group of women running on green grass field
Management & Health News

Trening eller medisiner mot psykisk uhelse?

La oss komme oss ut i frisk luft og bevege oss - det er nemlig den beste medisin mot det meste!

Svaret er gitt, dette handler om sunn fornuft – og de fleste vet meget godt at fysisk aktivitet gir god psykisk helse, og omvendt. I gamle dager, og da snakker jeg om virkelige gamle dager, sånn ca rundt antikkens tider, ble fysisk aktivitet pålagt fra legene. Dette var også en praksis eller en type “medisin” som ble anbefalt av legene til langt opp på tidlig 1900 tallet.

Nå kan det jo hende at denne viten (sunn fornuft) har forsvunnet litt de siste tiårene, for alt skal ha en diagnose og behandles med medisin slik at noen kan gjøre business av folks helse og uhelse, hvilket ikke er så veldig vanskelig – for det kan virke som om sunn fornuft er noe av det vi bruker minst av om dagen. Alt skal forskes på, og i nevnte tema er konklusjonen altså klar;

En ny studie viser faktisk at trening er mer effektiv enn medisiner for å håndtere depresjon og angst.

Er ikke det fint? En studie publisert i British Journal of Sports Medicine1 har gjort en gjennomgang av tidligere studier som har sett på hvor effektiv trening er for psykisk helse. 

Resultatene viser at fysisk aktivitet er svært gunstig for å forbedre symptomer på depresjon og angst og mentalt ubehag. Og ikke nok med det – resultatene viser faktisk at fysisk aktivitet er mer effektivt enn medisiner for å håndtere depresjon.

Spesielt viste gjennomgangen at treningsperioden i studien som var 12 uker eller kortere, var mest effektiv for å redusere de psykiske symptomene, og det er når aktiviteten har høy intensitet, at resultatene blir best. 

Trening bør prioriteres

Det er forskere fra University of South Australia som står bak den omfattende gjennomgangen av tidligere studier. En av forskerne, Ben Singh, sier at fysisk aktivitet må prioriteres for bedre å håndtere de økende tilfellene av psykisk uhelse.

– Fysisk aktivitet er kjent for å bidra til å bedre den psykiske helsen. Til tross for dette er ikke fysisk aktivitet allment anerkjent som førstevalg i behandlingen, sier Singh.

Alle monner drar

I nyhetsmeldingen fra universitetet, oppsummerer forskerne studien slik: 

  • Fysisk aktivitet kan redusere symptomer på depresjon og angst betydelig i alle grupper, og noen grupper viser større tegn på forbedring enn andre.
  • Trening med høyere intensitet gir de største forbedringene på depresjon og angst, mens trening med lang varighet hadde mindre effekt.
  • Alle typer fysisk aktivitet og trening var gunstig: aerob trening som å gå, styrketrening, pilates og yoga.
  • Det er ikke mye trening som skal til for å gi en positiv endring i mental helse.
  • Resultatene understreker at fysisk aktivitet er en svært viktig tilnærming for å håndtere depresjon og angst.

Vel, dette faktum vet jo de fleste av oss fra før av. Og med den konklusjonen vil jeg tenke følgende ettersom jeg faktisk bruker sunn fornuft; de fleste medisiner har bivirkninger, og de fleste bivirkninger er faktisk uheldig. Det er derfor de kalles bi-virkning, og bivirkningene er uheldig for oss både fysisk og psykisk.

Så da kan en jo, vel og merke om en bruker sunn fornuft, velge å bruke frisk luft, trening og natur som “medisin” hvor den eneste bivirkningen er bedre helse og et lykkeligere liv – eller medisin med bivirkninger som sannsynligvis er skadelig for deg eller virker mot sin hensikt. Så, hva velger du? La oss komme oss ut i frisk luft og bevege oss. 🙂

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me up at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or Facebook, or see my art or buy my books or wine courses – please do so. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs