Management & Health News

– Hurra, hurra betyr opprinnelig «drep, drep»!

– Hurra! er selve 17. mai-ropet både blant barn og voksne, men de færreste kjenner betydningen av ordet, sier språkforsker Sylfest Lomheim til NRK. Sylfest Lomheim er norsk språkviter, oversetter og debattant.

Jeg og barna 17 mai 2015

Jeg og to av trollene. Måtte jo til pers, så jeg gikk fem smilende runder rundt skolen, og en gang litt sånn baklengs. Holdt ut over to timer. Må si meg rimelig fornøyd med det. 

På mange språk roper jublende mennesker «hurra». Ifølge Lomheim er opphavet til hurra-ropet som i dag brukes i flere nordiske og europeiske land noe usikkert.

– Men det som er sikkert, er at vi har ordet fra tysk og engelsk. Det som er karakteristisk er vi legger trykket på andre staving, på a-en. Det mest sannsynlige er at ordet kommer fra russisk, og til russisk fra tatarisk og persisk, hvor ropet «urà» betød «drep!». Det ble med andre ord brukt i kamp, sier Lomheim til NRK.

– «Hurra» har vandret fra krigsrop i øst til jubelrop på vår fredelige nasjonaldag. Det er ganske fantastisk og et godt eksempel på hva ordvandring og ordendring kan føre til, mener Lomheim, og jeg er helt enig. Resten av artikkelen leser du her på NRK.

Av og til er ignorance your best friend, etter min mening. Enkelte ting vil du ikke vite. Denne kunnskapen er ganske interessant, samtidig som den er litt bisarr, “drep, drep, drep!”

Vel, nå er det jo ett år til neste gang det skal ropes, så kanskje vi allerede har glemt det til da – forøvrig sitter nok ordet “hurra” så langt inne i beinmargen vår at “vår” betydning av ordet ikke kan la seg rokke ved.

Håper alle hadde en fin feiring – det hadde jeg også. Jeg sov for det meste:-)

Trude Helén Hole.

Les gjerne innlegget Den nye terroren, som også omhandler 17 mai, og følg meg gjerne på sosiale medier her 🙂 Ha en fin dag!

……….

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 7

0 comments on “– Hurra, hurra betyr opprinnelig «drep, drep»!

Leave a Reply