Management & Health News

Regjeringen ødelegger Norge og bør stå til rette for naturødeleggelser

I dag velger jeg å publisere nok et innlegg fra Eivind Salen, leder i Motvind Norge, som har publisert følgende innlegg i Facebookgruppen Nei til naturødeleggende vindkraft i Norge. Les og del.

Tellenes, 2020 – Litt om pengene. Bildet over viser 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 av 50 turbiner på Tellenes, Sokndal. Kommunen får noe sånt som 7,2 millioner kroner for å ha disse enorme naturområdene ødelagt tiårene fremover, og måtte leve med miljøgiftene som sprer seg i terrenget og risikere å sitte med for alltid om ikke utbygger tar regningen – beregnet til 1 million kroner per turbin – om å rydde opp.

Det er krangel om disse pengene, eier BlackRock mener beregningen av valutakursen er feil, og vil gjerne betale noen hundretusen mindre i månedelig avgift.Toppleder i BlackRock heter Larry Fink, og drar inn 250 millioner kroner i året.

Det må kanskje være såpass, når amerikanske BlackRock er verdens største privateide fond. Verdien er syv tusen milliarder dollar. Det er ikke så enormt mange land i verden som forvalter sånne verdier. Litt uventet at staten Norge skal åpne landets vakre naturarealer for dem, som på bildet, og kaste penger etter dem på kjøpet.

Området i Tellenes er pantsatt for € 500 000 000, eller temmelig nøyaktig 5 milliarder norske kroner. Tjener du en hundrelapp i minuttet, og jobber døgnet rundt i 95 år, så er du der nesten. Det er store penger. Litt pussig at den norske stat lar BlackRock overta naturarealene våre, og pantsette dem for slike summer.

Visste for eksempel Sokndal kommune at anlegget ville bli pantsatt for denne summen, når de gikk med på latterlige 7 millioner kroner for å gi fra seg naturområdene som var så verdifulle når de stod urørt?

Gigantiske BlackRock gir 50 000 kroner i året, til et fond, for lokale lag og foreninger. Det er store penger for vanlige fond og dugnadsbaserte idrettslag, men BlackRock kan altså gi bort denne summen i hundre tusen år for å komme opp i beløpet området er pantsatt for. Det er som sagt, store penger. Og BlackRock, Tellenes, det er dem TV2 har avslørt kanaliserte overskuddet til skatteparadis, og dermed ikke betalte en krone i skatt til den norske stat.

Hvorfor tillater den norske stat dette systemet? Kan dere svare på det, ærede statsråder og ansvarlige direktører, Tina Bru og Kjetil Lund? Energimyndighetene – med ridder av vindkrigarkorset med sverd og diamant – holdt fordelene større enn ulempene ved å gi konsesjon. Det var statlig arealplan, mener jeg å vite, for å få fortgang i arbeidet med veiene, og ikke få kommunen blandet inn. Det kunne jo være at kommunen brydde seg.

Dere ser den ene fyllingen på bildet over, midt gjennom et vassdrag. Er det et plastrør, der nede i fyllingen som vel måler 70 meter? Det er økologiske systemer som varierte med naturens gang; vår, sommer, høst og vinter, tørre og fuktige og søkkvåte tider, nå redusert til et – plastrør.

Hva skjer om plastrøret bryter sammen? Fordelene er uansett større enn ulempene, for utbygger og eier, som tjener vanvittige penger på bekostning av det norske fellesskapet og uten ubehagelige spørsmål fra den norske stat.

Tvert i mot er det vi som kjemper mot disse naturødeleggelsene og kjemper for landet vårt, som vi kjente det og elsket det, det er vi som blir snakket stygt om av våre egne regjeringsmedlemmer og andre sentrale politikere og tillitsvalgte.

Det er Zephyr som eide konsesjonen tidligere, og som solgte den til BlackRock. Først var det Norsk Vind, det grådige selskapet som har ødelagt Rogalandsheiene og gjort noen ytterst få eiere til hundremillionærer, hvis det er et ord, på fellesskapets regning. Bare for anlegget på HøgJæren fikk de 511 millioner kroner i støtte fra Enova. Hvorfor kaster den norske stat fellesskapets penger etter sånne rikinger?

Zephyr er et kommunalt eid selskap. Det er kommuner i tidligere Østfold, som her tjener penger på å spekulere i arealene i Sokndal. De kjøper dem billigere enn de selger dem. Når ble dette en del av kommunal virksomhet?

Ikke snakk her om behovet for strøm. Det er pisspreik. Energimyndighetene er avkledd, og oppfører seg som de ennå har klær på. Det er flaut å se på dem, pinlig å høre. Norge eksporterte 20 TWh kraft i fjor, hele vindkraftproduksjonen, og mer til, det dobbelte av den samlede vinkdraftkonsesjonen, faktisk. Så hvorfor dette hastverket, om det ikke var for pengene? Kombinasjonen Zephyr og BlackRock gjelder også for Guleslettene. Det er Sognefjorden, dere, jeg husker da jeg kjørte forbi der, og så anlegget for første gang.

– Dette er forbrytelse mot menneskeheten, var ordene som falt meg i hodet. Og de kom ikke frivillig, det var ikke en del av en tankeprosess. Det var BANG inn. Så vakre naturområder. Så ødelagt. I forbindelse med dette anlegget, ble det bygget en egen nettlinje, ens ærende for å koble strømmen fra de vanvittige turbinene til strømnettet, sånn at man i alle fall kan late som om dette er nyttig. Men strømmen trengs ikke, det er overskuddsstrøm vi peiser inn i det europeiske nettet, eller nå i panikk strever med å kvitte oss med (ikke vi, det norske fellesskapet, men staten, som liksom skal være ansvarlig, og dermed vil sende den ut på sokkelen, eller inn i batterifabrikker, produsere kryptovaluta, hva som helst, bare det sluker enorme mengder kraft sånn at det ser meningsfullt ut for folk ikke i stand til å tenke to tanker etter hverandre.

For dette er svindel satt i system. Utgiftene til den ekstra linjen betaler vi, det norske fellesskapet, det lokale kraftselskapet, gjennom nettleien. Det interkommunale selskapet Zephyr, som fikk konsesjonen, tar bare inntektene. Verdens største fond, BlackRock, får i tillegg til alle utgifter dekket og subsidier gjennom grønne sertifikat, også lov til å selge strømmen til Alcoa på fast kontrakt, med underskuddsgaranti fra det statlige garantiinstituttet for eksportkreditt, GIEK, på 700 millioner kroner. Det er pantsatt for 295 000 000 euro, cirka 3 milliarder kroner.

Mindre enn Tellenes, selvsagt, men hvis du jobber for 340 kroner timen er du der nesten om du jobber i tusen år, døgnet rundt. Det er store penger, når det er milliarder.

Så hvorfor gir Norge bort alt dette gratis? Og hvorfor svarer ingen på disse helt opplagte spørsmålene?

Det er på Guleslettene drikkevannet er truet, vet dere, og Kinn kommune må betale noen millioner for å sikre en reservekilde. Tro ikke den norske stat rører vindkraftselskapene, og deres profitt, Zephyr og kommunene i tidligere Østfold, og BlackRock med superrike Larry Fink, de skal bare ha inntektene, ingenting av utgiftene.

Og her er det noen dypere spørsmål, større spørsmål, som jeg hadde hatt lyst til å spørre med knyttneven, om det hadde vært mulig. Over hele landet, hele Europa, hele verden, blir vanlige mennesker nå pålagt og oppfordret til hvordan i all verden vi kan spare noe, kutte noe, sånn at vi kan gjøre noe for klodens klima og planetens velvære.

Hvorfor blir det samme problemet lagt frem på følgende måte til de superrike: Hvordan kan dere tjene penger på dette?

Dere ser forskjellen. Ser sinnet. Ser uretten. Meld dere inn i Motvind Norge, Motvind.org. Verv et medlem. Spør en avskalling. Hvorfor gjør dere en av vår tids største kriser til en PENGEMASKIN for de rikeste av de rike? Og med så gigantiske skader for resten av oss. Se bildet over. Eivind Salen.

✊

………@……….

Artikler om vin finner du her.

Innlegg om litteratur og mine bøker finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

……….@………..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.