News

Norge trenger ny ledelse, ikke nye politikere

Ps! Dette innlegget ble skrevet 01.13.2015 – jepp, jeg var sikkert litt oppgitt! Er det fortsatt! 😉 Norge trenger ny ledelse. Og da mener jeg ikke regjeringsskifte i form av å bytte ut politikere med andre politikere, men en helt ny ledelse med mennesker som kan tenke, handle og gjennomføre.

For å si det enkelt, jeg tror ikke politikere er de rette til å styre AS Norge. De har rett og slett ikke min tillit, og minst tillit har jeg til AP med innavl og indoktrinering, samt korrupsjon og kameraderi på den daglige agendaen. Det er eksempelvis ganske forunderlig at toppledere i politisk eller offentlig administrasjon, utnevnt av politikere – etter å ha vist seg udugelig eller vært involvert i en eller annen skandale – belønnes med høyere stilling eller styreverv andre steder i systemet.

Like forunderlig er det at enkelte “venner” får millioner uten at det i forkant er foretatt skikkelig utredning og saksbehandling. Jeg har skrevet litt om disse sakene før i kategorien Aktuelt på denne bloggen, samt her.

Jeg er heller ikke videre imponert over de blå som foreslår at lavlønte skal miste retten til sykepenger. Dette er usedvanlig grovt og jeg har skrevet om det i dette innlegget. Når regjeringen nå planlegger å selge Norge, selge arvesølvet vårt, våre evigvarende naturressurser, eksempelvis vind, vann og fiskekvoter til private (utenlandske) eiere, så er dette irreversible prosesser som kommer til å svi når oljealderen tar slutt.

Dette er ressurser våre barn skal leve av – jeg er derfor ikke bare oppgitt over regjeringens kortsiktighet og dumskap, jeg føler meg lurt. For dette er nemlig noe helt annet enn å eksempelvis privatisere deler av helsetjenester og offentlig administrasjon som faktisk er nødvendig.

Norge trenger ikke mer penger – vi trenger kloke hoder. Vi har ikke behov for ytterligere milliarder som regjeringen kan gamble med og bruke til å investere i tvilsomme prosjekter som våpenhandel og miljøødeleggende bedrifter, les mine innlegg om Norges blodpenger, samt Statoil og Oljefondet, – vi trenger å investere i egne naturressurser, bærekraftig utvikling og nyskapning slik at vi har noe å leve av fremover når oljeeventyret tar slutt.

Vi trenger derfor fornying og modernisering av ledelsen. Regjeringen (blå, rosa eller rød spiller ingen rolle) styrer etter min mening etter begrepene ansvarsfraskrivelse og kortsiktighet. Mangel på konsekvensutredning er et annet godt eksempel på vanstyre. Jeg har med andre ord ingen tro på at politikerne faktisk forstår konsekvensene av vedtakene de fatter, samt utfordringene de står overfor når det gjelder fremtiden vår, eksempelvis den stadig voksende innvandrings- og eldrebølgen og den stadig fetere befolkningen med den belastningen dette vil medføre, samt fremtidig utnyttelse av verdier og ressurser vi nå står i fare for å miste grunnet våre ubrukelige politikere.

Hadde regjeringen vært en smule proaktiv når det gjelder eksempelvis helse- og fedmeproblematikken, hadde kollektivtransport vært gratis, sykkelstier utbygget som i Danmark, gymtimene tilbakeført i skolen, idrett burde vært gratis for barm, for det har vi faktisk råd til – og bassengene rundt om i landet fylt opp med vann.

Norge drukner i løgn og unnfallenhet. Det er eksempelvis hårreisende at et av verdens rikeste land ikke prioriterer vann i bassengene. 81 barn under 15 år døde i drukningsulykker fra 2000 til 2010, og hver fjerde tiåring i Norge kan fortsatt ikke svømme 25 meter. Med dette bryter regjeringen sitt eget Kunnskapsløfte som sier at alle barn skal være svømmedyktige etter 4. årstrinn.

Om eksempelvis ledelsen i en bedrift er like ute å kjøre i forhold til å nå egne mål – hadde samtlige måtte gå på dagen. Men når det gjelder politikk får ikke denne type unnfallenhet konsekvenser. Slik bør det selvsagt ikke være. Politikere som ikke gjør jobben sin (de betales av oss) bør selvsagt miste den.

Inflasjon i offentlig administrasjon. Vi ser også at skoler, helsevesen, vei og transport etc, er undervurdert og underestimert i forhold til kostnader, ressurser og brukere, og at det aldri taes lærdom. Politikerne lytter ikke til signalene de får fra grasrota, muligens fordi de aldri har vært i jobb selv. Og vi ser samtidig at den stadig voksende offentlige administrasjonen på sikt og kanskje allerede nå, er en fare for vår egen velferdsstat. Men politikerne er blinde og fortsetter å bruke pengene våre feil.

E24 skrev for en tid tilbake at Norge fikk 9.000 nye byråkrater bare i 2012, det vil si 39 nye byråkrater hver eneste arbeidsdag i 2012. Les gjerne Norsk byråkrati vokser fordi staten ikke stoler på at jobben blir gjort, byråkratene skal vokte på hverandre. Les også Fra mars 2013 til mars 2014 økte antall ansatte i statsforvaltningen med 3296 personer.

Jeg har vanskelig for å fatte hvordan det er mulig å ansatte 12.300 byråkrater på omlag to år! En byråkrat for de som er litt usikker, er per definisjonen i følge Bokmålsordboka: – en formalistisk og sneversynt person på et offentlig kontor. Skjønner?

Og er det virkelig her skoen trykker i det norske samfunn?

Trenger vi flere papirflyttere?

Hva om vi ansatte 9.000 flere sykepleiere og lærere i stedet?

Min farmor ble eksempelvis plassert uker i sykehuskorridoren før sengen hennes ble flyttet inn på et toalett som skulle fungere som hennes rom, og en venn av meg kunne fortelle at hans gamle far på 80 gikk ett år med brokk med tilhørende smerter og lidelser, noe som omsider ble kurert med et lite stikk.

Det er med andre ord ikke flere byråkrater vi trenger!

Du trenger altså ikke være supergeni for å forstå at denne ekstreme veksten av byråkrati er ute av kontroll og ikke bærekraftig i lengden. Det holder å stikke hodet opp av jorden, trekke inn litt luft og se seg litt rundt hvor ressursene bør settes inn for å få videre fremdrift i AS Norge. Den lite konstruktive veksten av byråkrater må derfor stoppes, for som tidligere nevnt med den ventende eldrebølgen og det høye antall uføre i Norge, kan vi ikke drive å ansette 9.000 i året for å flytte på papirer, det har vi ikke råd til, så enkelt er det. Og det bør ledelsen (regjeringen) også se. Men gjør de det?

Offentlig slankekur. Kuren er, i motsetning til de siste års bisarre vekst, en slankeoperasjon av den offentlige administrasjon. Den er blitt for topptung, for kostbar, for innfløkt, for uoversiktlig og in-effektiv. Og det er den vanlige skattebetaler, du og jeg som betaler det byråkratiske vekstgildet. Vi må nå si stopp!

Si stopp må vi også gjøre med bistand og innvandring. 

Ny ledelse og ny struktur. For å få til dette, en tvingende og nødvendig omstilling, effektivisering og fornying av det offentlige – er det også tvingende nødvendig med en ny ledelse. Politikerne har fått leke lenge nok, de gir nå bort våre verdier og feilprioriteringer er blitt hverdagslig. Men Norge er ikke en lekegrind. Vi trenger nytt blod og nye krefter, og ikke minst, en helt ny struktur.

  1. Vi trenger folk som forstår viktigheten av konsekvensutredning, prioritering og langsiktig tenkning.
  2. Folk som er handlekraftige nok til å iverksette og gjennomføre!
  3. Og folk som er visjonære nok til å satse og modige nok til å ta ansvar og håndtere konsekvenser!

Vi trenger mao folk fra privat sektor og fra andre deler av samfunn og næringsliv inn i den politiske ledelsen. Regjeringen slik jeg ser det, bør derfor gjennomgå en strukturendring. En tanke er kanskje en løsning der en viss prosentandel består av politikere og øvrige av handlekraftige mennesker utenfor politikken som velges inn som i et ordinært “styre”, mennesker som skjønner at det å ansette andre steder enn der det er behov ikke er bærekraftig, og at å selge ut arvesølvet vårt, det vi skal leve av i fremtiden – ikke er spesielt smart. It´s just a thought. Anyone?

Mitt drømmelag er følgende smarte hoder; Olav Thon, Christian Ringnes, Tone Fondevik, Petter Stordalen, Kristin Skogen Lund, Kjell Inge Røkke, Hilde Midthjell, Ivar Tollefsen, Trond Mohn, David Adampour, Øystein Stray Spetalen og selvsagt Trude Helén Hole! Jeg har litt ledig tid i 2021. 🙂

Spre kjærlighet og glede, da blir verden et bedre sted å være for oss alle. 

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Kjøp to bøker og få Timewise Firming Eye Cream med på kjøpet Verdi_ 459.-

0 comments on “Norge trenger ny ledelse, ikke nye politikere

Leave a Reply