News

Clinton Foundation fikk 410 millioner bistand fra Norge

(Finansavisen): I juni i fjor deltok utenriksminister Børge Brende (H) på årsmøtet i veldedighetsfondet Clinton Foundation. Givergleden økte dramatisk, og i 2014 ble det donert hele 129 millioner kroner til stiftelsen, mer enn tre ganger gjennomsnittsbidraget siden 2007, skriver Finansavisen i dag.

– I tillegg er det gitt tilsagn om, men ikke utbetalt, et samlet beløp på 31 millioner kroner, altså totalt 441 millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

– Norges støtte til The Clinton Foundation er underlagt samme resultatkrav, rapporteringsforpliktelser og tildelingskriterier som øvrig norsk utviklingsbistand, legger hun til.

Hva brukes pengene til? Det meste av pengene skal angivelig ha gått til administrasjon, reiser, lønninger og bonuser, ofte til Clinton-familiens nærmeste krets, skal vi tro påstander fremsatt i amerikanske medier.

– Hvordan forholder Utenriksdepartementet seg til dette?

– Det er ikke uvanlig at Norge støtter prosjekter i regi av organisasjoner som har politisk tilknytning innenfor områder vi prioriterer, slik som global helse. Også andre land vi sammenligner oss med gjør dette, sier Lothe Salvesen til avisen. Utenriksdepartementet har ikke svart Finansavisen på hvorfor det norske bidraget ble dramatisk økt i fjor.

Kun 10 prosent til bistand? Årsrapporten for 2013 viser at fondet brukte 223 millioner dollar, skriver Finansavisen. «Mer enn 88 prosent av våre kostnader går direkte til livsendringsarbeid», skriver stiftelsen på Twitter. Dette bestrides nå av flere medier som har studert skatteregnskapet.

«I 2013 brukte Clinton Foundation kun 10 prosent av budsjettet på veldedighet», konkluderer nettavisen The Federalist. Mellom 2008 og 2012 skal angivelig kun 15 prosent av midlene ha gått til veldedighet, og hele 60 prosent av kostnadene er klassifisert som «andre utgifter», hevdes det.

……

Penger rett ut i løse luften. Dette henger bare ikke på greip, men er dessverre bare et godt eksempel på hvordan Norsk “bistand” fungerer – penger rett ut i løse luften. Første gangen jeg åpenlyst kritiserte de avsindige Clinton-donasjonene var i 2013, og fortsatt følger vi ikke opp pengebruken.

Nå må vi si stopp! Det er ikke ok at våre politikere KASTER bort pengene våre på denne måten – eller bruker våre penger til å mele sin egen kake! Kameraderi er nemlig et ord som bedre beskriver nevnte type “bistand”. Er det bare jeg som ser det, eller?

Norge bør SLUTTE med bistand inntil vi har på plass systemer og rutiner som sørger for at vi kan følge pengene gjennom hele logistikk-kjeden fra vår konto til dit pengene er ment å brukes, øre for øre!

Inntil et fornuftig oppfølgingssystem er på plass, bør pengene bli i Norge – det er nemlig nok å ta fatt i her hjemme også.

Les også En kvart milliard til USA i bistand, Har frivillige hjelpeorganisasjoner blitt store kapitalbedrifter og Arbeiderpartiet er usolidarisk og grådige.

…..

Ønsker med dette alle en super dag:-)

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

LM FB1

0 comments on “Clinton Foundation fikk 410 millioner bistand fra Norge

Leave a Reply