Mitt forhold til Jo Nesbø – en vakker kjærlighetshistorie

Jo Nesbø lærte meg å elske! Øh, har dere hørt noe så teit? Jeg må jo le selv også, men enn så klisjeaktig det høre ut, så er det sant. Vel, tidligere i år gikk jeg ut og fortalte at Nesbøs siste bok Tørst, der kvinner på Tinder blir drept i sine hjem, er bygget på min idé. Dette handlingskonseptet foregår nemlig i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste humorserie. Les mer her.

Trude Helen Hole, forfatter modell og fotograf.
Trude Helen Hole, forfatter, modell og fotograf. Bilde: Se og Hør ved Morten Eik/2017.

Vel, Nesbø og jeg holdt sammen i tre årog for nye lesere;  vi diskuterte både plottet og Lotte-Marie serien, så da Nesbø kom ut med Tørst ble jeg ganske satt ut ettersom han satte meg i en kinkig situasjon i forhold til min egen bok som stod på trappene. Hadde Nesbø imøtekommet mitt ønske om dialog, hadde saken forblitt mellom oss to. Å stikke hodet i sanden er sjeldent lurt i saker som dette.

Vel, den gangen ønsket jeg å forholde meg til selve saken og ikke gå inn på mer enn nettopp det. Men ettersom jeg fortsatt får så mange spørsmål rundt forholdet vårt, har jeg nå besluttet å fortelle litt ettersom katta er ute av sekken – og da er min blogg den naturlige arenaen å gjøre det på. So here it goes – med mine ord.

jo-og-meg
Trude Helén Hole og Jo Nesbø 2015

Nesbø og jeg – en godt bevart hemmelighet. I tre år hadde vi altså et hemmelig forhold. Jo ville verne seg selv – og jeg ville ikke være «dama til Jo» eller noen andre for den saks skyld – for jeg er meg – og fokus rundt meg og mitt skal være på hva jeg produserer – ikke hvem jeg er med. Men noen fikk nyss og likte å tipse media, men henvendelser ble av nevnte grunn derfor ikke besvart, og kun få av våre nærmeste visste.

Det hele startet med et bok-møte på Kaffebrenneriet i 2010. Jeg hadde uken før spurt Nesbø om han ville bli med meg som gjest i vinprogrammet På Druen, en vinserie jeg skulle produsere. Øvrige gjester var blant annet Lars Bohinen, Adam Douglas, Ørnulf Høyer, Ingjerd Østrem Omland (Moi), Jan Vardøen, Torgrim Holte, Gaute Ormåsen, May Liss Myrvang og Tommy Fredvang. Dere finner serien her og her finner dere mine online vinkurs.

Nesbø takket nei, men visste godt hvem jeg var, skrev han – og ville gjerne møtes til en kopp kaffe for å ta en prat om bøker, og fra Kaffebrenneriet utviklet dette seg meget raskt til å bli et fantastisk forhold som varte i tre år og litt til.

Jeg så vårt forhold før vi møttes. Det som er litt spesielt i denne saken er at jeg kan se ting som hender i fremtiden, ja, du kan få tro akkurat hva du vil om den saken, det blir ikke mindre sant om du ikke tror det – men jeg får opp tydelige bilder – og jeg så også Jo og meg, et bilde som var så tydelig og sterkt at jeg holdt på å kaste opp da jeg fikk det 13 år før vi møttes! Det var i 1997, i bok-kiosken på Gardemoen med min aller første Nesbø bok i hånden.

Cover - 2016 The Story med terningerDet var ironisk nok min eksmann som ga meg boken. Vi skulle til Hellas og han hadde nettopp lest Flaggermusmannen og mente at Nesbø som jeg ikke hadde hørt om var en bra forfatter. Vel, jeg var ikke interessert i å lese om blod, gørr og faenskap. Jeg ville finne noe morsomt å lese, men tok allikevel i mot boken og da jeg så bildet av Jo Nesbø på baksiden, holdt jeg på å kaste opp, for bildet/synet jeg fikk var så utrolig sterkt.

Jeg så alt og alle følelsene; frustrasjonen, lidenskapen, sårheten, temperamentet mitt og tålmodigheten hans, nærheten, avstanden, styrken, det sterke ubrytelige båndet, sexen, kjærligheten, sorgen, fortvilelsen, latteren, gleden, lykken – jeg så alt.

Mer om dette er beskrevet i boken The Story som kom ut i 2013.

Et svært lidenskapelig, romantisk og sterkt forhold. Og det ble som jeg hadde sett. Vårt forhold var altså veldig lidenskapelig og sterkt. I starten var vi ganske like – vi speilet hverandre. Vi var forfattere begge to. Vi var begge evig single og ingen av oss var interessert i forhold. Vi digget vår frie tilværelse, de samme bøkene og de samme filmene og de samme skuespillerne.

Men Jo lærte meg å grave i meg selv – finne frem følelser jeg har skjult helt siden jeg var liten jente.

Så forholdet ble etter et års tid ganske turbulent, for følelsene jeg nå kjente ble ganske overveldende. Jeg skiftet fra sol til blest som han beskrev det så fint, både titt og ofte mens han selv forholdt seg rolig og stødig hele veien. Ja, i tre år holdt han ut med meg og mine snodige utbrudd.

Og nettopp derfor – fordi han holdt ut med meg alle de gangene jeg viste meg fra min  absolutte verste side, begynte min kjærlighet for ham og oss to som en enhet å blomstre skikkelig. Og selvsagt, at han holdt ut med meg så lenge forteller også mye om hans ståsted – det var ubrytelig.

Med tiden begynte jeg altså å kjenne på det å kunne elske og bli elsket – noe som var helt nytt for meg.

Jeg begynte med det å mislike tanken på å være «evig singel», en tanke jeg hadde vernet om et helt liv. Å leve alene fremstod ikke lenger som noe spennende, men heller som et fattig liv. Etter hvert fant jeg ut at jeg ikke lenger ville stå i forholdet slik det var – jeg ble frustrert fordi ville så veldig mye mer enn det vi var klar for den gangen.

Så jeg gjorde det slutt rundt åtte ganger. Selvsagt hendte dette når jeg følte alt uoverkommelig og raste da fra meg som en vill orkan – for jeg er jo rimelig temperamentsfull og de nye, ukjente følelsene som boblet i meg var vanskelig å håndtere. Men når støvet hadde lagt seg og jeg trodde jeg hadde ødelagt alt – stod Jo fortsatt der, stødig som en klippe – og jeg ble verdens lykkeligste jente igjen. Og slik gikk dager, uker og år! 🙂

Men den niende gangen ble det stopp, vi kom nemlig inn i en alt for dårlig og lite konstruktiv sirkel – vi lot våre to store egoer komme i veien for hverandre.

Vårt forhold bestod av våre, små herlige og hemmelige lommer. Nesbø er en meget interessant mann med mye kunnskap og det har jeg også – så diskusjonen våre fremmet selvsagt en del undring og refleksjon – og tilstedeværelsen vår var ekstremt sterk. Jeg kan faktisk ikke huske én eneste gang at vi så på mobilen når vi var med hverandre.

Og det var mye latter, mest fordi jeg er så utrolig morsom og fordi han har så dårlig humor. 🙂 Jeg sendte mange morsomme sms, mens han derimot, sendte kun én. I den stod det Natta! Og den var morsom fordi den hadde utropstegn – det piffet den liksom litt opp, og fordi den kom kl. 13.47 på dagen!

Ja, Nesbø har aldri vært spesielt rask i avtrekkeren når det gjelder SMS. 🙂

Vel, vi hadde altså vårt eget lille og herlige univers, og i den var det bare oss to. Jeg skattet både ham og tiden vår meget høyt, og det vil jeg nok alltid gjøre. Han bor fortsatt i hjertet mitt og der vil han alltid ha en plass.

Så – Jo Nesbø lærte meg altså å tro på kjærligheten – ironisk nok. Han klarte altså å åpne meg i forhold til det å ta imot kjærlighet og gi tilbake. Han lærte meg å elske – å åpne opp for følelser og det var både turbulent og vondt, vakkert og fantastisk – og ikke minst veldig romantisk!

Et år etter at vi gikk fra hverandre fikk jeg en kjæreste, og dette ble et forhold jeg ikke trengte å holde skjult for omverdenen – så det var totalt befriende og herlig. Også dette forholdet varte i tre år før det tok slutt i juni og vi gikk hver til vårt.

Om det ikke var for Nesbø hadde jeg altså fortsatt i samme spor – vært evig singel og ikke sluppet noen inn. 

Ja, er det ikke ironisk? Så alt i alt har jeg mye å takke Nesbø for – han hjalp meg videre! Og nå etter snart 1/2 år i sølibat – kjenner jeg at jeg begynner å bli klar for et nytt forhold, for en kjæreste vil jeg svært gjerne ha nå som jeg vet hvor bra det kan være – så jeg satser på at alle gode ting blir tre. Vel og merke i 2018 en gang, for jeg har det ikke travelt! 🙂

Var ikke dette en søt og romantisk historie, eller? Jeg syntes i hvert fall det. Og jeg er svært takknemlig for å ha opplevd disse flotte 3 årene med Jo, og like mye ser jeg frem til hva dette vil bringe i fremtiden! You know – personlig utvikling… Need a drink! 🙂

Vel, nå som jeg omsider har vært litt privat og personlig – så akter jeg ikke å svare på flere spørsmål rundt dette. Håper at det er ok! Tusen takk! 🙂

Klikk deg inn her for å lese om mine bøker og de gode anmeldelsene.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin og lattermild lørdag:-)

Trude Helén Hole

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen.

Join meg gjerne også på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook. 🙂

Her kan du lese mer om mine bøker og vinkurs.

Tredje bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie OGSÅ FOR MENN – kommer ut om 2 uker og du kan forhåndsbestille den her til 1/2 pris.

Skjermbilde 2017-09-25 kl. 20.47.03

Advertisements