kortere varianten: – Slik finner jeg meg ikke i å bli behandlet og/eller snakket til. Skal det komme noe konstruktivt ut av dette, får du fjerne smokken fra munnen og la spade og bøtte bli igjen hjemme. Nu vel, skal vi fortsette som voksne?

B. Du blir latterliggjort. Le høyt med vedkommende og si: – Jøss, dette er virkelig det vi kaller intelligent humor. Hvor tar du det fra? De underernærte barna i Afrika?

Underernæring går nemlig hardt utover hjernens kapasitet – dette er altså ikke vondt ment, det er intelligent ment og det er fakta. Om du derimot syntes det er litt drøyt å trekke barna inn i dette, får du et annet forslag her:

Til en mann:Jøss, tenk at en slik kommentar kan komme fra en slik stor og sterk og flott mann. Du har jo hele pakka, lissom. Hva er minuset, mon tro. Liten tiss?

Det er viktig å si tiss ikke pikk.

Små gutter har tiss, menn har pikk. Så tiss er et poeng i poenget. Got it??

Til en kvinne: – Jøss, dette var veldig uventet å høre fra deg. Jeg ble faktisk litt imponert over kunnskapsnivået ditt, jeg nå. Hadde du mye sex på skolen?

C. Informasjon du burde få, blir tilbakeholdt. Møt opp på kontoret, lukk døren sakte og stille bak deg og si: – Jeg noterer meg at du tilbakeholder informasjon for meg. Vel, du har sikkert dine grunner. Tenkte bare å nevne at jeg kom i fare for å ta noen bilder av deg på julebordet i fjor og tenkte å sende det til din mann/kone – for i motsetning til deg er ikke jeg av typen som tilbakeholder viktig informasjon. Alle skal få!

Vedkommende kommer til å spreng-tenke tilbake til det julebordet – for på julebord er det jo som oftest gratis alkohol å få, og vi er jo norsk for faen! Tips: om du ikke har et slikt bilde liggende – sørg for å få tatt det i år!

#SkrekkogGruHvaskjeddeegentlig?

Vel, budskapet mitt er klart; vær litt mindre ydmyk mot manipulerende drittsekker, for det er bare tull å møte drittsekker med snillisme. Gi dem den respekten de fortjener, nemlig 0 – og sett deg selv i respekt. Vis at du ikke bare kan spillet, men at du også er en bedre spiller.

Enkelte mennesker som tyr til hersketeknikk er usikre på sin egen posisjon og bruker vås i mangel av annet. Andre derimot, er bare drittsekker, mens noen bruker hersketeknikker som underholdning for seg selv og andre – og finner et offer, om det ikke er deg, er det en annen. Mao ren mobbing. Sett grenser for hva du vil finne deg i, og rett deg opp i ryggen!

I stedet for å spørre oss selv om hvorfor folk oppfører seg dårlig mot oss – bør vi stille oss spørsmålet hvorfor vi tillater det. 

Du bestemmer selv hvordan du vil være og bli oppfattet – be that person.

Og ps, dere som tar alt så ALVORLIG – please don´t. Det burde ikke vært nødvendig å skrive det – men dette innlegget er ikke helt seriøst ment. Jeg mener ikke bokstavelig at dere skal bite strupen av folk. Oki??

Trenger du coaching? Trude Helén Hole har vært trener og leder i 18 år innen topp- og breddeidrett, og har arbeidet som leder i flere bedrifter i over 26 år. På bakgrunn av dette, samt hennes virke som forfatter og hennes mange artikler om ledelse og selvutvikling, holder hun morsomme, motiverende og reflekterte foredrag i tillegg til å kommentere på TV2 i enkelte saker. Under Protestfestivalen 2013 deltok følgende talere: Gunnar Stålsett, Per Fugelli, Esben Esther P. Benestad, Stephen M. Kaumba, Hallgrim Berg og Trude Helén Hole som var den eneste taleren som fikk stående applaus! Per Ståle Lønning introduserte Hole på følgende vis: – Forfatter, modell, blogger og kjent som den tøffeste og frekkeste i klassen. Hole er en visjonær – en moderne McCloud med klar tale. Menn både elsker og frykter henne. Ta vel i mot Trude Helén Hole!

Hole har gått på Erickson Coaching Nordic AS som er lisensiert av Erickson Coaching International, med hovedvekt på ICF-sertifiserte coachutdannelser. Fokuset er utdanning og trening av ledere og ansatte i bedrifter, samt interne og eksterne coacher, og andre som ønsker anerkjennende samtaler og coachende kommunikasjon. Jeg spørger kun. Mit lod er ei at svare. – Henrik Ibsen

Mer informasjon om meg og coaching etc, finner du her. Og du kan ta kontakt med meg på trude@newspirit.no for å bestille time. Min bedrift finner du her: www.newspirit.no

To enjoy or not enjoy, that´s the question.

Ha en strålende dag, alle sammen – spre kjærlighet og glede. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter 

The reason most people never reach their goals is that they don't define them, or ever seriously consider them as believable or achievable. Winners can tell you where they are going, wha