Books & Literature News

NRK; kan vi skrive at du er Nesbøs eks-kjæreste?

For litt over en uke siden skrev jeg Nesbø har tatt min bokidé og gjort den til sin. Det gjelder Nesbøs siste bok Tørst, der unge kvinner som har vært aktive på sjekkestedet Tinder blir drept i sine hjem i hovedstaden. Dette er altså min idé som jeg har diskutert med Nesbø – hvilket jeg har dokumentasjon på, blant annet i boken min The Story som kom ut i 2013!

Les også Dette ville Dagbladet vite om Nesbø og meg.

I den forbindelse kom NRK på banen; – kan vi skrive at du er Nesbøs eks-kjæreste? Jepp, etter at jeg skrev Nesbø har tatt min bokidé og gjort den til sin, kom også NRK på banen, og jeg ba om å få spørsmål tilsendt på mail og svarte på mail, så her er hva NRK lurte på 22. februar 2017, ved journalist Thomas Espevik, NRK – og ps, jeg publiserer intervjuene her på bloggen nå som de faktisk er besvart og fordi spørsmål fra sidelinjen belyser og nyanserer enhver sak – også denne:

Hei igjen! Flott om du kan svare på dette så fort som mulig: Du skriver at Jo Nesbø har tatt din bok, og gjort den til sin. Mener du altså at han har skrevet ut en av dine ideer? Eller har han brukt noen av scenene dine?

– Nesbø har skrevet ut en av mine ideer som jeg nå selv ikke kan bruke. At en morder finner ofrene sine via datingtjenester som Match og Tinder, er min idé som jeg også snakket mye med Nesbø om – jeg ville bruke dette i min siste bok om Lotte- Marie, nemlig Lotte-Marie og Matchmorderen. Og da jeg og Nesbø holdt sammen, kom jeg på at det ville vært en veldig morsom vri om det var Harry Hole som skulle oppklare mordene. To romanfigurer møtes i samme bok. Jeg hadde ikke forventet at han skulle bruke dette i egen bok.

Hva sa Jo Nesbø til deg da du konfronterte ham med dette?

– Nesbø valgte å forholde seg taus og det syntes jeg er urimelig – han har fått en del henvendelser av meg rundt dette både på telefon, sms og mail, mao flere muligheter til å forklare seg, og hadde han svart, hadde vi sannsynligvis ordnet dette mellom oss.

Skjermbilde 2017-09-29 kl. 09.55.27

Har du lest “Tørst”, eller kommer anklagen din på bakgrunn av forlagets omtale av boken?

– Ja, jeg har lest boken.

Har du vært i kontakt med Aschehoug forlag om dette?

– Nei, jeg ser ingen grunn til å gå via forlaget når jeg kjenner Nesbø så godt som jeg gjør.

Mange forfattere skriver jo bøker som handler om samme tema. Kan ikke du skrive en bok om Match selv om Nesbø har skrevet en bok om Tinder?

– Jo, bok tre er godt i gang, så det kan være at jeg fullfører boken med Matchmorderen. Men om jeg ikke sa fra nå, så ville selvsagt alle trodd at jeg ‘hermet’ etter Nesbø. Og det blir for dumt når jeg kan dokumentere det motsatte. Dette står det jo også om i min bok The Story som kom ut i 2013, og selvsagt har jeg flere venninner som kan bekrefte at dette er mitt bok-konsept og at jeg har snakket med Nesbø om bokidéen, så her står jeg veldig stødig. Nå er det opp til Nesbø om han vil ta dette som en mann.

Stemmer det at du og Nesbø var kjærester noen år?

– Vi hadde et forhold i tre år, ja, og holdt det hemmelig. Ingen av oss hadde noe ønske om at dette skulle komme ut. Men at vi var glad i hverandre er ganske sikkert, ellers hadde vi nok aldri holdt ut med hverandre så lenge. Vi er ikke akkurat A4 noen av oss. Og jeg er fortsatt svært glad i Nesbø, jeg bare syntes dette er litt uryddig gjort. Han er bare et menneske som alle oss andre og her burde han ha kommet på banen da jeg konfronterte ham om dette tidligere i vinter.

Mange vil kanskje oppfatte dette som et pr-stunt fra din side, hva tenker du om det?

– Ja, mange vil nok oppfatte dette som er PR stunt. Når det er sagt, jeg har aldri brydd meg om hva folk mener, sier og tenker om meg. Jeg står som nevnt stødig i denne saken. For meg handler dette om prinsipper og ryddighet, og Nesbø kunne ha benyttet seg av mulighetene han fikk til å forklare seg.

Burde du ikke ha lest Tørst før du kom med denne anklagen?

– Jeg har lest Tørst, og det som har fremkommet i media og fra forlaget om bokens handling er vel innlysende nok.

Kan jeg skrive at du er Nesbøs eks-kjæreste? (dette spørsmålet kom som en oppfølger litt senere på sms, til tross for at jeg allerede hadde svart på det)

– Nei, en kan ikke sette en merkelapp på forholdet vårt, like lite som det er mulig å sette merkelapp på Nesbø og meg… Ha en super dag.

Skjermbilde 2017-03-23 kl. 11.50.41.png

……..

Vel, jeg vet at det sannsynligvis fortsatt finnes et par stykker der ute, muligens to, tre stykker – som fortsatt tror jeg gjør dette for publisitet, men det vil jeg altså igjen avvise. Jeg har holdt meg unna rampelyset i nærmere ti år. Hadde jeg ønsket publisitet rundt Nesbø og meg, hadde jeg ganske enkelt svart;

– Ja, vi har et forholdpå alle de henvendelsene jeg fikk fra media grunnet tips i løpet av de tre årene vi holdt sammen i tykt og tynt – og ikke nå, tre år etter!

Vårt forhold anser jeg som en veldig liten, men vesentlig del i denne saken der Nesbø har skrevet bok bygget på mitt konsept, og jeg ønsket som nevnt å si fra om dette fordi jeg ikke finner meg i urimeligheter og jeg har som tidligere nevnt svært liten sans for mennesker som “låner” andres idéer – men som holder seg for god til å kreditere.

Medias rare prioriteringer. Når det er sagt, så syntes jeg også at det er noe trist at det for media er mer stas med kjærlighetsforholdet mellom Nesbø enn meg – som om det skulle være av betydning, enn eksempelvis viktige bøker jeg skriver.

I fjor vinter publiserte jeg Når våren ikke kommer, en dokumentar om selvmord. En skulle tro at denne boken fortjente litt spalteplass, dette er tross alt et omfattende, komplekst og viktig tema som berører de fleste av oss – men nei, media fant ikke dette interessant.

Men om Nesbø og jeg har vært kjærester, ja, dét vil de gjerne skrive om!

Vel, det er mye jeg kunne avslørt rundt forholdet vårt, også hvordan Nesbø tidligere har hentet inspirasjon (hvilket selvsagt er hyggelig) fra ting jeg har sagt og tekster jeg har sendt ham som han har brukt i sine bøker, senest i Mere Blod, for ja, det er eksempelvis ikke slik at Nesbø interesserer seg for det alternative, om stjernetegn og elementer som ild, luft, jord og vann, og hvilket av disse som passer sammen. Overhodet ikke.

Men det gjør jeg!

Og jeg har gnålt mye om eksempelvis mitt stjernetegn som er vekt og derav et luft element, og hans som er vær og derav et ild-element. Det blir ingen ild uten luft!

I Mere Blod, så møtes Jon som er ild og Lea som er luft, og Jon erkjenner nettopp dette i slutten av boken, og så blir det love, ikke sant? Og ja, ja, ja, jeg har selvsagt dokumentasjon på dette også, og igjen, det er selvsagt svært hyggelig å være til inspirasjon for andre – men ikke like hyggelig når noen tar hele konseptet ditt. Skjønner?

Til SIDE3, sier Aschehoug at verken Jo Nesbø eller forlaget har noen kommentar til saken, og det sier ganske mye. I samme artikkel kan en lese at Nesbø påstår han har fått hjelp av en “nyskilt venninne” som selvsagt er ukjent! Hun har vært hans forlengende arm i forhold til dating og research i anledning boken Tørst. Vel, det var min nyskilte venninne og nabo som ga meg idéen om Match.

Og dette vet Nesbø. Vi snakket mye om hele konseptet. Dette faktum om “nyskilt venninne” står også i min bok The Story som kom ut i 2013, på side 57 for å være helt nøyaktig – og Nesbø har forøvrig også lest denne boken, i tillegg har han jo hørt mine bisarre historier fra da jeg selv gjorde research på Match.no. Her er artikkelen i SIDE3. Så jeg syntes det hele begynner å bli rimelig tragikomisk.

utdrag (1)

Vel, resten av historien rundt Nesbø og meg skal forbli mellom oss. Så da tenker jeg at jeg med dette lar saken ligge, så får Nesbø styre med sitt og jeg med mitt, og så får media skrive om det de vil. Og igjen, jeg ønsker selvsagt Nesbø lykke til med alt han foretar seg, men håper han kan opptre litt bedre i forhold til andre i fremtiden og kreditere de som krediteres bør og svare ærlig når han blir spurt.

For å ta hele konsepter og deretter stikke hodet i sanden når en blir konfrontert om det, er ikke akkurat hva en forventer. Nesbø har klisterhjerne og vet meget godt den hele og fulle sannhet om dette og hva som er diskutert mellom oss!

Vel, jeg skal nå finne ut om jeg skal gjøre om på manuset om Lotte-Marie og Match Morderen, eller om jeg skal fullføre boken. Hvem vet, at ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe, er vel greit å ha i bakhodet nå, tenker jeg. I krig, kjærlighet og i bøker er alt lov, ikke sant? 🙂

Her er innlegget: Nesbø har tatt min bok og gjort den til sin.

Les også: Hva Dagbladet ville vite om Nesbø og meg.

Her er artikkel i SIDE3.

Ønsker alle en flott torsdag, og husk – aldri gi opp drømmene dine!! ❤ 🙂

Vil du lære om musserende vin kan du laste ned GRATIS kompendium her.

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.