TRUDE HELEN HOLE

Når barnvernet selger barn!

Barnehjem

«Da den 10 år gamle jenta ble akuttplassert av barnevernet for noen uker siden, ønsket familien (og jenta) en familieplassering hos eldre søster på snart 30 år. Jentas eldre søster hadde egne barn og ønsket sterkt å hjelpe veslesøsteren sin, og var godt rustet til å bistå i en familieplassering. Hun ville gjøre dette helt gratis.

Barnevernet godtok ikke dette, og plasserte henne istedet hos teamleders søster som p.t. var uten jobb. Teamleders søster fikk samtidig med plasseringen penger fra barnevernet, for å være beredskapshjem.

Nærmere begrepet handel med barnevernbarn kommer vi ikke i Norge. Saken er nå klaget inn for kontrollutvalget og hele barneverntjenesten er krevd inhabil, i tillegg til at barnevernet er saksøkt som følge av det inntrufne.

Det er grunn til å anta at inhabiliteten var en medvirkende årsak til plasseringen som barnevernet foretok utenfor hjemmet. Ihvertfall fremstår det slik sett utenfra, og fra familiens ståsted. Dette er tilstrekkelig for å konstatere inhabilitet i en slik sak.

Det er ikke første gang vi har opplevd lignende. For ca. et år siden opplevde vi akkurat det samme; men da ble plasseringen foretatt hos saksbehandler selv. I den saken ble det fastslått inhabilitet, og nytt barnevernkontor måtte overta saken.

Begge tilfellene har funnet sted i forskjellige barneverntjenester på østlandet.» Innlegget er skrevet av advokat Olav Sylte, i Barnevernjuss, og jeg har tillatelse til å gjengi det her. 

……….

Barn er en salgsvare! Det begynner nå å bli klart for stadig flere at barnevernet er blitt en institusjon der barn er en populær salgsvare, hvis fosterfamiler og involverte tjener gode penger. Tilfellene som beskrevet over, er triste eksempel om hvordan mennesker i offentlig administrasjon grovt misbruker sin stilling. Dette er åpenbar korrupsjon! Det er på tide at det offentlige nå begynner å stramme inn hvordan etatene utøver sitt virke og hvordan tjenestene forvaltes – ja, jeg snakker også om NAV hvis arroganse, system og inkompetente saksbehandlere gjør folk syke. Saksbehandlere som åpenbart bryter regler og setter egne interesser foran den/de det gjelder – bør vite at den type utøvelse vil få konsekvenser – for saksbehandleren!

Bør få konsekvenser. Det er innlysende at BV bør fjerne en del råtne egg. I tillegg bør hele systemet evalueres og rutiner og prosesser bør endres. Prosessene bør være transparente og bør foretaes av uavhengige fagfolk som ikke tjener på hverken det ene eller det andre resultat. BV er i dag en institusjon som ikke har kontroll på noe som helst, der sunn fornuft, empati og gode løsninger må vike for penger og grådighet. Ansatte i barnevernet som misbruker sine stillinger som beskrevet, og tilegner barn til egen familie eller seg selv for å tjene en ekstra årslønn – bør ganske enkelt miste jobben. Her er tilsvarende grotesk sak fra Drammen, der saksbehandler burde mistet jobben for lenge siden. Flere saker fra Advokatfirmaet Sylte finner du her. Her kan du lese Kvinne dømt for å ha beskyttet sitt barn, og Når NAV tar liv.

Noen i barneverntjenesten må nå ta ansvar om troverdighet og tillitt skal tilbake – for som beskrevet over kan vi ikke ha det. Barn er ikke en salgsvare!

Trude Helén Hole

klikk-her-for-a%cc%8a-lese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: