Management & Health News

Hvorfor løpe når du kan gå?

Å gå er like bra for hjertet som å jogge. Er ikke det fint å vite? Dog, det er noen forskjeller og de kommer under. Men det som er så bra med denne konklusjonen, er at det passer fint inn med min treningsfilosofi, jupp, for de som ikke vet det – jeg har vært elitesvømmer og trener for både bredde- og topp innen svømming, og har alltid ment at litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet – så folkens, det er ingen grunn til å se stort på det, når du kan se smått på det!

ga

Dropp de store treningsplanenene – å begynne i det små er mitt tips. Det er snart vår og det er på tide å komme seg ut av vinterdvalen og riste litt på den stive kroppen. Å begynne i det små, og ikke tenke at du nå skal legge om livet og plutselig bli fanatisk helsefreak og utrolig topptrent i løpet av fire uker, er ganske fornuftig.

For å tenke for stort kan fort virke mer demotiverende enn motiverende.

Fakta er at det er lite som skal til. Den største terskelen for å komme i bedre form er nemlig at mange tror det er så mye som skal til, og motivasjonen forsvinner ofte før den har kommet. Men det er feil. Det skal faktisk ikke så mye til før du vil merke store endringer på helse og humør.

Selv små endringer i hverdagen vil hjelpe deg på vei mot et bedre liv. Gå til butikken, gå av bussen ett stopp før, ta trappene både opp og ned, kjør 3×5 dype knebøy mens du lager middag, og så øker du til 3×7 etc. Sving på armene 10 ganger fremover og 10 ganger bakover etter morgenpussen for å få i gang blodsirkulasjonen. Skjønner?

Indre motivasjon – din viktigste drivkraft. Du må altså få de små bevegelsene inn i hverdagsrutinene dine, og når kroppen etterhvert blir vant til å bevege seg litt mer vil den automatisk be deg om mer bevegelse – og det vil du da gi den fordi du også (les hodet ditt) merker forskjell og ønsker mer bevegelse !

Og da, serru, er du i ferd med å finne din indre motivasjon!

Når du så når dette punktet, du har funnet din viktigste drivkraft nemlig din indre motivasjon – vil alt gå av seg selv. Det er nå du virkelig på vei mot et friskere og mer aktivt liv med tilhørende bedre humør og bedre søvn, for ikke å snakke om bedre sex. Er det ikke herlig? 😉

Jupp! Love to Live it!

Så du trenger altså ikke tvinge deg ut på joggeturer, når det holder å gå. Det viser nemlig studier utført ved Lawrence Berkeley National Laboratory. I seks år har forskerne fulgt opp og analysert 33 060 løpere og 15 045 turgåere. Målet var finne ut om det var forskjeller på de ulike aktivitetene når det kommer til å kutte risikoen for høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes – og dermed redusere risikoen for hjertesykdom.

Les også: Turgåing som trening

Bedre helse i hvert steg. Regelmessig fysisk aktivitet er gunstig for fettnivået i blodet, blodtrykket, insulinfølsomhet, overvekt og blodets evne til å levre seg. Å sammenligne gåing og løping fungerer godt siden de involverer de samme muskelgruppene, men med ulik intensitet. Og når forskerne sammenlignet moderat gange og løp ut fra samme mengde energiforbruk, opplevde gående like stor eller større helsemessige fordeler enn løperne. Resultatene viste altså at den totale bruken av energi var like viktig som intensiteten for å få best mulig trening for hjertet.

Paul Thompson, en av forfatterne bak studien, sier at dette er den første studien som viser at disse to aktivtetene kan sidestilles når det gjelder å gi helsefordeler – så lenge en bruker lik mengde energi.

Les også: Mosjon og hjertesykdom

Dog, turgåeren må bruke lengre tid. De som går må bruke litt lengre tid på aktiviteten for å oppnå de samme fordelene som de som løper. Men tid har vi da nok av, ikke sant? Så hvorfor ikke begynne med faste kveldsturer? Det handler bare om å prioritere og komme seg over terskelen – dvs ta på seg klærne og gå ut den døren. De innenfor klarer seg nemlig uten deg i ti, femten minutter, og på tv er det bare søppel å glo på – det vet du.

Så nok en gang – begynn i det små. Ikke tenkt at du må gå en time. Begynn med ti minutter, eller en liten runde rundt i nabolaget, gjerne to til tre dager i uken. Når dette blir en vane, kan du øke med en dag, eller gå litt lengre runder, og kanskje til og med begynne å løpe litt smått når du føler for det. Og jeg lover at slike kveldsturer gjør underverker for både hode, kropp og humør. Sove bedre gjør du som nevnt også! Så ut og gå på sene deilige vårkvelder, folkens og begynn i dag – Just do it!! 🙂

Trenger du ytterligere inspirasjon – sjekk ut FEMIRUN!

Andre relaterte artikler finner du her under Trening, bevisshet og selvutvikling.

Trude Helén Hole på en søndag, gitt.

Herre Gud, glemte å gå i kirken…

Del gjerne, og vil du følge denne bloggen, trykk på Skjermbilde 2016-03-20 kl. 20.47.18 knappen til høyre. Følg meg gjerne også på Facebook. Ønsker med dette alle en riktig så fin og aktiv dag:-)

 Skjermbilde 2016-06-11 kl. 09.17.19