News

Hva har skjedd med Bergen?

Spørsmålet vi må stille er - skal narkotika være Bergens nye turistattraksjon?

Bergen by, Norges stolthet – har gått fra å være Nordens Paradis til Nordens Narkoreir, hvilket er en tragedie og en stor skam! Jeg har som bergenser, forfatter og journalist skrevet mange artikler om Bergen opp i gjennom årene, der jeg har fremhevet Bergens deilige attributter; alt fra vår fantastiske beliggenhet mellom hav og fjell, til idylliske brosteinsbelagte gater og trange smau, vår unike historie og historiske bygg, og ikke minst bergenserne selv med sitt herlige bergenske lynne.

Men nå er det slutt. Jeg har simpelthen ikke lenger lyst til å anbefale folk å dra til Bergen nå som byen fremstår som et åpenlyst narkoreir, for det er pinlig, det er skammelig og det er dypt tragisk. I 2023 var planen min å flytte hjem til Bergen etter flere tiår i utlandet og på østlandet, og starte galleri i Nordens nye kunstby. Men nå har jeg ombestemt meg, jeg tror neppe jeg orker å beskue denne tragedien hver eneste dag, og jeg forstår ikke hvordan bergenserne og næringslivet kan akseptere at Bergen nå er Nord-Europas største narkoreir og at de rusavhengige ikke får bedre hjelp!

Tilgjengelighet, beliggenhet og marked – barn og unge har nå fått en åpen dør til helvete. De fleste med unntak av enkelte sosionomer forstår at det er en sammenheng mellom tilgjengelighet, beliggenhet og marked. Med “åpen russcene” ved Korskirken kan barn og unge enkelt starte sine karrierer som narkomane og med det sannsynligvis også sin kriminelle løpebane. Et avhengighetsforhold til helvete er hva livet vil tilby våre unge etter en pangstart midt i Bergen sentrum.

Det er et trist skue – i påsken bodde jeg og min datter en hel uke på hotell like ved Korskirken med fri utsikt til det begredelig narkoreiret i det som en gang var hyggelige smau ved Korskirken. Fra tidlig morgen til sen kveld så vi åpenlys narkotikahandel der heroin og annen dritt skifte hender, og skudd settes på ung som gammel.

Her løses uenigheter med trusler, rop og skrik, samt tyveri og åpenlys vold. Også turister og forbipasserende får unngjelde. Hvordan ble det slik?

Åpen russcene midt i hjertet av sentrum og byen største turistattraksjon.

I tilknytning til Bryggen, som er byens og kanskje Nord-Europas største turistattraksjon, ligger altså middelalderkirken Korskirken som har overlevd en rekke bybranner i sitt snart tusenårige liv. Kirken overleverer nok narkotika også, men gjør Bergen det?

I dag fremstår Korskirken som en nedtagget søppelplass med skitne, stinkende og overfylte søppelcontainere fint “dandert” utenfor kirken. De en gang så vakre brosteinene er dekket av sprøytespisser, søppel, sigarettstumper, menneskelig avføring, matrester, knust glass og annet avfall etter byens løse fugler. At dette aksepteres midt i en turistbys største turistattraksjon totalt ubegripelig!

Mao – Bergen kommune tilbyr nå fri utdanning til et liv i helvete og det for åpen scene.

Til tider så vi mellom 30-40 langere, narkomane og rusavhengige på dette som så fint kalles “åpen russcene” på offentlig plass! Men politi, derimot, så vi ikke snurten av den uken vi var der, hvilket er totalt uforståelig. Jeg mener selvsagt som de fleste andre at narkomane må få hjelp! Men å tro at egne narko-områder og åpne russcener på offentlige plasser der langere kan operere fritt og barn og ungdom rekrutteres over en lav sko – er ikke bare naivt – det er å legge til rette for økt narkotikaomsetning med flere narkomane og ødelagte liv i kjølvannet! Er dette en ønsket utvikling?

Fasiten er enkel – narkotika må bort fra Bergens gater og rusavhengige må flyttes til steder der narkotika ikke er tilgjengelig. Rusen bør gradvis erstattes med meningsfulle aktiviteter i trygge omgivelser som bringer tilbake både selvfølelse og verdighet.

Les også; Det er folk som Lunde Oseng som er årsaken til at Bergen er blitt et Narkoreir

En forkortet utgave av dette innlegget er det mest debatterte i BT – og kan leses her.

Innbyggere, turisme, næringsliv, oppvekstvilkår og trygghet må prioriteres! Å ha en såkalt “åpen russcene” midt i hjertet av Bergen og like ved byens største turistattraksjon er ikke bare en trussel for våre barn, men også ødeleggende for byens befolkning og næringsliv i området, og selvsagt er det destruktivt også for Bergen by som turistattraksjon! Det er derfor direkte ubegripelig at bergenserne, som før hadde ord på seg for å være handlekraftig, faktisk finner seg i dette.

Hvorfor stilles ikke politikere, kommunen og politi til ansvar? Galskap er å gjøre det samme om igjen og/eller la alt bli ved det samme og forvente et annet resultat. Det er også galskap å tro, når en vet at kriminalitet og narkotikaomsetning er sterkt økende, at dette skal reverseres eller forsvinne av seg selv. Det gjør ikke det. Det øker!

Om vi ikke gjør noe blir gårsdagen morgendagen. Med Bergens historie som narkotikaby og denne tydelige utviklingen, lover dette dårlig for fremtiden!

Norge har altså en lite flatterende historie å vise til når det gjelder narkotika! Vi rangeres som nummer tre på listen over land med høyest dødelighet (per million innbygger) som følge av overdoser, i følge Europeisk narkotikarapport fra 2019 – og i tetsjiktet i denne tragedien finner vi Bergen!

Nygårdsparken, som lenge var kjent som Nord-Europas største åpne russcene ble stengt og russcenen forflyttet seg til andre siden av Puddefjordsbroen, nærmere bestemt Gyldenpris og som forventet også til Bergen sentrum.

Spørsmålet vi må stille er – skal narkotika være Bergens nye turistattraksjon? Den iherdige innsatsen som ble igangsatt for å rydde opp i Nygårdsparken like utenfor Bergen sentrum resulterte i det som mange fryktet – narkotika, vold, uro og kriminalitet forflyttet seg til Bergen sentrum.

Kirkens bymisjon intensjon med sitt “Møtestedet” for narkomane er god, men har ikke uventet resultert i at Korskirken har tatt over som Nord-Europas tragiske narkoreir, og det midt i Nord-Europas største turistattraksjon.

I en artikkel fra 2018 skriver NRK følgende; Onsdag møtte politiet Bergen kommune og Kirkens Bymisjon, for å finna ut korleis situasjonen for naboar, næringsdrivande, turistar og rusmisbrukarar kan verta betre.

– Me er samde om at me straks treng å vera meir til stades og ha større innsats i gata, seier sosialbyråd Erlend Horn (V). Han gjentek synspunktet til sin sosialbyrådforgjengar Eiler Macody Lund (Frp) og seier han på sikt vil ha bymisjonens «Møtestedet» vekk frå Vågsbunnen.

Det har nå gått fem år og intet har skjedd – hvilket er totalt uakseptabelt!

Folk sover i containere ved Bryggen! I Nordens Paradis er 3300 bostedsløse i Norge, og Bergen topper tronen også her. I alt er det rundt 400 bostedsløse i Bergen og over halvparten av dem er rusavhengige. Jan Egil Vevang, en av byens løse fugler er direkte oppgitt over systemet.

– De samler alle gærningene på ett sted. De klarer ikke å spre dem utover, sier han. På den måten er det ikke lett å komme seg ut av den situasjonen man er i, det er rus alle steder jeg har bodd. Du er fanget i rusnettet. Vi får aldri brutt sirkelen, forteller han til NRK.

Uakseptabel ansvarsfraskrivelse! Bergen kommune har ikke villet svare på NRKs spørsmål om Jan Egils bo- og rus-situasjon, selv om han har løst dem fra taushetsplikten. Å stikke hode i sanden og lukke øynene er tydeligvis politikernes og kommunens svar på problemet.

Det er rimelig innlysende at den hjelp som tilbys ikke fungerer – tvert om – å samle aggressive langere og narkomane i “åpne russcener” på sentrale og enkelt tilgjengelige offentlige plasser fører til økt kriminalitet og narkotikaomsetning, samt lettere tilgang til narkotiske stoffer og økende rekruttering.

En trenger virkelig ikke hete Einstein for å skjønne det!

Nordens Paradis er nå Nordens Narkoreir, dette på bekostning av bergensere og turistenes trivsel og trygghet, samt arbeidplasser og næringsliv. Det er på tide bergenserne nå stiller kommune, politikere og politi til ansvar. Endringer må kreves nå og ikke “på sikt”.

Narkoreiret i Bergen sentrum må brytes opp, politiet må patruljere daglig, de kriminelle langere må fengsles og narkotiske stoffer må fjernes fra gatene. Hent frem høygaflene om nødvendig!

Dette handler om Bergen by og stolthet, og våre barns trygghet og fremtid. At ingen gjør noe som helst for å fjerne narkoreiret ved Korskirken, er bare dypt tragisk!

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs