Art & artists Books & Literature News

Hårsåre kunstnere bør finne annet å drive med

Den siste uka har det stormet rundt regjeringens Ytringsfrihetskommisjon. Onsdag forrige uke trakk Begard Reza, generalsekretær i LHBT-organisasjonen Salam, seg fra den regjeringsoppnevnte ytringsfrihetskommisjonen. I en VG-kronikk oppga hun at den utløsende årsaken var at kommisjonen hadde invitert investoren Are Søberg, som står bak Facebook-kontoen, Sløseriombudsmannen som viser fram eksempler på «sløseri av skattepenger», til et innspillsmøte for kunstnere om ytringsfrihet.

Her kan du lese en av sakene Søberg ala Sløseriombudsmannen har kritisert. Kunstnere som drite “live” på scenen får millioner i statstøtte, mens gamle ikke får gå på do! Og her er en annen sak om “kunstner” Mia Habib som får 11,2 millioner skattekroner i statsstøtte for å gni seg rundt på gulvet.

Altså; så kunstnere skal i følge Begard Reza og øvrige kunstnerorganisasjoner ha full ytringsfrihet og kunne kritisere Gud og hvermannsen gjennom egen “kunst” som egentlig ikke er annet enn et hån mot folk flest, som eksempelvis å drite på scenen, kalle det kunst og få millioner i statstøtte – mens de selv skal heves over enhver konstruktiv kritikk? Vel – da er de ikke kunstnere – de er sutrete og trassige fireåringer som trenger å vokse opp!

Regissør Morten Traavik er en av dem som går hardt ut mot kunstnerorganisasjonene som har rettet kritikk mot Ytringsfrihetskommisjonen. – Dette er en støtteerklæring for en innskrenking av ytringsrommet, sier kunstner og regissør Traavik, og jeg er fullstendig enig! Les saken om Traavik her; Kritiserer egen bransje!

Min kunst – ja, jeg maler – finner dere forøvrig her og er for tiden utstilt i Schulerudstuene i Holmsbu. Og ja, jeg tåler konstruktiv kritikk. Les også; Roy Jacobsen melder seg ut av Forfatterforeningen grunnet foreningens kritikk av Ytringsfrihetskommisjonen.

Enda en liten bombe i ytringsfrihetsdebatten, skriver Kjetil Rolness på sin FB side i dag, med påfølgende tekst; “Roy Jacobsen, en av Norges mest kjente – og anerkjente – forfattere melder seg ut av Den norske Forfatterforening. Skjermdumpen er fra kommentarfeltet i Aftenposten under min spalte i går. Jeg kontaktet Jacobsen på SMS og spurte om dette virkelig var han, og fikk dette svaret (som gjengis med tillatelse):

“Joda, gode mann – du er jo spot on her, i min bok, så jeg tok for tre dager siden kontakt med foreningens overhode Heidi Marie Kriznik og ba om en forklaring på hvorfor hun på kollektivets vegne kunne undertegne dette oppropet til danserne – samt etterspurte hennes rammer for medlemmer som ønsker å dissentere.

Til det svarte hun at det ikke eksisterer en slik mulighet, men at “saken sikkert vil bli diskutert på novembermøtet”. Dette syntes jeg var såpass stusselig at jeg skrev tilbake at da så jeg ingen annen utvei enn å melde meg ut, sier Jacobsen.

Og apropos Jacobsens kollega; Anne Holt skrev også en krass og god FB-status i går, med utgangspunkt i foreningens «totale intellektuelle kollaps». Hun sier tydeligere enn noen andre i debatten at forfattere og kunstere må regne med – og lære seg å tåle – å bli utsatt for usaklige og ubehagelige ytringer:

“På nittitallet ble jeg invitert til å bli medlem av Den norske Forfatterforening. Jeg takket, en tanke uhøflig, nei. Jeg syns det var en spradebasse- og jålebukk-klubb, der det viktigste var å være blant «dom fina».

Glad har jeg vært siden, og enda mer lettet er jeg i disse tider. Forfatterforeningens ledelse skjønner ikke ytringsfrihet, og har i denne saken knapt sagt et vettugt ord. Debatten som har gått den seneste drøye uka, etter at et medlem av ytringsfrihetskommisjonen trakk seg med en mildt sagt underlig begrunnelse, er så absurd at man må gni seg i øynene. Det postuleres altså at kunstnere «ikke skal hetses».

Selvsagt skal kunstnere kunne både hetses og harseleres med; de skal kunne fratas enhver ære!

Hvor er faktagrunnlaget for at dette er noe som skjer mer nå enn før? Hva mener de egentlig? Har det ikke alltid vært slik at klimaet rundt kunst er hardt? Det er dypt ubehagelig, jeg blir selv jevnlig utsatt for omtale jeg føler er både urimelig og ondskapsfull, og man får sannelig lyst til å drepe. Men man skjerper seg, går videre, og blir kanskje bedre. Eller ikke. Men det ligger i selve ytringsfrihetens natur: alle ytringer, også den kunstneriske, skal kunne nedsables om friheten er ekte.

Å argumentere for et bedre ytringsklima, er selvsagt noe annet. Etter min og mange andres mening er det for enkelt å slippe unna med usaklige meninger om andres kunst og kunstarter. Det er en viktig debatt: Hvordan skal vi bedre og mer fruktbart snakke sammen? Det DNF har begitt seg inn på i denne saken, åpenbarer imidlertid en total intellektuell kollaps, som forøvrig gjør meg stolt av å være medlem av Forfatterforbundet. Som er en ren fagforening, del av LO, og som ellers lar meg og alle andre få ytre oss nett som vi vil: Slemt eller behersket eller ondskapsfullt eller klokt.” Anne Holt.

Jeg er altså veldig enig med Rolness, Traavik, Søberg og Holt – og er ganske enkelt forundret over tingenes tilstand i kunstverdenen!

Les også Dritt får 37 millioner i statstøtte, mens eldre ikke får gå på do!

Del gjerne.

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (1)