Laughter Reviews

Kjøp heller min banan! Den er større og bedre, og alle kan få – du også, bare du blar opp noen millioner!

Leser du nyheter, har du kanskje fått med deg at en halvdød banan klistret på med vegg med gaffateip, nylig ble solgt for over en million kroner på en kunstmesse i Miami. Kjøperen ble gjort oppmerksom på at bananen kunne råtne. Relativt dyr, men kortvarig kunst, der altså. Og føler du at du gikk glipp av bananen, så fortvil ikke – du kan kjøpe min.

Skjermbilde 2019-12-09 kl. 14.10.50

Ikke spesielt eksklusivt. Kunstverket, som har fått tittelen «Comedian» er laget av den italienske kunstneren Maurizio Cattelan og ble vist frem på galleriet Perrotin på kunstmessen Art Basel i Miami. Men E24 kan nå fortelle at banankunsten finnes i flere kopier, og at den ene bananen som visstnok hadde en verdi av rundt 1,4 millioner kroner, faktisk er spist opp! Jepp, en performancekunstner med navnet David Datuna tok bananen ned fra veggen og spiste den.

– Performance-kunst av meg. Jeg elsker Maurizio Cattelans kunst og jeg elsker virkelig denne installasjonen. Den var veldig god, skrev Datuna på Instagram etter å ha spist bananen. En vakt skal ha reagert, eskortert kunstneren ut av galleriet og bananen ble erstattet, skriver E24.

– Datuna ødela ikke verket. Bananen er en idé, sier direktør Lucien Terras ved galleriet til Miami Herald. Kunstverket selges med garanti på at det er ekte og før Datuna spiste den ene bananen, hadde altså to av tre utgaver blitt solgt for 120.000 dollar per stykk. Den første til en fransk kvinne og den andre til en fransk mann. #Frankrike

IMG_E6333

Vel, dere som nå fortviler over fortært kunst, dere kan nå slutte å fortvile, for denne kunst-idéen er altså ikke forbeholdt Miami og Frankrike. Jeg er selv – må jeg vel kunne si, en meget prominent kunstner og har nå selv produsert ikke bare enkeltstående bananer hengende på veggen der du minst venter det – men også banan i kombinasjon med annen frukt! Mao en nokså mer avansert kunstform, må vi vel kunne si.

I dette prosjektet har jeg latt fantasien og kreativiteten få ubegrenset spillerom. Jeg har sprengt noen grenser, inklusive mine egne – og jeg er veldig godt fornøyd med resultatet. Min banankunst begrenser seg nemlig ikke til kun én banan hengende på veggen i gaffateip – men til hele to bananer på to forskjellige steder.

Jeg har altså valgt å ikke bare bruke veggen på kjøkkenet som lerret for mine fruktinstallasjoner, men også brukt fruktbollen på kjøkkenbordet. Bruk av gaffateip er forøvrig som de fleste kunstkjennere vet, en relativt risikofri tilnærming til det jeg vil kalle en trygg kunstinstallasjon.

Jeg har gaffateip i boden og har brukt den mye på bilen min, en Skoda – men har i dette prosjektet altså valgt å bruke malingsteip med dårlig tapefunksjon, noe som kjennetegner meg som kunstner – jeg tar sjangser, kunst er skjørt!

fullsizeoutput_2b79
Kun 1,5 millioner – og den er din!

Jeg er altså ingen kommersiell kunstner. Jeg “safer” aldri – å safe gjør kun kunstnere som er usikre på egen kunst. Jeg derimot, står ganske stødig i min egen kunst og velger derfor ofte usikre løsninger som tunge ting hengende i dårlig teip der du minst venter det.

Av den grunn har jeg denne gangen også valgt å leke med flere elementer i samme installasjon, rett og slett fordi det er meget utfordrende – elementene skal passe sammen, men samtidig gi rom for tolkning. Jeg må nok beskrive dette kunstprosjektet som en nokså krevende prosess, men allikevel nokså enkel – ettersom formen kom helt av seg selv.

Det vanskeligste er ofte kunstens navn – hva skal kunsten hete? I dette tilfellet kom også dette helt av seg selv. Den italienske kunstneren Maurizio Cattelan kaller sin banankunst “Comedian”. Mine to installasjoner heter “Stand Up Banana” ettersom bananene står rett opp av uvisse grunner. Men kunst skal ikke gi svar. Kunst skal være noe å betrakte og noe undre seg over, hvilket jeg gjør veldig mye akkurat nå – når jeg nå stirrer på min egen kunst. Den er veldig fin. Det må jeg si.

IMG_6340
1,5 millioner – og hele skålen er din! Det ligger en avokado nedi der også.

Vel, jeg har nå besluttet å legge min egen banankunst ut på det åpne markedet, selv om jeg gjerne skulle beholdt dem selv. Mine bananer er tross alt hakket hvassere enn Cattelans, slik at de som var for sent ute med å kjøpe kunstbanan til over en million kroner nå kan få en ny mulighet til å kjøpe to!

Min “Stand Up Banana” i bolle, som jeg selv velger å kalle bananen i bollen eller fruktskålen – kan plasseres hvor som helst i huset, og jeg har nå plassert min på soverommet. Av en eller grunn passer den veldig godt inn der. Vet ikke helt hvorfor, men det er nettopp dette som gjør kunst så interessant.

Banan-på-vegg kunsten selges nå for 1,5 millioner kroner og banan-i-bolle kunsten for 1,5 millioner kroner. Det samme beløpet altså, for hver av kunstinstallasjonene som også kan spises om fristelsen blir for stor og du er sulten. Dette er nemlig ekte kunst. Just saying!

Selges til første interessent. Jeg gjør ikke forskjell på noen – alle kan få.

Du også, bare du blar opp noen millioner!

…….

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle. 🙂

Del gjerne.

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og online vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

This slideshow requires JavaScript.