Books & Literature News

Har du ikke hørt om Indieforfattere? Det er de som utsletter forlagsbransjen

Indieforfatter betyr en «uavhengig forfatter» på lik linje med Indiemusikere etc. Indie er nemlig en forkortelse for engelsk «independent» som betyr «uavhengig».

Vel, dette er kanskje store ord, og kanskje blir det ikke helt slik. Eller kanskje blir det slik – for det som er helt sikkert er at Indieforfattere er kommet for å bli. Indieforfatter betyr en «uavhengig forfatter» på lik linje med Indiemusikere etc. Indie er nemlig en forkortelse for engelsk «independent» som betyr «uavhengig».

FanapostenIndieforfattere tar stadig en større del av kaken og vil med dette utgjøre en trussel for det etablerte – hvilket er bra! I utgangspunktet er “indie” altså en betegnelse på musikkartister som er på uavhengige plateselskaper, eller ikke på plateselskaper i det hele tatt. Begrepet brukes også om indiefilmer, det vil si spillefilmer som er produsert av små, uavhengige filmselskaper eller enkeltmennesker. Og litteraturbransjen er intet unntak.

Indieforfattere tar nå en stadig større del av kaken når det gjelder solgte bøker og selvsagt med det også inntjeningen.

På PublishingPush.com kan vi lese følgende fra 2016. – 1,340 authors are earning $100,000/year or more from Amazon sales. Half of them are indies and Amazon-imprint authors. The rest come from traditional publishing’s longest-tenured “old guard.”

Fewer than 115 Big Five-published authors and 45 small or medium-publisher authors who debuted in the past five years are currently earning $100K/year from Amazon sales. Among indie authors of the same tenure, more than 425 of them are now at a six-figure run rate. – authorearnings.com

The fact above is incredible and reinforces our stance that you don’t need to secure a traditional publisher. It is not the guarantee of success many authors believe it to be. Even if after all the strife you finally secure a traditional publishing deal there are indie authors who self-published and are earning more than you. PublishingPush.com

Skjermbilde 2018-05-30 kl. 10.07.11

Nevnte faktum gikk jeg hardt ut med i media i 2012 – men jeg var som vanlig litt tidlig ute. Det hender at det hender. Og som en av Norges første Indieforfattere (2010-11) ja, jeg er ikke redd for å pløye upløyd mark eller hva det nå heter – har jeg følt meg realtivt alene. Men for 1,5 år siden oppdaget jeg gruppen Indieforfattere på Facebook, og i denne gruppen er vi nå 582 medlemmer.

Flere av oss lever av å skrive – og vi skriver godt.

Og til info; seriøse Indieforfattere bruker de samme redaksjonelle og kvalitetssikrende tjenestene våre ordinære forlag benytter seg av.

Til SIDE2, sa jeg følgende i 2012. – Jeg er rett og slett for utålmodig for forlagsbransjen. Den er sendrektig og konservativ, og alt tar så innmari lang tid. Jeg liker å se på meg selv som en effektiv, proaktiv og nyskapende forfatter som gjør ting på min måte uten å følge konvensjoner og rammeverk, og helst alt uten hjelp – jeg liker å jobbe selvstendig og alene, og det kan jeg gjøre fordi jeg kan gjøre det. Fremover kommer jeg til å skrive bøker som er langt fra mainstream og som er dagsaktuelle. Derfor hopper jeg over forlagsbransjen og satser på å publisere direkte, rykende ferskt når siste punktum er satt.

Jeg er altså ikke spesielt redd for å pløye upløyd mark. Jeg har nemlig rygg til det. Norge henger litt etter på ebok som med så mye annet, men dette kommer og det kan komme fort, noe norske forfattere og forlagsbransjen bør ta innover seg. I USA har ebøker nå passert trykte bøker.

I tillegg mener jeg forlagsbransjen, dens struktur og styringsmekanismer til dels skaper stagnasjon for litterær utvikling i en verden som raser fort avgårde med kommunikasjonsformer i stadig endring. Frykt for å utgi noe utenfor rammene og ved å ha nisjer og kategorier, samt maler for hvordan eksempelvis en romaner skal bygges opp og se ut, mener jeg til dels vingeklipper forfattere som evner å tenke nytt. Dette er å binde det frie ord fremfor å dyrke det. Jeg kan ikke la meg vingeklippe eller binde. For meg er det ensbetydende med å visne og dø. Les hele saken her.

Men norsk presse følger ironisk nok ikke med i timen. I Norge henger vi selvsagt fortsatt litt etter som med det meste annet, men norske Indieforfattere er nå på god vei til å gjøre seg bemerket også her på berget. Det viser de siste store bevegelsene i bokbransjen, hvilket gjenspeiles i butikkene – og ikke minst hos leserne som i økende grad leser bøker publisert av norske Indieforfattere.

Det som gjenstår i så måte, er altså media. Norsk presse er når det gjelder litteratur og nyutvikling – ironisk nok – de siste som har fått med seg at noe stort er på gang innen norsk litteratur. Jeg vet om aviser og profesjonelle bokanmeldere som “ikke gidder” å skrive om Indieforfattere eller anmelde bøker, fordi de anser dette for ikke å være bryet verdt. Ja, så inkompetente er de.

Mens internasjonal presse bejubler Indieforfattere – den nyskapelsen, det mangfoldet og den berikelsen disse tilfører en søvnig bokbransje – sover norsk presse.

Og de må gjerne sove videre for min del. Redaksjoner og “profesjonelle” bokanmeldere som pisser enkelte forfattere oppetter ryggen og som ikke ønsker nyutvikling i en alt for satt og lite inpirerende bokbransje, er ingen tjent med.

Og i mellomtiden vokser bokbransjen kraftig. Våkne forfattere ser nå muligheten til å ta et helhetlig eierskap til sitt forfatterskap ved å gå Indie; først ved å så et frø, for deretter spire og vokse seg stor og fantastisk vakker til berikelse for oss alle.

Litteratur må ikke vingeklippes.

Men det har den vært så alt for lenge i forlagshusene. Nå er det nye tider – og litteraturen har igjen fått vinger. Fly du lille ord, fly!

Hardt og målbevisst arbeid lønner seg. Vel, selv om jeg var en av norges første Indieforattere, tok jeg ikke steget fullt ut før vinteren 2016 og har i snaut et år nå jobbet fullt og helt med å re-etablere meg og mine bøker. Og hardt arbeid lønner seg! De fantastiske tilbakemeldingene fra lesere og pressen kan dere lese her.

Alle mine bøker er tilgjengelige i stort sett alle bokhandlere, samt på nett – men du kan også bestille dem i Feather Book Shop og få dem tilsendt i morgen. I september kommer de tre første bøkene om Lotte-Marie – hun alle menn elsker lese om av naturlige grunner – ut i alle butikker og kiosker rundt om kring i vårt langstrakte land.

Og for å illustrere nevnte om inntekt. Om jeg i en 37 ukers periode selger 20.000 bøker bare for å ta et forsiktig tall, til en pris av 149.-, så tjener jeg ikke kun 15% som forfattere ved normale forlag gjør, hvilket utbetales kun en gang i året. Jeg vil tjene 100% minus kostnadene på trykk, administrasjon og distribusjon. Markedsføring gjorde jeg alene selv da jeg var under etablerte forlag – så det gjør jeg selvsagt nå også. Så hva skal jeg med forlag?

Om du går med en forfatter i magen, så gå gjerne til et etablert forlag i første omgang – for det skaper nok trygghet og gir god “opplæring”. Men gjør det nå, for jeg tror at på sikt med den utviklingen vi ser nå, at forlagsbransjen i den form den er per dags dato – er en utdøende rase. Just saying! 🙂

Med dette ønskes alle en riktig fin dag!

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Time spent with good books is never wasted. (2)

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs