Nesbø + Hole = sant

Nesbøs siste bok Tørst, der unge kvinner som har vært aktive på sjekkestedet Tinder blir drept i sine hjem i hovedstaden, er bygget på en idé fra forfatterkollega Trude Helén Hole, Nesbøs eks-kjæreste i følge NRK. Dette handlingskonseptet foregår nemlig i Holes serie om Lotte-Marie, der hun i tredje bok dater på Match.no, for det gjør også en morder som finner sine ofre og dreper dem i hjemmene sine på bestialsk vis.

Skjermbilde 2017-09-29 kl. 09.55.27

Selvsagt kan alle skrive om dating og drap, men det spesielle i denne saken er at Nesbø og Hole som har holdt sammen i tre år, har diskutert Holes bok mye, spesielt ettersom hun ønsket at Harry Hole skulle bidra til å oppklare mordene i den tredje Lotte-Marie boken som kommer ut høsten 2017. I 2011 syntes dette for dem begge å være en hysterisk morsom bokidé.

Forholdet mellom Nesbø og Hole er forøvrig skildret til en viss grad i The Story som kom ut i 2013, og i samme bok kan en, ja tro det eller ei – også lese om nevnte bokidé på side 57 for å være mer nøyaktig – nemlig om Holes påbegynte prosjekt om «Lotte-Marie og Match morderen».

Ja, dokumentasjon er ikke akkurat en mangelvare i denne sak som også kan bekreftes av flere av Holes venninner. Dokumentasjonen går flere år tilbake, det gjør sannheten også, og dette vet Jo Nesbø!

Utdrag.jpg

FAKENEWS. Nylig ga Nesbø ut Tørst bygget på Holes idé, og Hole ble forbannet ettersom hun ved flere anledninger etter at dette ble kjent i vinter, ba om å få en forklaring fra Nesbø som valgte å forbli tyst. Selv ikke da saken kom ut i media, ville Nesbø kommentere eller bekrefte saken.

Men nå har Nesbø etter laaaaaaaaaaaaaaaaaang betenkningstid, sånn cirka et helt år, funnet ut at bevisene er så sterke at han nå har tilbudt Hole en hundrings i erstatning og ikke minst også fordi han bruker hennes navn – også dét uten å spørre om lov!

Hole er nemlig et veldig, veldig verdifullt navn! Og så syntes Nesbø selv om han ikke vil innrømme det høyt – at Hole er litt søt, litt sånn snål og søt.

-Alle skal få, svarer Nesbø kort til Fakenews når vi spør om en kommentar, -spesielt Hole, for hun er og har alltid vært pusen min, sier Nesbø og legger på røret, så vi ringer Hole for å høre hennes kommentar.

-Jeg syntes det er hyggelig at Nesbø omsider kom med en innrømmelse. Det viser at Nesbø har integritet som forfatter og som menneske. Og så har han fine pensko. Pengene skal jeg bruke på å hjelpe andre forfattere opp og frem via forlaget mitt Feather Books Publishing. Navnet mitt kan han selvsagt få bruke gratis – alle skal få, sier Hole til FakeNews via SMS, -og Nesbø kan få så mye han vil, avslutter hun.

Ja, dette var selvsagt en dårlig aprilsnarr, såkalt FAKENEWS!

Got it? 😉

Men vi kan jo ikke være så j… seriøs hele tiden, kan vi vel? Just love to live it! 😉

IMG_6058

Her er Pus. Ække god, hun Pusen der! Men egentlig er hun veldig kosete og snill – hun liker bare ikke å bli køddet med!

Vel, at denne kommer 8. april og ikke 1. april, er fordi Nesbø nå har fått en uke på seg til å respondere også på dette innlegget, som er ganske krast, se lenger ned, – men responderer akkurat slik jeg forutså det for over en måned siden da saken kom ut i media – han forholder seg fortsatt tyst.

Eddie, Trude og Jo
Eddi Eidsvåg, Trude Helén Hole og Jo Nesbø.

Som jeg har skrevet før, så er ikke dette første gang Nesbø har hentet inspirasjon (hvilket selvsagt er hyggelig) fra ting jeg har sagt og tekster jeg har sendt ham som han har brukt i sine bøker, senest i Mere Blod, for ja, det er eksempelvis ikke slik at Nesbø interesserer seg for det alternative, om stjernetegn og elementer som ild, luft, jord og vann, og hvilket av disse som passer sammen. Overhodet ikke.

Men det gjør jeg! Og jeg har gnålt mye om eksempelvis mitt stjernetegn som er vekt og derav et luft element, og hans som er vær og derav et ild element. Det blir ingen ild uten luft! I Mere Blod, så møtes altså Jon som er ild og Lea som er luft, og Jon erkjenner nettopp dette i slutten av boken – og så blir det love, ikke sant?

Det er selvsagt svært hyggelig å være til inspirasjon for andre, og vi låner alle ideer fra hverandre – men det er ikke like hyggelig når noen tar hele bok-konseptet ditt, og deretter forholder seg tyst selv når det er så innlysende som her og en blir konfrontert med det.

Own your own shit, er et ordtak, men til det må en ha litt baller.

Å ha baller nok til å lyve i intervjuer derimot, har Nesbø sannelig nok – se lenger ned. Vel, det vi kan erfare i denne sak er at en ikke skal komme med kritikk mot Norges krimhelt – det tåler ikke Norge, det tåler ikke media, og det tåler i hvert fall ikke Nesbø. Du skal utelukkende komme med høye terningkast og rosende ord, samt hyllest og klapp for høye salgstall som til dels også skyldes et vanvittig stort salgsapparat.

Å komme med opplysninger om Norges krimhelt som kan rokke ved folks oppfatning, er fy, fy – det liker vi fint lite, ikke sant? At bildet blir skrukkete? Men tro det eller ei – vi er ALLE skrukkete. Ingen er perfekte. Tvert om. Vi alle driter på draget med jevne mellomrom. Og her er Nesbø og jeg intet unntak.

I denne saken blir jeg altså den store ulven her som sier fra, og Nesbø er fredet, han skal vi ikke kritisere – men skal jeg bry meg om det?

Selvsagt ikke! Jeg er part i saken! Når jeg går ut og forteller dette – så er det betimelig. Nå er det ikke lenge siden Nesbø utelot kreditering av opphavsmann i boken Mer Blod. I denne saken serverte han svada til eget forsvar, men som tidligere journalist vet Nesbø bedre om det å holde ord og ikke minst viktigheten av kildeopplysning og kreditering når han låner fra andre. Å holde seg for god til dette er direkte smålig.

skjermbilde-2017-02-27-kl-10-22-11

Jeg har sagt det før og sier det igjen – norsk presse har en lei tendens til å hause opp bøker, fordi de er skrevet av «etablerte og salgbare» forfattere. Og slik forblir disse forfatterne salgbare og synlige, mens andre aldri får muligheten til å selge fordi de ties i hjel av norsk presse. Og enkelte forfattere altså får ufortjent mye oppmerksomhet i media!

Så – når Nesbø nå tar andres bokprosjekter og unnlater å kreditere de som krediteres bør når han låner fra andre, og ikke kan innrømme fakta – så syntes jeg så absolutt at dette også bør frem i lyset. Ensidighet i media skaper ofte et unyansert og uriktig bilde av både saker og personer.

Les også Når media skjuler våre skatter og om nye spennene forfattere i serien Min Bok på denne bloggen.

Til SIDE3 sier Aschehoug at verken Jo Nesbø eller forlaget har noen kommentar til saken, og i samme artikkel (og på Skavland) kan en også lese og høre at Nesbø påstår han har fått hjelp av en «nyskilt venninne» som selvsagt er ukjent! Hun har vært hans forlengende arm fordi han ikke våget å opprette en profil selv.

Vel, Nesbø har jo ved mange anledninger påpekt at han lyver i intervjuer for å virke mer spennende, og mye kan tyde på at dette er tilfelle også her:

-Jeg har fortalt til dels omfattende løgnhistorier i intervjuer fordi det var et lite prinsipp for meg en stund, men så begynte jeg å se at det var en del andre intervjuobjekter som begynte å hevde at de også løy i intervjuer, og da mistet det litt av sin originalitet så jeg lyver mindre i intervjuer nå enn jeg gjorde før. Sa Nesbø til blant annet Bok365.

-Det kjedeligste er når man har blitt intervjuet så mange ganger, og alltid får de samme spørsmålene. Da lyver jeg av og til for å bli litt mer interessant. For å bli en litt mer interessant person i media. For selv om det er galt å lyve, kan man gjøre det noen ganger, så lenge det er for å gjøre historien bedre, sier Nesbø til Radiodager.no.

Vel, vi holdt sammen i tre år – Nesbø har ingen «venninner». Han er av den oppfatning i likhet med de fleste andre menn at det ikke er mulig å ha venninner. Når det er sagt – kunne han ikke funnet på noe bedre, brukt en mann for eksempel? For husk hva som står på bildet over her på side 57 i min bok utgitt i 2013 – det er min nyskilte venninne og nabo som ga meg idéen om Match.

Dette vet Nesbø, han har selvsagt lest både Sannheten om Lotte-Marie og The Story. Vi snakket mye om min «nyskilte venninne» og historiene hennes, ikke minst de bisarre historiene som står i Lotte-Marie og Matchmorderen.

Nesbø har også tidligere like tydelig som han åpenlyst lyver i intervjuer, vært like påpasselig med å informere om at han går grundig til verks i sine research – at han nå plutselig skal ha oss til å tro at han ikke «våget å lage seg en profil», faller derfor på sin egen urimelighet.

Å grave seg ned i løgner fører ofte bare en vei – nedover. 

Nesbø må gjerne fortsette å lyve i intervjuer om han tror det gjør ham til en mer spennende person, men å unnlate å si det som det er når han blir konfrontert med sannheten og dette involverer andre mennesker – er faktisk ganske skuffende.

Vel, dette må altså Nesbø nå leve med, for spørsmål om denne saken vil selvsagt tidvis dukke opp.

For å avslutte denne saken – jeg gikk ut med dette fordi jeg er altså part i saken! Nesbø tok min bok og gjorde den til sin. Han imøtekom ikke mitt ønske om en forklaring, og valgte å gjemme seg bak «ingen kommentar». Han unnlater å kreditere de som krediteres bør når han låner fra andre og kan ikke innrømme fakta – så gi meg én god grunn til å ikke si fra? Nemlig! Tenkte det nok, du ville sagt fra du også.

Og ps, jeg er ikke redd for at noen skal mislike meg av den grunn – jeg er tross alt fra Bergen. 🙂

Det eneste jeg ville ha i denne saken var kun en oppriktig innrømmelse. Det fikk jeg ikke til tross for at dette kan dokumenteres og til tross for at Nesbø vet sannheten. Dette er lite voksent, og en burde kunne forvente mer av en såpass etablert og erfaren forfatter.

Case closed.

………

Her er innlegget: Nesbø har tatt min bok og gjort den til sin.

Her er innlegget: Hva Dagbladet ville vite om Nesbø og meg.

Les også NRK; Kan vi skrive at du er Nesbøs eks kjæreste?

Her er artikkelen i SIDE3.

Mine bøker finner du her.

Vil du følge denne bloggen, trykk på FOLLOW oppe til høyre:-)

FB bokbilde

Reklamer