Adventure & Travel Chateau Reipå Management & Health News

MS Vesterålen stiller i ny drakt i jubileumsåret

Hurtigruten er et helårseventyr og du kan bli med.

MS Vesterålen er blitt pusset opp i historisk drakt til Hurtigrutens 130-årsjubileum i år. Skipet har blant annet fått tilbake sin originale blå skorstein med de samme fargene som det aller første hurtigruteskipet hadde i 1893. Og dette gleder meg stort, for Hurtigruten betyr mye for meg personlig. Reisen fra Bergen til Bodø hver sommer for å besøke bestemor og bestefar i Meløy på Helgelandskysten var nemlig et vakkert og spennende eventyr i seg selv. Jeg kan fortsatt høre lydene av stål mot stål og kjenne lukten av olje og metall nede i maskinrommet der ingen hadde adgang foruten meg. #littnysgjerrig

Norgesferie med bil eller sykkel – og båt. 71 grader nord er ikke bare for kjendiser. Så om du har tenkt å feriere i Norge er Hurtigruten et veldig godt alternativ, enten du bruker sykkel eller bil, for Hurtigruten kan du jo ta okke som – og med denne sjøreisen vil du få en opplevelse uten sidestykke, ikke bare med tanke på god service, fantastisk mat og nydelig vinfølge.

Den norske kyst beskrives som en av verdens flotteste kyststrekninger og det med god grunn. Så hva venter du på?

Om du vil lese mine tidligere innlegg om Hurtigrutenfinner du dem her, og om du vil leie mitt vakre nordlige sommerparadis Bestemorhuset, så kan du også det. Jeg kjøpte nemlig bestemors småbruk tidligere i år og holder på å pusse det opp, for jeg skal bli småbonde. Dette har alltid vært en barndomsdrøm og er nå en realitet.

Om du vil leie et rom når jeg er der, eller hele huset med låve er du hjertelig velkommen når som helst. Meløy er like idyllisk enten du vil oppleve vakker midnattssol eller la deg henføre når du ser det magisk Nordlyset flerre over himmelen – i denne linken finner du mer informasjon om Bestemorhuset på Helgelandskysten.

Hurtigrutens 130-årsjubileum.

Det klassiske skipet går inn i sitt 40iende år langs kysten i jubileumsåret som altså er nå i 2023. I den anledning er 32 lugarer blitt oppgradert og det er bygget to nye minisuiter. Kafeteriaen, restauranten og Trollfjord-salongen om bord har også fått et kraftig ansiktsløft.

– MS Vesterålen bærer med seg en stolt tradisjon og en 130 år lang arv. Derfor er det veldig stas at vi går inn i både Hurtigruten og skipets jubileumsår med et nyoppusset skip, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten Norge.

MS Vesterålen ble i 1983 det siste hurtigruteskipet som ble bygget for Vesteraalens Dampskibsselskabs (VDS). I dag er skipet med sin intime atmosfære og mange historiske detaljer svært populært blant mange hurtigruteentusiaster.

Trollfjord-salongen helt forut på 4. dekk har blitt pusset opp og nye møbler er satt inn. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
Trollfjord-salongen helt forut på 5. dekk har blitt pusset opp og nye møbler er satt inn. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
MS Vesterålens café fremstår i ny drakt etter oppgraderingen, men har beholdt sitt klassiske preg. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge

Oppgradert 40-åring

Så godt som alle fellesområder om bord er oppgradert i to runder i 2019 og i 2022. Samtidig har skipet beholdt sitt originale særpreg. Oppgraderingene ble gjort på Fosen i Trøndelag.

– Å reise med MS Vesterålen er en helt unik opplevelse. Skipet er mindre, mer intimt, og det gir en følelse av å virkelig komme tett på Hurtigrutens historie og den spektakulære naturen vi seiler gjennom, sier Felin.

I 2019 fikk skipet også splitter nye norskproduserte motorer fra Bergen Engines, ny broutrustning og andre moderne systemer som gjør at skipet kan seile langs kysten i lang tid fremover.

32 Arctic Superior-lugarer er blitt oppgradert og har fått dobbeltsenger. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
To minisuiter er bygd akter på 5. dekk, med sittegruppe og egen sovealkove. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge
Hovedrestauranten om bord har fått nye møbler og er blitt kraftig oppgradert under verftoppholdet på Fosen. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge

«De blå skipene» er tilbake

I forbindelse med Hurtigrutens 130-årsjubileum har skipet også fått tilbake sin originale blå skorstein, med samme fargene som DS Vesteraalen hadde under den aller første hurtigruteavgangen 2. juli 1893. Fargen på skorsteinen ga skipene til VDS det klingende kallenavnet «de blå skipene».

– Vesterålen er et glimrende hurtigruteskip, med sine gode sjøegenskaper og store godskapasitet etter størrelsen. Det er flott å vise frem våre rike tradisjoner ved å bringe arven fra VDS videre. Og vi kan nå tilby gjestene en enda bedre opplevelse om bord, sier kaptein Trond Jenssen på MS Vesterålen.

De blå og hvite skorsteinsmerke var å se i hurtigrutefart fra 1893 til 1988, og igjen i perioden 2015 til 2020 med tilbakeførte MS Lofoten. MS Vesterålen er det tredje skipet i Hurtigruten som er oppkalt etter Vesterålen, der Hurtigrutens fødested Stokmarknes og Hurtigrutemuseet ligger.

***

MS Vesterålen hadde sin første avgang fra Bergen 23. desember etter ombyggingen, og er nå i rute mellom Bergen og Kirkenes. Ruteplanen er tilgjengelig på Hurtigrutens nettside. Så kanskje vi sees der til sommeren?

Fakta om MS Vesterålen

  • Renovert og modernisert: 2019/2022
  • Byggeår: 1983
  • Skipsverft: Kaarbø Mek. Verksted, Harstad
  • Passasjerkapasitet: 490
  • Senger: 301
  • Bruttotonnasje: 6 261
  • Lengde: 108,55 m
  • Skipsbredde: 16,5 m
  • Fart: 17,5 knop
MS Vesterålen fotografert på vei fra kai i Trondheim med sine ny-gamle skorsteinsfarger fra Vesteraalens Dampskibsselskab. Foto: Per-Robin Gustafsson / Hurtigruten Norge

…………….@……………

Mvh. Trude Helén Hole

Live your life through joy, generosity and love – then the world becomes a better place to be for all of us. 

Shortly about me/this blog – I am an artist, an author, a journalist, a sommelier, and traveller that have experienced a lot of beautiful places all over our amazing world. With that, I have been writing articles for several magazines. You can read about my travels here and my books and art right here, and here is my company.

Please join this blog if you like, by clicking the FOLLOW icon on the right. Do you wan´t to add me at YouTubeInstagramLinkedinTwitter or see my art or buy my books or wine courses – please do so. You will find all my SOME & sites at linktr.ee/trudehelenhole. Thank you, and have a beautiful day with a lot of love and laughter. 

Follow this link to my media agency, New Spirit Communication

If you want to cooperate – then contact me here.

TM / ©trudehelenhole

Nå kan du også kjøpe gavekort på Norges mest populære digitale vinkurs