News

Jan Egeland og Flyktninghjelpen har terroristenes blod på hendene

Jan Egeland bekrefter at bistand går til ISILs selverklærte kalifat. Nødhjelp for millioner av kroner fra Flyktninghjelpen har havnet i områder som er kontrollert av den islamistiske terrorgruppen ISIL. De militante fundamentalistene i ISIL er svært aktive i sosiale medier for å vise at deres motstandere ytes ingen nåde og utsettes for brutale straffer som halshugging og korsfestelse ved brudd på Sharia-lovene.

Hjelpen fra blant annet Flyktninghjelpen utnyttes i ISIL-propaganda for å vinne folkets gunst, skriver E24. Jeg gjør oppmerksom på at artikkelen er fra 2014, men det er ikke slik at dette har endret seg. Norge ga 34,1 milliarder kroner i offisiell bistand i 2017, og Syria var største mottakerland. Syntes vi dette er greit, når vi vet dette er mat for terroristene?

Samarbeider med ISIL. Generalsekretær Jan Egeland forteller at Flyktninghjelpen er nødt til å samarbeide med militante islamister for å få nødhjelp ut til sivilbefolkningen i Syria. Nødhjelpen misbrukes i ISILs propaganda overfor lokalbefolkningen, skriver E24.

Dette er selvsagt en kompleks og vanskelig problemstilling, men noen ganger må det onde bekjempes med det vonde. Å fore grusomme regimer, er en feilslått strategi etter min mening.

Det var den britiske avisen The Independent som først kom med avsløringen om hvordan vestlige bistandsorganisasjoner bidrar med mat, medisiner og hygieneartikler til det selverklærte islamske kalifatet til ISIL, som deretter deler dette ut og tar æren for at befolkningen ikke lider større nød – dette har vært avgjørende for å spre aksept blant innbyggerne i de selvkontrollerte områdene i Nord-Irak og Nord-Syria, blant annet i storbyen Mosul.

ISIL bruker deres nødhjelp til propaganda i sosiale medier for å bli legitimert av befolkningen. Hva gjør dere for å forhindre at dere utnyttes? Spør E24.

– Vi kan ikke forhindre at en stridende part bekjentgjør at folk spiser i området, det er en del av realiteten. Men de kan ikke drive propaganda med vår mat, da korrigerer vi og sier nei – dette er ikke ISIL, dette er oss, sier Egeland…

Mye kan tyde på at Egeland er for naiv for sin jobb. At han tror han kan “si” til mennesker som halshogger, brenner og henger folk, og sprer frykt i en hel verden at de ikke får lov å “si ditt og datt” i sosiale medier er forunderlig, og jeg begynner å tro at han lever på en annen planet. Minner igjen om at artikkelen det refereres til i E24 er fra 2014, men bistanden har ikke minsket med årene.

I 2017 utgjorde eksempelvis nødhjelp 4,43 milliarder kroner, som tilsvarte 13 prosent av bistanden, dette er en økning på 653 millioner kroner fra 2016. Over halvparten av nødhjelpen ble gitt til Midtøsten, hvor Syria (907 millioner), Libanon (368 millioner) og Jemen (265 millioner). Kilde Norad.

Jeg har tidligere skrevet Har frivillige hjelpeorganisasjoner blitt store kapitalbedrifter? Innlegget handler om frivillige hjelpeorganisasjoner og hvordan disse beveger seg bort fra sine kjerneverdier, hvilket er en av grunnene til at jeg ikke gir penger til disse organisasjonene. Kort oppsummert;

  1. Store deler av det vi gir, går til å finansiere blant annet Jan Egelands gigantlønn.
  2. Store deler av det vi gir, går til tvilsomme investeringer som ødelegger natur og miljø.
  3. Store deler av det vi gir, går til feilslåtte prosjekter.
  4. Store deler av det vi gir, går til prosjekter som ikke er tilstrekkelig utredet og er uten konsekvensutredning.
  5. Store deler av det vi gir, går til makthavere som undertrykker og utnytter egen befolkning.
  6. Store deler av det vi gir, går til terrorister.

Med dette opprettholdes et terrorvelde der groteske drap er en del av hverdagen. Flyktningehjelpen og Egeland har altså blod på hendene.

Hvert år går altså store summer fra blant annet Norge til ISIL-kontrollerte områder som Raqqa, Manbij, og Jarablus, der strenge Sharia-tolkninger har blitt praktisert etter at terrorgruppen erklærte kontroll over områdene. Jeg tror – og dette er selvsagt bare synsing – at hadde vi valgt en annen strategi og forsøkt å bekjempe det onde med det vonde, og ikke gitt bistand til /og i samarbeid med terroristene, så hadde kanskje situasjonen vært en annen i dag. Les hele artikkelen i E24 her.

Les også feilslått bistand og støtte til terrorregimer. Noe å tenke på, kanskje? Dette betyr ikke at du ikke skal gi – men ha dette i bakhodet. Å gi blindt i den tro at det vil gjøre verden bedre, er rimelig naivt. Sett deg gjerne inn i tallene til de forskjellige organisasjonene og vit hvem du gir til og hva, er min oppfording. Hjelp nyttes forøvrig bedre jo mer kortreist den er – hvem vet, kanskje naboen din trenger din hjelp?

Om dere vil lese om et bistandsprosjekt som virkelig nytter, så les om SAS Julefly, et unikt, målrettet og konkret hjelpeprosjekt som har vart i over 30 år og som også har blitt belønnet med to x Kongens Fortjenestmedalje.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle.

Trude Helén Hole

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen.

Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

Tredje bok om Lotte-Marie, Norges morsomste bøker – kan kjøpes her.

Trude Helén Hole!