Management & Health News

Vi trenger forbud mot kosmetiske inngrep og nye «influensere»

– For det første så elsker jeg å ta selfie i speilet slik at dere ser både telefonen og ansiktet mitt. Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn så synes jeg at jeg blir penest slik, skriver Pilotfrue i et blogginnlegg der hun «lærer opp» leserne i selfies. Det finnes altså en del tanketomme bloggere der ute, for å si det litt skarpt, men de største no-brainerne – er følgere, media og annonsører.

Skjermbilde 2019-03-17 kl. 09.42.37.png

Jeg har i en årrekke skrevet en del kritiske innlegg om bloggere som dytter sine barn ut til offentlig spott og spe, som selger dem til annonsørene, og som fronter all slags dritt og faenskap fra skjønnhetsbransjen – hvilket bidrar til at unge jenter ødelegger både kropp og ansikt. At dette har kunne fortsette så lenge og i den grad det har gjort – er forunderlig.

Bloggverdenen er fordummende, misledende – og farlig. Pilotfrue er en av de over «100 blogg-fruene uten eget navn og identitet». I innlegget Slik tar jeg selfies skriver hun, direkte sitert:

For det første så elsker jeg å ta selfie i speilet slik at dere ser både telefonen og ansiktet mitt. Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn så synes jeg at jeg blir penest slik. Heldigvis blir jeg «tvunget» til å variere bildebruken min fordi jeg blogger.

At denne type intetsigende bloggere dyttes frem av media og med det får både lesere og annonsører, er direkte fordummende, ubegripelig og farlig. For Pilotfrue fremmer et forkvaklet syn på skjønnhet og reklamerer også for unødvendige «forskjønnende» inngrep.

Dessverre representerer Pilotfrue the mainstream i bloggverden slik vi kjenner den i dag. Jeg skriver dessverre, for nevnte type bloggere har den leie uvanen å forherliger det unaturlige og misleder leserne sine. Ofte handler dette om bagateller, men når bloggere eksempelvis påstår at «botox er en superfin måte å forebygge fremtidige linjer og rynker» blir dette ganske alvorlig.

Nettopp dette tok jeg opp med Julia Nyland som i innlegget sitt Ting jeg fikser på, skriver om hva hun «fikser på». Innlegget er sponset av Karl Johan Hudpleie, og Nyland skriver følgende:

I flere år har jeg brukt restylane i leppene, samt botox i panne/sinnarynke. Sistnevnte er mest for å forebygge. Man trenger nemlig ikke være førti år med kraftige rynker for å bruke botox! Det er en superfin måte å bruke forebygge fremtidige linjer og rynker.

Vel, Julia Nyland fremmer dessverre ikke bare et stygt skjønnhetsideal, hun fremmer feilinformasjon. Botox forebygger ikke rynker. Botox er en gift som lammer musklene i den perioden giften varer. Å mislede unge mennesker til å tro at botox er en bra investering for fremtiden – er ikke bare utidig, men direkte feil. Fakta er at botox kan få deg til å se eldre ut, fordi du mister naturlige bevegelser og fordi musklene gjøres uvirksomme over tid.

Bloggere med lav selvfølelse og dårlig dømmekraft = dårlige rådgivere. Det er altså alvorlig når bloggere serverer tullete påstander og faktafeil, og med det påvirker unge mennesker til å ta dårlige beslutninger rundt eget utseende. Et annet viktig aspekt er at disse «rådgiverne» trenger rådgivning selv. Vi vet at mennesker som stadig fikser på eget utseende har både dårlig dømmekraft og lav selvfølelse. Dette skriver bloggerne forøvrig også om i bøkene sine.

Allikevel fortsetter media å fremme denne type bloggere som «forbilder» med det resultat at yngre mennesker følger i samme spor – de ødelegger seg med ytre inngrep og operasjoner, og kjøper ting de ikke har bruk for eller har råd til. Alt for å fremstå perfekt, mens innsiden råtner på rot. Et ansikt uten liv og en rumpe full av silikon er ikke vakkert. Botox- og restyline-ansikter er tydelig tegn på et usunt skjønnhetsideal og et dårlig selvbilde. Det er på tide at media slutter å dytte galskapen frem som glansbilder.

Depresjoner og selvskading blant unge øker – dette kan vi ikke lenger overse. I 2016 kom jeg ut med Når våren ikke kommer, som er en dokumentar om selvmord. I denne skriver jeg mye om et usunt ytre fokus. Kropps- og skjønnhetspresset er stort og uhåndterlig i jungelen av bloggere som pøser ut faktafeil og usunne verdier – vi kan aldri bli vakre nok! Selv underlivet er skal beskjæres. Det er ikke rart at stadig flere unge mennesker blir depressive og medisineres. Vi jager etter perfekte idealer vi aldri kan innhente.

Vi trenger nye forbilder, reklameforbud for kosmetiske inngrep og økt aldersgrensen. At unge jenter opererer bryster og vaginaer er ikke greit. I min dokumentar utgitt i 2016 foreslår jeg reklameforbud mot kosmetiske inngrep, samt 20 årsgrense. Heldigvis har myndighetene nå innsett at dette er et samfunnsproblem. Men igjen – når skal media og annonsørene våkne?

Pilotfrue og Nyland er dessverre bare to små dråper i et stort hav av bloggere som får lov å spre feilinformasjon og et svært stygt og ødeleggende skjønnhetsideal på første side i landet største aviser. Jeg nekter å tro at det ikke finnes unge, gode bloggere og influensere der ute som faktisk tilbyr lærerike innlegg med både fornuft og kloke verdier å tilby. Hva med å gi disse spalteplass og annonsekroner?

Del gjerne.

Liknende artikler finner dere her under Ledelse, selvutvikling og helse.

Les også; Kjærlighet er å bry seg – si fra! og Ti trinn til ekte kjærlighet, og This is the person you should keep close to your heart

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

FB annonse 3