selective focus photography of brown labeled bottle and two clear glass champagne flutes
Art & artists News Wine

Champagne og Chili er lik sant!

Sterkt og krydret mat er ikke alltid like lett å velge drikke til, men noen gode matcher finnes det.

Det er torsdag ettermiddag, jeg har jobbet mye med cryptokunst, såkalte NFTér, og ser farger og firkanter om en annen. Det kommer til et punkt når hele kroppen skriker ut at den vil ha en endring, og jeg tenker: – hva f… vil du? Å trene er utelukket, jeg orker ikke. Skal jeg trene må det være på morgenen, men nå har jeg fått blod på tann når det gjelder NFTér, så på morgenen ble det kun en kopp kaffi kl 07.00 og deretter bar det inn i cyberverdenen hvor jeg ble værende! Under ser du The Matriark, som altså er et av mine malerier som jeg har laget nye versjoner av.

The Matriark. Bildet er beskyttet og nedlastning er ulovlig og vil bli merket.

I cyberverdenen ble jeg altså værende til kroppen skrek ut i uro, den ville altså ha noe. Men hva? Jeg tittet ut av vinduet. Det var grått og det regnet. Saken var biff. Jeg hentet ut scampi, chilli og hvitløk, fløte, olivenolje, litt tomatpurre og litt Hot Chili saus, og kokte opp litt naturris, og vipps, så hadde jeg laget meg en deilig, sterk ChiliconScampi ala frk. Hole.

Ettersom det var torsdag, og tåke og regn, åpnet jeg like godt en flaske champagne, for hvorfor ikke? Livet er for kort til å drikke dårlig vin og spare på godsakene til en passende anledning som aldri kommer. Jeg er rimelig flink til å lage en passende anledning når som helst og hvor som helst selv. Og denne dagen intet unntak. Så valget falt på Champagne Camille Savès.

Savès-familien har produsert vin i landsbyen Bouzy i Montagne de Reims siden slutten av 1800-tallet. Huset ble grunnlagt i 1894 av Eugène Savès som samme år giftet seg med en vinmarkseier i landsbyen. I dag er det Hervé Savès som driver eiendommen på i alt 10 ha vinmark.

Camille Savès Bouzy Grand Cru Brut 2016 har en anelse rosa skjær, hvilket betyr at den er produsert på røde druer, og blenden er altså 80 % pinot noir og 20 % chardonnay. Pinot noir-andelen kommer fra landsbyene Bouzy, Ambonnay og Tours-sur-Marne, alle klassifisert som grand cru, og porteføljen hos Savès får gjennomgående fem år på bunnfallet.

Dette er mao en voksen champagne som sparker godt fra seg, og nettopp derfor passer den ypperlig til min fem-stjerners ChilliconScampi rett. Vinen byr på deilige, intense dufter med preg av modne gule epler og røde bær, samt mineraler, nøtter og et fint autolysepreg. I munnen eksploderer den friske syren, men dette balanseres fint samme med notene du finner på duft.

Dette ble altså en ypperlig match en grå torsdag ettermiddag – og det er bra, for sterkt krydret mat er ikke alltid like lett å velge drikke til. Blir drikken for spinkel og lett, forsvinner den helt bak maten. Samtidig tar sterke smaker i maten knekken på fine nyanser i vinen. Vær gjerne litt som meg, ikke vær redd for å prøve deg frem – eksempelvis er et glass med champagne, prosecco eller spumante ganske så forfriskende til chiliretter, og en demi sec går eksempelvis utmerket til en curry-rett. Den eneste regelen du faktisk trenger å huske på, er at det du liker av mat og vin, som oftes går greit sammen, okke som.

Ønsker du en rosa musserende variant som er litt enklere vil jeg anbefale deg Veuve Du Vernay Ice Rosé som er produsert på de røde druene Grenache 20%, Syrah 40% og Cinsault 40%. Denne delikate herligheten har mindre syrlighet og fremstår derfor mer søtlig og nokså utviklet, med preg av modne røde epler og røde bær som bringebær, samt milde toner av kjeks og krydder. Denne vil jeg beskrive som en kosevin, for tro meg – den går rett ned! Trallalaaa!

Lykke til, Mvh Trude Helén Hole, forfatter, sommelier & kunstner

Om du ønsker informasjon om mine vinkurs, kunst eller bøker – så finner du det her.