News

Raymond Johansen (AP) og Oslo kommune belønner sin egen udugelighet med å «ta eiendommer i ettertid»

Raymond Johansen og Oslo kommune belønner sin egen udugelighet med å «ta eiendommer i ettertid». Jeg er som de fleste av denne bloggen vet –  forfatter, journalist og kommentator med eget mediebyrå. Jeg jobber også mye innen eiendom- og boligutvikling, og har fulgt saken rundt forkjøpsrett og Fredensborg i DN med stor interesse, spesielt fordi objektivitet og nøytral journalistikk i disse sakene er fullstendig fraværende.

Det er bra at DN har avdekket “hull i systemet” innen eiendomsbransjen. Men Fredensborg er ikke eneste aktør i markedet. DN kunne valgt en objektiv tilnærming til et innlysende problem i en stor bransje. Men anstendig journalistikk er dessverre totalt fraværende i DN´s fremstilling, som fremstår som et klassisk eksempel på unyansert og spekulativ “journalistikk” der avisens personlig agenda er meget tydelig.

Avsløringene rundt forkjøpsrett burde selvsagt også omhandlet boligselgere, meglere og ikke minst Oslo kommune som har vært totalt fraværende sitt ansvar. DN derimot, skyter ganske så utidig med alle kanoner på Ivar Tollefsen og Fredensborg, mens andre aktører får gå under radaren. En av dem er Oslo kommune. Så la oss ta en titt på sistnevnte.

Oslo kommunes utleiepolitikk er en fattigdomsfelle. Oslo kommune har flere steder økt husleien med 40–50 prosent, og en del trygdemottakere fikk i høst økt husleien fra 5.500 .- til nærmere 12.000,- til et nivået Oslo kommune beskriver som “gjengs leie.”

Dette rammer de mest sårbare i Oslo, det vil si lavtlønnede og funksjonshemmede – og mens Oslo kommune tjener penger på bolignød, har DN i nevnte sak mot Fredensborg opptrådt som Djevelens advokat for byrådsleder Raymond Johansen (AP) som nå skal «rydde opp» i boligbransjen – samme mann har altså doblet husleien til en del svakerestilte mennesker i kommunale boliger.

Om Johansen virkelig vil hjelpe og stå for det han sier i DN – bør disse menneskene få tilbud om å kjøpe leilighetene de leier av kommunen til markedspris med tilbakevirkende kraft, for reglene bør selvsagt omfavne alle utleieaktører i Oslo. I det minste bør nevnte beboerne få leie til kostpris, men jeg tror neppe dette blir en realitet.

I stedet for å ta ansvar for eget hus, belønner kommunen sin egen unnfallenhet og udugelighet med å «ta eiendommer i ettertid». Byrådsleder Raymond Johansen (AP) vil nå ta fem Tollefsen-gårder; – Vi smeller til. Dette er bare starten, sier Johansen til Dagens Næringsliv 1 mars 2019.

Det er lett å rope høyt i ettertid når resultatet ligger på bordet, og grådighet har gjerne ingen grenser. Men jeg tviler på om Raymond Johansen hadde ropt like høyt om markedsutviklingen hadde vært negativ, og eiendomsinvestorene hadde tapt penger disse årene.

Oslo kommune både bør og kan kjøpe boliger på lik linje med andre aktører. Det vil derfor være svært betenkelig om bystyret i Oslo nå i ettertid beslutter å belønne sin egen unnfallenhet og udugelighet med å «ta eiendommer» fra aktører som har investert i en bransje og med det tatt en risiko. En slik beslutning vil være direkte uetisk.

Det er innlysende at bransjen trenger opprydding. Det gjelder både private aktører og det offentlige. Men før Oslo kommune og byrådsleder Raymond Johansen går ut og leker helter fordi det nå er risikofritt, bør de rydde opp i egen bakgård.

……..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 7