News

Støres helserøre

Jeg kan ærlig innrømme at jeg ikke er noe stor fan av Jonas Gahr Støre, og det har nok en del fått med seg. Og når jeg leser i Aftenposten i dag at kreftsyke Henriette Oseth-Andersen (31) har blitt sendt mellom tre sykehus i over tre år uten å få den informasjonen hun så gjerne skulle ha hatt, så får jeg jo ikke akkurat større tilitt til politikerne.

treatment-1327811_1280

Og jeg fatter det ikke, evner ikke politikerne å ta innover seg virkeligheten? Hvorfor gir de eksempelvis 500 millioner til Clinton når folk her hjemme dør i helsekø – kan noen gi et fornuftig svar på det? Støre kanskje?

For en tid tilbake så jeg Støre røre rundt i grøten med viss vass på TV2 nyhetene. Han simpelthen nektet å ta innover seg fakta rundt sviktende akuttmottak. Støre har med dette for min del mistet all troverdighet som politiker og menneske. For makan til arrogant amatør skal du lete lenge etter!

Uforsvarlig akuttmottak. For litt siden presenterte TV 2 tall som viste at det i åtte av ti tilfeller er en turnuslege under opplæring som tar imot pasientene på landets akuttmottak. Disse tallene vil ikke helseministeren godta. Støre sier at beskrivelsen fra fagfolk og helsetilsynet som forteller at lite har skjedd siden 2008 – stemmer dårlig med hans oppfatning! Støres “oppfatning” er altså i hans øyne mer riktig enn de fremste akuttmedisinske ekspertene i Norge – de som faktisk jobber med dette og ser og opplever dette på nært hånd – daglig!

-Vil du ikke høre på ekspertene? Spør Tv2. -Jo, jeg hører på hva de sier, men det er ikke sikkert at mine eksperter i Helsedirektoratet, departementet og rundt om ellers har den holdningen, svarer Støre.

Og det er da jeg får lyst å be ham spesifisere hva han mener med “folk rundt om ellers”, for jeg gremmer meg virkelig over slike svar fra politikere på dette nivået, når det er snakk om alvorlige saker – jeg forventer meg faktisk mer!

At en politiker med den fartstid og stilling, ikke evner å lytte til den ekspertisen, den faktabeskrivelsen og de tydelige rådene som kommer fra mennesker som faktisk jobber med dette dag ut og dag inn, er ganske hårreisende.

Ingen bedring i køene – helse taes ikke på alvor! Helsepolitikk og helsekøer ligger an til å bli et hett tema i valgkampen, skriver NRK, for helsekøer er nemlig en annen røre Støre roter rundt i. I Helse Sør-Øst er det først og fremst røntgen som skaper kø, ofte med ventetid på mange uker. Mange henvises derfor til private klinikker som det offentlige kjøper tjenester av. Men disse instituttene får ikke lov til å gi pasientene tilbud om å betale selv og slik korte ned ventetiden, fordi Helse- og omsorgsdepartementet med Støre i spissen regelrett forbyr sine private leverandører å opplyse at pasientene kan bli undersøkt raskere om de betaler selv.

-Jeg vil presisere at de først og fremst har ansvar for å informere om det offentlige tilbudet. Det er en del av pakka når du har en avtale med det offentlige at du informerer om det offentlige tilbudet, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Og jeg som trodde at det å få folk undersøkt tidligere, korte ned køene og med det redde liv og helse var en del av “pakka” – og ja, kanskje til og med et mål i norsk helsepolitikk…

Vel, jeg tok feil.

Støre, jeg krysser fingrene for at helsen min holder lenger enn din tid som minister. God sommer!

Trude Helen Hole

0 comments on “Støres helserøre

Leave a Reply