Adventure & Travel News Wine

Vin til fårikål

herd of sheep on focus photography

Slik velger du vin til fårikål. Ingen ting er som mammas kjøttkaker eller fårikål, og det er sikkert ikke bare jeg som mener det. Og de av oss som husker noen år tilbake, husker sikkert at vi spiste fårikål oftere før i tiden enn nå. Ni-timens radiolyttere stemte eksempelvis frem fårikålen som Norges nasjonalrett i 1972, og holdt stand også i 2014 da det ble avholdt en ny avstemming. Fortsatt er fårikål folkets favoritt.

Norsk “by-mat” fra Danmark?

I Norge høster vi kål og slakter sau og lam om høsten. Men det sies av retten fårikal egentlig kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterkt påvirket av dansk. En av de første referansene til fårikål finner vi i kokeboken «Fulstændig norsk kokebok» skrevet av Karen Dorothea Bang. Oppskriften «Nedlagt gaas i hvidkaal» er ganske enkelt gås i kål. Den danske retten er også nevnt i «Lærebog for Husholdningen» av Hanna Winsnes fra 1845.

Ettersom det var svært lite gås i Norge ble det naturlig å bytte gås med fårekjøtt, og vipps, så fikk vi en helt ny nasjonalrett fra Danmark.

photo of wine bottle near grapes
Har du hørt om Oransjevin? Prøv den gjerne til fårikål.

Men før jeg kommer med vintips er det jo greit å servere en enkelt oppskrift på god fårikal, og min egen hemmelige oppskrift får du her. Dette trenger du:

1,5 kg kjøtt (husk at det sitter mye smak i fettet)
1,5 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
Vann

Slik gjør du det: Kålen deles i biter ca like store som kjøttstykkene. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte med salt og pepper mellom lagene. Hell på vann – jeg liker som med pinnekjøttet å ha på vann til det nesten dekker alt og la det koke opp. La herligheten trekke til kjøttet er mørt, dvs ca 2,5 timer. Ta deg gjerne en tur ut i frisk luft i mellomtiden, for da smaker hele måltidet bedre.

Fra hvermansen til Instagram

Fårikål er egentlig hverdagsmat, men denne norske, deilige og svært enkle retten har i løpet av de siste tiårene blitt noe mer høytidelig, noe som serveres kun én gang i året som med juleribben. Og da skal alle ta bilde og legge det ut på Intagram. Hvorfor det har blitt slik, vet jeg ikke. Men nå er det nå en gang slik og da blir det selvsagt også litt mer styr for hvermannsen å finne passende drikkefølge til fårikålen, for alt må jo være perfekt må vite! Så her skal du få mine tips til drikke.

Øl er en bankers, men ettersom fårkikål er kjøtt vil noen kanskje velge rødvin, men rødvin kan i denne sammenhengen bli litt vanskelig, for kokt kjøtt og kål er lite fan av tanniner/garvesyrer. Om du vil ha rødvin, velg da en fruktig rødvin uten alt for mye tanniner, eksempelvis en Barbera fra Piemonte eller en Beaujolais. En moden og fruktig Pinot Noir kan også fungere fint.

Hvitt er derimto mitt stalltips. En moden burgunder, eller en rioja som har fått noen år på baken blender godt sammen med den møre kjøttsmaken og kålen. Men du kan også gå for litt fruktigere hvitviner, som eksempelvis en spenstig Sauvignon Blanc eller en fresh Riesling. Prøv gjerne viner laget av den spanske druen Albariño og portugisiske Alvarinho, for begge disse er flotte ambassadører for hver sine vinproduserende land og passende følgesvenner til fårikål.

Er du i partymood velger du en moden champagne som har fått litt ekstra tid på bunnfallet. Gode viner produsert på østerrikske Grüner Veltliner er også en fin match til fårikål. Det viktigste er å velge en hvitvin med litt tyngde og konsentrasjon, og nok syre til å matche både kål og det nokså fete kjøttet.

Helt til slutt skal jeg dele mitt aller beste vin- og mattips med deg; – liker du maten og liker du drikken blir det garantert en god match, okke som!

Don´t be a wine snob – be a wine lover! 

På Druen – Norges første og mest populære digitale vinkurs! Vinkurs i hele landet – se når som helst – hvor som helst – og med hvem som helst! Lær om vin i egen stue når du har tid og lyst med forfatter og sommelier Trude Helén Hole. Enklere og smartere blir det faktisk ikke. Hole har arbeidet med vin i 25 år, hvorav 6 år med vinimport og 19 år som vinskribent for forskjellige medier.

Hun er i tillegg en erfaren kurs- og foredragsholder, og produserte Norges første TV serie om vin, samt Norges første digitale vinkurs. Ved kjøp får du også tilsendt På Druen, et lettfattelig og rikt illustrerte vinkompendium.

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs