News

Kjære Anne Kalvig, vi kan ikke forby snø fordi dine barn ikke tåler å se snø på TV – og det blir jul selv om Julenissen ikke kommer

Stavanger-professor: – Alt maset om hvit jul diskriminerer barn fra Vestlandet. Det er bare NRK og østlendinger som tror snø er det som gir barn en lykkelig jul, sier professor Anne Kalvig i et innlegg i NRK. Ja, en vil jo umiddelbart tro at dette er en tidlig eller sen april-spøk, men nei. Det er ramme alvor!

Skjermbilde 2018-12-19 kl. 08.47.04.png

Unger på vestlandet blir krenket, bekymret, såret og full i savn fordi det ikke snør! I et innlegg som utrolig nok har fått spalteplass i Dagbladet, skriver hun følgende; – På Vestlandet har me stort sett ikkje snø til jul. Det er naturleg og ikkje ei følgje av klimaendringar. I heile mitt liv har eg aldri sett den realiteten vist på NRK-kalendrar.

På vår folkerike kyst må foreldre fortella bekymra ungar at jo, det blir jul sjølv om det ikkje er snø, det er ikkje slik dei seier på barne-tv 24 døgn på rad, at ordentleg jul handlar om snø. Me har også juleglede, julestemning, juletradisjonar. Med NRK sitt narrativ, blir alle våre juleelement for annanrangs å rekna, for me har jo ikkje snøen.

Men som grunnleggande, fellesskapsdannande rammeforteljing eller motiv, har ein gått for snø. Det er heilt håplaust. Ja, nettopp håp er det snøforteljingane tar frå oss på Vestlandet – me har ikkje håp om kvit jul, men me hadde håp om ei god jul likevel? Og så seier barne-tv til ungane våre at det nok ikkje går, ordentleg jul må og skal ha snø.

Om ti-femten år er truleg det «sentrale» Austlandet snøfritt til jul. Vil då redaksjonane tenka ut kalenderkonsept der ein i 24 episodar understreker at snø er avgjerande for ekte jul? Vil ein sjå at ein påfører ungar smerte og sakn, og derfor velja andre, vesentlegare delar av jula som omdreiingspunkt? Sannsynlegvis.

Kjære Anne Kalvig, vi kan ikke forby snø fordi dine barn ikke tåler å se snø på TV – og det blir jul selv om Julenissen ikke kommer.

Og ja – det blir også jul, selv om fortellingen om Askepott, Mikke Mus, Donald Duck, Harry Potter, Grevinnen og Hovmesteren, Blåfjellnissene og Skomakergata er underholdende julefortellinger – og ikke på ekte. Dette faktum forstår de fleste barn etterhvert.

Det blir også jul i land med flere palmer enn grantrær, og hvor gradestokken viser flere plussgrader enn minusgrader i desember. Det blir også jul, selv om du har ribbe og ikke pinnekjøtt på bordet. Ja, det blir til og med jul selv om du ikke finner mandelen i grøten.

Barn forstår utmerket godt at noen steder snør det, andre steder skinner solen, og at julefortellinger på TV er nettopp det. Hele innlegget ditt er således preget av rare vrangforestillinger som ikke er representative for hverken barn og folk generelt på vestlandet og nord i landet, for den saks skyld.

sleigh-ride-549727_1280

Desember er og forblir en vintermåned. Snø blir for de fleste normalt oppegående mennesker inkludert barn, forbundet med vinter. Jul og nyttår blir med det naturligvis også forbundet med snø, dette også av barn i snøfattige områder på vestlandet. Dette vet jeg godt selv, for jeg født og oppvokst i Bergen!

Jeg kjenner ingen bergensere som har tatt varig skade fordi vi så Askepott og prinsen kaste snøball på hverandre. Ikke følte vi oss spesielt diskriminert, bekymret, krenket og såret heller når vi så på Jul i Skomakergata – tvert om var det både vakkert og hyggelig å se snø på TV.

Og vi barna i den snøfrie byen visste det ville bli jul selv uten snø!

De fleste, inklusive barn – tåler nemlig å se filmer og serier, og lese bøker med andre klimatiske forhold – selv når det er jul. De fleste, inklusive barn – syntes faktisk det er hyggelig med snø, selv om det bare er i tv serier og i julekalendere, fordi snø er eventyrlig, romantisk, vakkert og fint – og fortsatt en naturlig del av vinteren i deler av Norge, enn så lenge. Om den forsvinner helt, desto større grunn til å beholde den på TV!

Om dine barn ikke tåler å se snø på TV, er dette mao noe du må ta opp internt, for dette “problemet” tror jeg neppe når lenger enn til din egen husvegg. 

Hva med Julenissen og Coca Cola? Jeg er altså trygg på at de fleste i Norge vil konkludere med at snø eller ei i julefortellinger ikke er et veldig stort problem, men om du fortsatt mener det – bør du i så fall trekke den litt lenger enn til NRK og julekalenderen. For du mener da ikke eksempelvis at Julenissen, som til orientering ikke er på ekte, som liksom bor på Nordpolen, som også er dekket av snø – skal flytte til Sahara for at dine barn skal slippe å føle seg krenket, såret og full i bekymring og savn?

Og hva med Coca Cola? Da må jo de spille inn en rekke nye reklamefilmer med sand eller gressplen i stedet for snø. Det går jo ikke. I så fall må du fortelle dem det.

Å kreve sensur av snø i julekalendere, fordi dine barn ikke tåler det – må være tidenes tåpeligste krav. Ja, det er så dumt at det er like tåpelig å komme med et motsvar. Men du fikk det nå allikevel, for jeg finner det litt bekymringsfullt, og det mer enn snø eller ikke snø i julefortellinger – at slikt vås kommer fra en professor ved UiS.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin juletid med eller uten snø! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)