Adventure & Travel News Wine

Glad i kraftig rødvin? Prøv en portvin!

Jepp, jeg må slå et slag for portvin, for som ung vinimportør – for sånn ca 100 år siden da jeg lærte meg opp på vin bokstavelig talt fra bunnen av – fikk jeg umiddelbart en stor forkjærlighet for portvin, og det fikk jeg selv om portvin den gang ble ansett som noe for gamle damer. Lite visste – eller vet folk at portvin faktisk er vin for ekte mannfolk som vet foran og bak på en hammer og tøffe cowboyjenter som meg som forstår verdien av hardt fysisk arbeid, et ubegripelig pågangsmot og vilje til å gjennomføre, og ikke minst stå i mot naturkrefter og det faktum at det å dyrke vin i de bratte, hete skråningene i Dourudalen er forbeholdt kun de tøffeste av de tøffe! Fikk du puste?

Underlig er det derfor at disse meget tøffe forhold kan frembringe vin så innsmigrende og fløyelsbløt, så varm og het, så kraftfull og robust, så elegant og sofistikert som det portvin faktisk er.

Portvin er ganske enkelt Sean Connery i flaske. Inge over og ingen ved siden av. Så hvorfor ikke droppe vanlig rødvin og prøve portvin i stedet?

Varm, varmere, varmest og bratt, brattere, brattest. Klimaet i Dourdalen er nokså stabilt, men sprikende i den forstand at det er usedvanlig tørt og varmt om sommeren og det motsatte om vinteren. Både fjellene og elven gjør sitt til at vinproduksjon er mulig – og ikke minst menneskets kreativitet og innsats – for i Dourodalen kommer ordtaket «der ingen skulle tru, at nokon kunne bu» virkelig til sin rett.

At det noen i det hele tatt kom på tanken å fjerne trær, stein og urvekster i de stupbratte skråningene, for så å bygge terrasser og plante druestokker – er mildt sagt forunderlig.

Romerne må jo med dette sies å ha vært uten magemål og kanskje også uten forstand – men av og til er det nettopp dette som gir fremskritt og utvikling. I  dag er det rundt 3300 vingårder – Quintas – i produksjon i den vakre dalen som deles inn i tre vinområder som er følgende; Baixo CorgoCima Corgo og helt øverst i elveløpet, Douro Superior, hvor det kan bli ekstremt varmt om sommeren.

Dourdalen i Portugal der alle portvin lages, er muliges en av verdens vakreste og underligste vinområder. Portugals vin-historie startet visstnok med fønikerne som etablerte seg syd i landet, rundt ca 600 år f. Kr., og eskalerte da romerne invaderte landet 219 f. Kr. Romerne etablerte vindyrking så langt nord som i Dourodalen, muligens verdens vakreste dal, i det minste en av dem. For her har dyrking av vin gitt den fantastiske dalen det lille ekstra i forskjønnelse.

Les også min artikkel fra da jeg var på besøk i Dourodalen for litt siden. Dourdalen – verdens vakreste dal? Ønsker du å dra til Dourdalen selv, kan du sjekke ut reiser med Vin og Matglede.

Min anbefaling i dag er følgende:

Taylor’s 10 Year Old Tawny Portvin. Taylor, Fladgate & Yeatman – eller kun Taylor’s ble grunnlagt i 1692 og har siden den gang vært i drift non stop. Taylor’s er fortsatt i privat eie og det med etterkommerne av grunnleggerne som de viktigste eiere.

Taylor’s 10 Year Old Tawny Portvin har fått ti år på fat, noe som har resultert i en perfekt moden vin med det klassiske nøttepreget en gammel tawny skal ha. Til tross for alderen finner jeg bøttevis med mørk frukt, samt litt krydder. Smidig, fyldig og rik, dog fortsatt leken i fremtoningen, men også sofistikert og akkurat passe sødmefylt. Nevnte jeg sofistikert? Vinen byr på god fruktighet også i ettersmaken som i tillegg er meget balansert, lang og elegant. Serveringstemperatur rundt 12-14°C. Vinen er drikkeklar nå, men holder seg fint og lenge også i åpnet flaske. So no worries, just enjoy it!

Rozès 20 Year Old Tawny. Om du vil litt opp i alder kan du prøve Rozès 20 Year Old Tawny som jeg importerte selv en gang i tiden. For dette er en meget elegant og kompleks vin med et fint utviklet preg av tørket frukt, krydder og antydning til urter, og i tillegg finner vi noe karamell som ofte kommer med alderen, samt lær, stall og hest. En raus, men tydelig vin som byr på lang og delikat ettersmak.

Flere artikler om vin finner du her.

Innlegg om litteratur og mine bøker finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

……….@………..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.