News Wine

Bobler til enhver anledning, også en regntung tirsdag

Vet du hva du skal ha i glasset når du klinger inn det nye året, eller til 17 mai, eller for den saks skyld en tirsdag ettermiddag når regner siler grått nedover ruten? Det er nemlig ikke slik at bobler er forbeholdt høytider. Bobler gjør noe med oss, vi blir glade – og skal vi absolutt knytte bobler til noe høytidelig, så må det jo bli å feire livet, at vi faktisk lever – og det kan vi jo egentlig gjøre hver eneste dag, eller hur? Her er et par tips til deg;

Franske bobler; Champagne er kongen av bobler og produseres utelukkende i Champagne i Frankrike. Alt annet kalles musserende, ikke Champagne. Marcel Pierre Champagne Brut frister med en delikat gylden farge. På aroma finner vi et fint preg av eple, sitrus og antydning til kjeks og gjærbakst. Det friske eplepreget finner vi igjen på smak, samt innslag av sitrus og mineraler. Middels fyldig med fin og god ettersmak. Ypperlig som aperitiff og til sjømat. Dette er et godt kjøp til en fin pris. Druer; 10% Chardonnay, 60% Pinot Noir og 30% Pinot Meunier 30%.

En annen fransk boblevariant er “Crémant” som direkte oversatt betyr “kremet”, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant er et meget godt og smidig alternativ til Champagne.

Gustave Lorentz Crémant Brut er fremstilt ved bruk av méthode traditionnelle, og er et resultat av lange tradisjoner og godt, gammelt håndverk. Vinen er en blend av tre druetyper: Chardonnay som gir friskhet og fruktighet, Pinot Noir som gir lengde og smak av mørke bær, og Pinot Blanc som tilfører eleganse. På duft finner vi aromaer av eple, sitrus og et hint av kjeks og gjærbakst. Forfriskende syrlighet og mineralske toner, med god balanse og ren avslutning.

Vil du lære om vin i egen stue? Klikk her.

TV serien på Druen ser du her.

I Spania finner vi Hola Cava Extra Brut Noe. Vinen har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon på temperaturkontrollerte ståltanker, deretter en annengangsgjæring på flaske etterfulgt av 18 måneders lagring på bunnfall. Vinen frister med hvit frukt, grønne epler, sitrus, toast og mandler på duft, og oppleves frisk og fruktig i munnen. Tørr finish. Dette er en moderne Cava med ekstra lite sukker som kombinerer det beste fra to verdener. Druer; Xarel·lo 60%, Macabeo 30%, Parellada 10%.

Vil du på vinreiser? Klikk her.

rose_rgb_entrega.jpg

Anna de Codorníu Blanc de Blancs Reserva Brut er en av mine favoritter når det gjelder Cava, for i denne finner du en sjelden eleganse. Dufter noe fersken og blomster. Er frisk, men samtidig lett sødmefull på smak i retning sitrus og epler, med en lett bløt og elegant finish. Druer; Chardonnay 70%, Parellada 15%, Xarel·lo 15%. Et meget godt kjøp!

Italienske bobler; Alta Langa fikk tildelt DOCG appellasjon i 2011. Dette er den høyeste kvaliteten du får på musserende vin fra Piemonte. Alta Langa produseres utelukkende ved bruk av den tradisjonelle metoden, og kan komme fra 146 ulike kommuner i Piemonte. Her ligger vinmarkene i bratte åskammer fra 250 – 800 meter over havet. Alta Langa er alltid en vintage, og med krav om hele 30 måneders lagring på bunnfall er produksjonskravene faktisk strengere her enn i Champagne. Druene som benyttes er Pinot Noir og Chardonnay.

Nå kan du laste ned På Druen vinkompendium gratis her.

Gancia Alta Langa 36 Mesi har som navnet tilsier tre års lagring på bunnfall. Vinen har en behagelig bouquet med preg av moden frukt og integrerte dufter av gjær. Delikate små bobler og forfriskende syre gjør vinen til en fest i seg selv. Smaken har et bredt spekter som spenner seg fra blomster, eple og sitrus – via et hint av urter og nøtter – til mineraler og kjeks i en lang, vedvarende ettersmak.

Flere artikler om vin finner du her.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin aften og en herlig dag! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)