News Reviews Wine

Julevin til julemat

Desember er utvilsomt den måneden da mattradisjoner og drikkekultur virkelig er i fokus og det over hele vårt langstrakte land. Øl og akevitt har alltid hatt sin faste plass i forhold til julemat, en tradisjon som fortsatt pleies godt av mange. Men vin får stadig større plass rundt julebordet og det av en god grunn. Jeg vil i dag anbefale noen viner som jeg synes passer godt til tradisjonsrike, norske juleretter.

Skjermbilde 2015-12-15 kl. 10.44.12

Til aperitif vil jeg anbefale Anna de Cordorníu Blanc de Blancs Brut til kun 149.90. Dette er en spenstig musserende produsert på champagnemetoden, og er vel i bunn og grunn den eneste cavaen jeg virkelig liker – fordi den fremstår både delikat og elegant, og ikke aggressiv og vulgær som jeg føler en del cavaer er. I Anna de Cordorníu finner vi en tiltalende duft av sitrus og en del grønne epler. I munnen føles den lett og behagelig, med en god fruktighet, samt et innslag av epler, et svakt nøttepreg og noe sitrus. En meget elegant og fruktig vin med god ettersmak – og den er tørr! Simply wonderful and lovely!

En av mine andre boblefavoritter er Casillero del Diablo Brut Reserva 2013 som er produsert på 87% Chardonnay og 13% Pinot Noir, og er håndplukket. Vinen frister med en frisk, gylden farge med preg av gule epler, tropisk frukt som eksempelvis grønt banaskall, samt antydning til lime i duften. Tilsvarende finnes også på smak. Vinen er elegant og avbalansert, med frisk syre og god lengde. En kjølig friskhet kombinert med god frukt og herlige bobler gir en vin som altså passer perfekt til fest og høytidelighet. Boblene kan du bestille her, og til denne prisen, 114.- bestiller du selvsagt flere. Jupp, it rocks!!

Til lutefisk med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing & potatis. Lutefisk har ikke så mye smak, men det har altså tilbehøret. Vi må derfor ha en vin som kan hamle opp med fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske mild og rund på smak, så en hvitvin med litt fylde og fedme er bra. Vinen må også ha nok fruktsyre til å ”friske opp” bildet. Også til lutefisk kan du bruke boblende bubler – to er nevnt over:-)

Til pinnekjøtt med kålrotstappe og poteter. Pinnejøtt er et smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme, og da trenger vi en tilsvarende fruktig, smaksrik og saftig vin med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet. Hvis du ønsker hvitt, så er champagne og riesling helt utmerket, men jeg anbefaler her to røde for variasjonens skyld.

Tommasi Poggio al Tufo RompicolloSe bort fra navnet. Denne vinen fra Toscana har mer klasse enn det navnet skulle tilsi. Den er produsert på 60 Sangiovese og 40% Cabernet sauvignon, noe som har resultert i en vin med god fylde og friskhet. Den fremstår saftig og fin, med relativt myke tanniner. Vinen byr på et godt bærpreg hele veien igjennom fra duft til smak. Kirsebær og skogsbær skiller seg klart ut. En lang og saftig ettersmak. En godt balansert vin som passer hyttekos, italienske retter og til storfe, lam, vilt og oster – eller pinnekjøtt om det ikke er for salt, samt å nyte foran peisen. En kanonvin! 

Jeg liker også Marqués de Chivé Tempranillo Reserva som er produsert i Valencia i Spania, og skuffer aldri. Flott, intens rød farge. Moden frukt og vanilje frister på duft. I munnen oppleves den tilgjengelig, glatt og fløyelsaktig med en elegant krydret finish. En voksen, harmonisk og selvsikker kar dette her altså, som viser god rundhet, men som samtidig er kompleks nok til å bli spennende – nettopp som en god og omtenksom elsker. Jeg tror også denne vil beherkse pinnekjøttet godt. En klassisk fulltreffer av en vin.

Kalkun og kastanjepuré. Kalkun er lyst og magert kjøtt uten mye smak. Stuffing og tilbehør vil derfor være avgjørende for valg av drikke. Kalkun serveres på så mange måter, både varm og kald, så her anbefaler jeg på generelt grunnlag ungdommelige viner med spenst, god fruktighet og et kraftig bærpreg hvis det foretrekkes rødt. Røde viner bør også kunne by på god struktur og greit med garvestoffer. På den hvite siden er en lett og halvtørr riesling et godt alternativ. Viner produsert på Silvaner, Grüner Veltliner eller Pinot Blanc passer også godt.

Skjermbilde 2018-12-07 kl. 09.44.35

Ribbe med saus, poteter, svisker og rødkål. Ribbe er også et smaksrikt kjøtt, med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi vin som gir motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. En middels fyldig rødvin fra Bordeaux med litt krydder og en god og frisk syre går helt utmerket, eller en Pinot Noir som selvsagt er noe helt annet, men vel så bra, og kanskje min røde favorittdrue.

Cloudy Bay Pinot Noir 2013, fordi jeg importe selv Cloudy Bay for hundre år siden, og vinene herfra, dvs Cloudy Bay i New Zealand er uforglemmelig! Dette er en meget elegant Pinot Noir med nydelig duft av kirsebær, litt stall, mørke plommer og et fint jordlig preg med antydning til høst som det skal være i en god Pinot Noir! Vi finner også noe røyk og lakris i nesen, samt god struktur og fin ryggrad i konsistensen, er balansert og flott. Dette er rett og slett nam, nam!

Casillero del Diablo Pinot Noir 2014 er produsert i et av Chiles kjøligste vinområder Casablanca Valley, som passer godt for Pinot Noir viner, for disse druene gir fort et tungt og plumpt resultat om de dyrkes i for varme strøk. Casillero del Diablo Pinot Noir er en oppriktig god Pinot Noir vin til en MEGET god pris (109.-), med røde bær og krydder, et lite hint av herlig, lun høstløv på duft, samt antydning til kaffepreg i ettersmaken. Vinen har fått et lite opphold på franske fat som har bidratt godt på strukturbildet. En fyldig vin med god fasthet og ryggrad. Fruktig, ren og frisk i stilen.

Dette er to ypperlige Pinot Noir viner som passer godt til svin, pastaretter med kjøttsaus, kylling eller fiskeretter med litt trøkk i tilbehøret, eller rett og slett peiskos på kjølige dager med noe snacks attått, som eksempelvis en mann med tilsvarende egenskaper som vinen. Kanonkjøp!!

Torsk og rakfisk på julaften står jeg over:-) Da gjenstår det bare å snart ønske god jul – og husk, det er ikke nødvendig med alkohol til maten, men godt drikke til maten gjør den bedre. Men stopp i tide! Å drikke seg beruset på julaften er det samme som å ødelegge den både for deg og for dem rundt deg. Så vær en ansvarlig voksen på julaften også. Husk det:-)

……….

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her. Ha en herlig dag, dere! 🙂

.
Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram
.

Time spent with good books is never wasted. (2)

.