a woman sprinkling champagne in the air
Guest Authors News Wine

Ukens Vintips: Bobler i siste liten til 17. mai!

Dagens gjesteskribent i anledning 17 mai er min tidligere kollega,  Nicolas Mahé de Berdouaré, vinhandler og i likhet med meg en ihuga vinentusiast!

Dagens gjesteskribent i anledning 17 mai er min tidligere kollega,  Nicolas Mahé de Berdouaré, vinhandler og i likhet med meg en ihuga vinentusiast, and it goes like this;

Kjære vinvenn! Jeg har ofte blitt spurt om hvorfor særlig champagne – men også musserende som prosecco, cava, crémant, sekt og spumante er knyttet til dåp av både mennesker og båter, til kjærlighet i både frierier og bryllup (et bryllup uten champagne varer forresten aldri særlig lenge) og til store fester – som 17. mai!

Ja, egentlig alle store gledesøyeblikk i livet. Svaret er ikke spesielt vanskelig. Disse vinene er som skreddersydd for å skape og forsterke glede. Tenk bare på uttrykket «boblende glad».

Vi har alle positive forhold til musserende vin. Boblene i vinen og det å være boblende glad er faktisk bare et pussig sammentreff. Når noe er i full kok, bobler det over, bokstavelig talt, et bilde på overskuddsenergi. Dette overfører vi til en beskrivelse av det menneskelige sinn, som jo også formelig kan boble over av fryd.

Den som tror at uttrykket «boblende glad» er tilfeldig, har ikke drukket ekte champagne! Ukjent poet fra Bislett

Boblenes hemmelighet. Men hva er det med musserende vin som gjør oss boblende glade; går boblene opp i hjernen vår? Aldeles ikke. Men kullsyren i alkoholen har den effekten at alkoholen slipper fortere ut av magesekken slik at den tas mye fortere opp i tarmsystemet. Hvorfor? Fordi kullsyren får portneren til å slappe av.

LYST Å LÆRE OM VIN I EGEN STUE – KLIKK HER.

Hvem er så portneren? Jo, det er den lille ringmuskelen (latin: pylorus) som finnes ved utgangen av magesekken vår og normalt bare slipper ut litt og litt av innholdet fra den. Men portneren er altså svak for kullsyre, bokstavelig talt, og åpner seg da fullt og helt. Og dermed skapes det en rask tilførsel av alkohol til hjernen, og vipps, plutselig er vi i lykkeland og blir glade og fnisete.


Til alle de store festdagene i mai og juni anbefaler jeg kvalitetsbobler fra Frankrike, Portugal og England:


Cabriz Espumate Natural Método Clássico Bruto 2017

  • Aroma fra hvit frukt, sitrus, toast, og kjeks.
  • SmakFrisk og fruktig.

Varenr.: 15377901
Pris: Kr 159,90
Les mer her


Deux Roches Crémant de Bourgogne Brut

  • Frisk og mineralsk, aroma fra sitrusfrukter og mineraler.

Varenr.: 13040601
Pris: Kr 199,90

Les mer her


Drappier Carte d’Or

  • Litt utviklet med kremet brus og munnfølelse, preg av eple, røde bær, kjeks og krydder. God lengde.

Varenr.: 3053201
Pris: Kr 209,90 1/2 flaske

Varenr.: 3053201
Pris: Kr 365,00 1/1 flaske

Varenr.: 3053205
Pris. Kr 790,00 Magnum

Les mer her


Har du lyst til å prøve elegante engelske bobler, finnes begge disse to i alle polets spesialbutikker: