Adventure & Travel News

Bortistu Gjestegard – der veien tar slutt, og alt begynner

Ingen fjell i Sør-Norge er som Rondane, Jotunheimen og Dovre, for i disse tre majestetiske fjell-massivene finner du topper som bokstavelig talt trollbinder deg, samt langstrakte fjellformasjoner som innbyr til vandring, for ikke å snakke om reinsdyr, moskus, troll og slike som Mette og jeg. Ja, vi har nylig vært på en liten roadtrip til fjellheimen, første stopp var Rondablikk Høyfjellshotell, deretter gikk turen via Trollveggen og Trollkyrja videre til Bud og Atlanterhavsveien – og på returen dro vi innom vakre Bortistu Gjestegard – der veien tar slutt, og alt begynner. #Sponsetopphold 😍

Mette og jeg ble nok litt forelsket, for Bortistu Gjestegard er rett og slett unikt, vakkert og fantastisk – og i tillegg tilbyr gjestegården Norgeshistorie og norsk matkultur på sitt beste! Før i tiden var det stort sett sauene som regjerte i området, og ute på jordene stod hersjer på rad og rekke og vitnet om hardt arbeid og norsk gårdskultur. Men i 2000 ble det lagt planer om å videreutvikle gjestegarden, og blant annet kom idéen om å bygge om det tomme fjøset til kurs- og selskapslokale. Som sagt så gjort. Fjøset stod ferdig ombygd våren 2005, og det samme gjorde det hyggelige overnattingsbygget Nystoggo.

Det mest unike med Bortistu Gjestegard er nok den rike historien, hvordan familiene i generasjoner har livnært seg, både gjennom jordbruk, skogbruk og ulike attåtnæringer som eksempelvis turisme. Du bør derfor ta turen innom Gardshistorisk utstilling som du finner på tunet, for her vandrer du rett inn i gårdens unike historie med et spennende fotogalleri som viser hverdagslivet på fjellgarden tidlig på 1900-tallet og gjenstander fra en svunnen tid, og vertskapet stiller selvsagt som guide og loser deg gjennom tid og sted.

Vår kjekke vert Hans Edvard Thyve tok vel i mot oss og guidet oss gjennom hele Bortistu Gjestegard med gode, spennende og ikke minst morsomme historier fra fordums tid. Det første huset ble bygget i 1648 og den første turisme kom til den idylliske fjellgården allerede i 1887. I dette tidsrommet igangsatte Trondheim Turistforening etablering av rutenettet i Trollheimen og selveste Kristoffer Haugen i Bortistu var med og vardet stiene. Som en av landets siste profesjonelle jegere tilbragte Haugen særdeles mye tid i fjellet og hadde med det selvsagt vært ute en del vinternetter – også når naturen viste seg fra sitt verste. Men Haugen stod dem gjennom og kom alltid hjem til sin kjære hustru som styrte garden med stødig hånd.

Dagens Bortistu er en levende fjellgard med kulturvern, gårdsdrift (uten dyr) og reiseliv. Restaurering har foregått gjennom hele 1900 tallet, så Bortistu fremstår nå som en ærverdig, raus og sjarmerende gjestegard for sine besøkende. Her finner du inspirasjon og hvile om du trenger det, samt tid og rom for ettertanke om det står øverst på ønskelisten. Ønsker du natur, aktiviteter og opplevelser finner du gode tips her.

Norsk mattradisjon på sitt absolutt beste! På Bortistu Gjestegard kan du lage mat selv om du vil, men er du skikkelig sulten og vil ha noe skikkelig godt, serveres det vanligvis 2 eller 3-retters middag mellom klokken 17 og 20, hvilket er en opplevelse i seg selv, for her overlates ingenting til tilfeldighetene. Så sett av tid og unn deg en herlig middag i sauefjøset, for her setter ettersmaken i lenge. Mette og jeg var så heldig å få servert Bortistu gårdsspesialitet som er Bassturøkt lammelår – og mørere lam enn dette har jeg knapt spist før. Det er ikke ofte en bergenser som meg mister mål og mæle, men denne sauen klarte det kunststykke å trollbinde meg fullstendig.

Bortistu Gjestegard er et lite eventyr i seg selv, et eventyr som passer for absolutt alle; både store og små, gamle og unge, samt single mennesker og forelskete par. Selv fremhever vertskapet norsk kultur på sitt beste, vakker og allsidig natur, spennende historier og fantastiske mattradisjoner – men det viktigste er ennå ikke sagt, for det er nemlig vertskapet. Det er i møte med mennesker en finner virkelig inspirasjon og glede, og Hans Edvard Thyve satte med det spissen på vårt fantastiske opphold i Bortistu Gjestegard.

Tusen takk – vi kommer gjerne tilbake til der veien tar slutt og alt begynner!

Bortistu Gjestegard.

Les om Bud, Atlanterhavsveien, Trollkyrja og Rondablikk høyfjellshotell her.

…….

Om denne bloggen; bloggens eier heter Trude Helén Hole. Hole er kjent som Norges mest hardtslående blogger i følge Nettavisen og blant annet Norges beste jenteforfatter i følge Dagsavisen. Mer om hennes forfatterskap og bøker finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

 TRUDE HELÉN HOLE

Til Holes forfatterside og tilbakemeldinger fra media – klikk her

Gratis vinkompendium og online vinkurs – klikk her

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Holes bøker – Holes TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.