News Wine

52 år med Periquita i Norge – og vi vil ha mer!

I 2019 har det svært hyggelige, familiedrevne vinhuset levert vin til Norge i 52 år – det er rimelig lenge! Og når jeg tenker meg om, ja, det hender at jeg gjør nettopp det – tenker litt, så er det faktisk syv år siden jeg laget Norges første vinprogram om vin. Og i den anledning valgte jeg å besøke Periquita i Portugal, for en mer sjarmerende vinfamilie skal en lete lenge etter. Programmene finner du her. Og vet du? I dag er jeg på vei til Portugal igjen, denne gangen med en gjeng glade vinentustiaster – les mer her.

Skjermbilde 2019-05-01 kl. 10.39.58

For mange er Periquita selve referansen på portugisisk vin, og man kan trygt si at den er en suksesshistorie uten sidestykke. Dette er vin nordmenn har et helt spesielt forhold til. Bare i Norge selger den fortsatt over 200 000 liter året, og siden 1967 har nordmenn drukket mange millioner liter Periquita. Det betyr at de aller fleste av oss vinelskende nordboere på et eller annet tidspunkt har latt denne fruktige og bløte rødvinen leke med ganen.

Stor suksess – ikke bare i Norge. Men det er ikke bare her i landet Periquita har satt spor, for dette er et av Portugals eldste og mestselgende rødvinsmerker og hele 85 prosent av den årlige produksjonen på drøyt fire millioner liter går til eksport. Det er ganske mye og er et direkte resultat av kvalitetene de leverer.

Periquitas historie går helt tilbake til begynnelsen av 1820-tallet da selskapets grunnlegger José Maria da Fonseca kjøpte flere eiendommer i Lisboa-området. En av vingårdene som ble kjøpt i 1846, var Cova da Periquita, derav navnet på vinen. Det var på denne eiendommen José Maria da Fonseca plantet de første castelão-vinstokkene.

Fonseca etablerte varemerket Periquita så tidlig som i 1850, og i dag vet man at dette er det eldste registrerte portugisiske varemerket for bordvin. Det er usikkert nøyaktig når den første årgangen var klar, men allerede før 1850 laget Fonseca en fyldig rødvin med intens farge ved navn Periquita. Vinen ble raskt berømt for sin lagringsdyktighet, eller ”sea legs” som det heter på engelsk, fordi den tålte frakt. Gjennom årene er vinen blitt populær både på hjemmemarkedet, i Brasil, Storbritannia, USA, Canada og Skandinavia – og innen 1870 var Periquita blitt en meget veletablert merkevare – en ny epoke i Fonsecas vinhandel var i gang.

Første man ut på flaske! Periquita var også en av de første vinene som ble solgt ferdig tappet på flaske. Dette skulle forhindre misbruk av merket, og dermed også gi selskapet bedre omdømme. Fonseca skjønte raskt at selv om kvaliteten på vinen var det viktigste, måtte det også investeres i produktets image og markedsføring for at vinen skulle få et personlig og lett gjenkjennelig uttrykk. Etiketten ble tegnet av en kunstner i Paris, flaskene ble produsert i England og Frankrike, og korkene kom fra Catalonia i Spania.

Men ifølge selskapet var det først og fremst kvaliteten som gjorde den til en hit på hjemmemarkedet, og kvaliteten kan jeg signere på!

I dag selges Periquita i over 30 land verden over, og gjennom sin 167-årige historie står Periquita uten sidestykke i portugisisk vinhistorie. Vinen oppnår stadig høy anerkjennelse i internasjonal presse. Blant annet fra den velkjente vinguruen Robert Parker, som sammenligner Periquita med en delikat, myk og krydret burgunder. I dag er dette ansett som klassisk, men moderne portugisisk vin som passer til de fleste kjøttretter. Prøv den gjerne til lam eller torsk, eller Bacalao om du ønsker en uforglemmelig mat- og vinopplevelse.

GraTis kompendium om vin

I den røde Periquita-vinen er andelen castelâodruer 50-60 prosent. Denne druen gir varme aromaer med preg av frukt og skogsbær. Castelâo ble forøvrig introdusert i Azeitão-området av Jose Maria da Fonseca. I tillegg blandes det inn variabel prosent Trincadeira og Aragonez i Periquita Original, samt Touriga National, Touriga Franca i Periquita Reserva. Vinene finner du på polet i denne linken.

Flere artikler om vin finner du her.

PS! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg.Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid!

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.